• „Feminitate după cancer” este primul program dedicat femeilor diagnosticate cu cancer din România.
  • România este codașă la supraviețuirea după un diagnostic precum cancer de sân.
  • 15 femei au ales să arate, prin ilustrații abstracte, animeuri ce anume le-a inspirat.

Trăiești într-o lume în care societatea îți dictează cursul vieții, iar rușinea este elementul cheie. Suntem codași la curaj, empatie sau iubire. La fel cum suntem și la supraviețuirea în urma unui diagnostic oncologic. Ascundem boala din teamă. Teama de suferință sau de abandon. Viața ți se schimbă într-un minut, însă acel minut îți dă totodată 60 de secunde să transformi lupta într-o victorie. Este și cazul Cosminei.

„Acum 10 ani am fost diagnosticată cu cancer de sân, gradual am trecut printr-un amplu proces de transformare, mi-am dat seama că feminitatea joacă un rol foarte important și acest proces de vindecare al feministă și a fost esenția. Trecând prin radiații, chimioterapie, prin foarte multe efecte adverse pe care le au tratamentele, feminitatea noastră este afectată, încrederea în noi, și știm cât de greu ne este și fără să fii femeie. La nivel de societate perpetuăm în subconștientul colectiv foarte multe lucruri urâte despre acest diagnostic, în loc să arătăm cum se supraviețuiește, în loc să arătăm cum își rescriu femeile și bărbații poveștile după diagnostic. Nu este un capăt de țară ci poate să fie o oportunitate extraordinară pentru schimbare”, a spus Cosmina Grigore la Aleph News.

Victoriile aparțin celor perseverenți

Perseverența se traduce și prin răbdare și curaj. Într-un tablou pictat în nuanțe gri, secretul este să adaugi nuanțe vii.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

„Să accepți boala, să înțelegi de ce a venit în viața ta și apoi să înțelegi ce trebuie să schimbi. Este pentru mine o binecuvântare, pentru că m-am regăsit pe mine și m-am transformat așa în toate aspectele unei femei, am înțeles ce înseamnă feminitate, pentru că ea nu stă neapărat în sâni”, a spus Cristina Ghiurluc la Aleph News.

„Nu există fericire fără curaj, nici virtute fără luptă”, poate-ți sună cunoscut. Puterea nu vine din victorie, ci din luptele de zi cu zi. Acelea de a te elibera din cuștile mintale și emoționale în care unele femei se închid ca să-și ascundă diagnosticul în societate.

15 femei își spun povestea de viață

„Eliberare” este prima expoziție în care 15 femei, supraviețuitoare ale cancerului de sân, au ales să-și spună poveștile. Cosmina dedică expoziția, femeii alături de care a luptat pe patul de spital.

„Este cu atât mai greu să fii diagnosticat și să fii nevoit să-ți ascunzi dintr-un motiv sau altul diagnosticul. Să fii nevoit să ascunzi de partenerul tău pentru că-ți este frică să nu te părăsească, poate pentru că nu înțelege. Această expoziție este un dar pe care am vrut să îl ofer femeii care a fost cu mine în salon atunci când m-am operat. Eu am putut să spun, dar ea se ruga de doctor, de chirurg, să nu spună nimănui faptul că ea are cancer, pentru că îi era frică de faptul că soțul ei o sa o bată”.

Pablo Picasso spunea că „unii pictori transformă soarele într-o pată galbenă, alții transformă o pată galbenă în soare”. Anca folosește arta ca să transforme poveștile triste, în victorii. Ilustrațiile ei reflectă culorile care le-au însoțit pe supraviețuitoare, în procesul de vindecare dar și arhetipul de feminitate cu care rezonează cel mai bine: femeia-mamă, femeia-regină, femeia- vânător sau femeia- îndrăgostită. Puterea lor devine inspirație.

Citește și