• Israelul a reținut până acum ofensiva terestru așteptată.
  • Trupele americane au fost atacate de cel puțin 12 ori în Irak și de patru ori în Siria.
  • Organizația Mondială a Sănătății spune că peste 40% dintre cei uciși în Gaza sunt copii.

22:55 – Corespondent Al-Arabi: Confruntări continue în nordul Fâșiei Gaza, de-a lungul zonelor de graniță

22:50 – Adunarea Generală a Națiunilor Unite adoptă un proiect de rezoluție arabă care cere un armistițiu umanitar imediat pentru a opri ostilitățile din Gaza

22:45 – Biroul de presă guvernamental din Gaza: Echipajele de salvare nu pot primi niciun apel de urgență din cauza întreruperii comunicațiilor

22:30 – Israelul declară starea de alertă maximă și detectează rachete și avioane care se îndreaptă spre teritoriile ocupate care vin din Yemen

22:20 – Serviciile de securitate lansează bombe cu gaz către marșul care a început la Nablus în solidaritate cu Gaza

22:10 – O sursă americană a declarat pentru rețeaua ABC: „Israelul efectuează o invazie limitată a Gazei”

22:00 – Un oficial american a declarat pentru ABC: Israelienii efectuează o incursiune limitată și au fost de acord să aducă sprijin umanitar în legătură cu operațiunea

21:20 – Presa israeliană: Arabii raportează intrarea tancurilor din estul Beit Hanon, în nordul Fâșiei Gaza

21:14 – Blinken: Trebuie să ne dublăm eforturile colective pentru a construi o soluție politică durabilă a conflictului dintre israelieni și palestinieni

21:10 – Csiordania iese pe străzi

21:00 – Hossein Amirabdollahian, ministrul de externe al Republicii Islamice, a declarat într-un interviu acordat „NPR” în America că „pe baza informațiilor pe care le avem în regiune, sistemul de securitate și politic al Israelului s-a prăbușit complet”.

20:40 – Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken: Singura modalitate de a obține pacea și securitatea durabilă în regiune este prin două state pentru două popoare

20:31 – Membrul Biroului Politic al Mișcării de Rezistență Islamică Hamas, Hossam Badran, trimite un apel urgent poporului din Cisiordania: „Acesta este timpul pentru arme”

20:30 – Generalul de brigadă Hagari despre Spitalul Shifa: „Nu vom putea permite activități teroriste din spitale, iar statul Israel nu va putea permite acest lucru”

20:15 Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: Forțele noastre terestre își vor extinde operațiunile în Gaza în această seară

Purtătorul de cuvânt al IDF după anunțul oficial despre extinderea activității terestre : „Suntem pregătiți să apărăm în toate arenele, să monitorizăm și să acționăm pentru a proteja interesele de securitate ale statului Israel”.

20:01 – Hamas din Cisiordania face apel la masele să meargă la marșuri de protest în toată Cisiordania, având în vedere ceea ce se întâmplă acum în Gaza

20:00 – Biden s-a întâlnit cu importanți musulmani-americani pentru a discuta despre războiul dintre Israel și Hamas

Președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit joi, în mod discret, cu importanți musulmani-americani, în contextul în care nemulțumirea comunităților musulmane, arabe, palestiniene și progresiste din America crește rapid în ceea ce privește politica americană privind războiul dintre Israel și Hamas.

Potrivit unor persoane familiarizate cu întâlnirea, printre chestiunile ridicate direct președintelui s-a numărat implorarea acestuia de a arăta mai multă compasiune față de palestinieni și de a fi mai explicit în a remarca vinovăția israeliană pentru suferința palestiniană.

Recomandări

PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA

Aceștia au subliniat, de asemenea, ofensa lor față de aparenta minimizare de către Biden a numărului de morți palestinieni, după ce a considerat că bilanțul Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, nu este fiabil.

Se pare că Biden a recunoscut că remarcile sale nu au fost interpretate așa cum a vrut, intenționând doar să spună că a vrut să spună că nu are încredere în Hamas

19:55 – Ministrul iranian de externe: „Au apăsat butonul”

19:50 – Canalul 12 israelian: Două rachete au căzut într-o zonă agricolă la est de Rishon Lezion și s-au raportat răni

19:30 – Potrivit canalelor palestiniene, atacurile asupra Fâșiei sunt efectuate în acest moment dinspre mare, aer și uscat

18:00 – Premierul israelian: Cabinetul politic și de securitate se va reuni duminică

17:40 – Purtătorul de cuvânt al Hamas la Al Jazeera: Aceasta este propagandă înșelătoare și falsă, iar toți liderii Hamas sunt acasă și nu în spitale

„Ocupația ucide copii și femei fără discriminare, iar rezistența încă gestionează bătălia cu forță. Ocupația distruge infrastructura din Fâșia Gaza, în special case și spitale. Inamicul sionist încearcă să prezinte o narațiune falsă pentru a ridica moralul armatei sale„

17:15 – Purtătorul de cuvânt al IDF a dezvăluit: Sediul central terorist al Hamas este situat sub Spitalul Shifa

Purtătorul de cuvânt al IDF dezvăluie informații care demonstrează că Hamas utilizează în mod obișnuit și în situații de urgență infrastructura umanitară din Fâșia Gaza în beneficiul activităților sale teroriste, utilizând în același timp adăpostul umanitar pentru a-și proteja teroriștii și liderii organizației teroriste.

Accentul activității organizației în Fâșia Gaza este Spitalul Shifaa, cel mai mare și central spital din Fâșia Gaza, situat în inima orașului Gaza.

În spitalul „Shifaa” există mai multe complexe subterane folosite de liderii organizației teroriste Hamas pentru a-și dirija activitățile și un tunel care ajunge la spital, și permite intrarea în sediul Hamas fără a trece prin spital.

16.40 – Armata israeliană: Forțele noastre au distrus infrastructura Hamas în sudul Fâșiei Gaza

16.10 – Sute de rabini nord-americani au semnat o scrisoare prin care cer eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas

Peste 200 de rabini nord-americani din toate confesiunile au semnat o scrisoare prin care solicită eliberarea ostaticilor israelieni reținuți în Gaza. Scrisoarea citează Shulchan Aruch, care a declarat: „Fiecare moment care trece fără a răscumpăra un captiv, atunci când este posibil să se facă acest lucru, este echivalent cu vărsarea de sânge”.

Scrisoarea a fost inițiată de Rețeaua Rabinilor Israelieni, un program pluralist al Institutului Shalom Hartman și al Midrasha din Oranim. La început, au semnat 80 de rabini israelieni, iar lista semnatarilor a crescut.

„Societatea israeliană trebuie să mobilizeze un efort național și global unitar pentru eliberarea ostaticilor și să rămână unită în sprijinul neclintit al familiilor acestora”, se arată în scrisoare.

„Guvernele fiecărei națiuni trebuie să facă tot ce le stă în putere pentru a aduna informații despre prizonieri și starea lor, să ceară o intervenție umanitară și să le asigure libertatea.”

15.35 – Agenția umanitară spune că doar mașinile de salvare încă funcționează în Gaza

O problemă care a fost ridicată în repetate rânduri de agențiile umanitare din Gaza este aceea că combustibilul se epuizează în regiune. În ciuda ajutoarelor primite în ultimele zile, combustibilul nu a fost lăsat să treacă granița din cauza temerilor Israelului că va fi folosit în scopuri militare de Hamas.

Drept urmare, Marwan Jilani, directorul general al Societății Semilunii Roșii Palestiniene, spune că doar mașinile esențiale care salvează vieți – cum ar fi incubatoarele pentru bebeluși prematuri – încă funcționează.

Jilani, care are sediul în Ramallah, în Cisiordania, le spune colegilor noștri de televiziune de la canalul BBC News „tot restul a fost închis” și avertizează că combustibilul pentru ambulanțe se epuizează și în curând nu va mai rămâne nimic de transportat. ajutor pentru a intra prin trecerea Rafah.

15.20 – Subcomitetul pentru informații și servicii secrete, prezidat de deputatul Yuli Edelstein, s-a reunit în această dimineață pentru o discuție cu participarea prim-ministrului Benjamin Netanyahu

Membrii subcomisiei au ascultat o imagine de ansamblu din partea premierului și au discutat problemele în discuție. Discuția, firește, a fost confidențială.

Această discuție continuă o serie de discuții ale subcomitetului și a fost precedată de discuții cu șeful ATL și șeful Shin Bet.

15.10

Yonathan Uziahu, un medic din Ihud Hatzla, a declarat: „Aceasta este o scenă de distrugere gravă ca urmare a distrugerii directe a unei clădiri rezidențiale. Cu ajutorul altor medici, am oferit tratament medical la fața locului.pentur un bătrân în stare moderată și alte două victime în stare minoră.”

14.45 – Iran. Imagini de la un exercițiu al forțelor terestre și al forțelor aeriene ale Iranului care s-a deschis astăzi

14.20 – Alte 10 camioane care transportau ajutoare intră în Gaza

Următorul convoi de camioane care transportă apă, alimente și provizii medicale a fost permis să intre în Gaza.

Zece camioane de ajutor au fost însoțite de o echipă medicală, potrivit rapoartelor difuzate pentru prima dată de Reuters, care a citat un oficial de frontieră palestinian.

„În această dimineață de vineri, a intrat o delegație medicală formată din 10 medici străini, pe lângă 10 camioane care au intrat în Fâșia Gaza prin trecerea terestră Rafah, transportând apă, alimente și medicamente, aducând numărul total de camioane de la începutul războiului la doar 84 de camioane”, a declarat oficialul agenției de presă.

13.50 – Organizația Mondială a Sănătății spune că peste 40% dintre cei uciși în Gaza sunt copii

Agențiile de ajutor ale ONU au oferit astăzi o imagine tot mai disperată a vieții în interiorul Gazei, Organizația Mondială a Sănătății raportând 7.028 de decese, dintre care peste 40% sunt copii. OMS a citat date de la Ministerul Sănătății condus de Hamas din Gaza și a spus că a primit detalii semnificative despre cei uciși.

Au fost 18.482 de răniți, a spus OMS, iar o proporție semnificativă dintre ei sunt copii. Agenția a spus că 23 din 35 de spitale încă funcționează parțial – altele, precum și clinicile comunitare, au fost nevoite să închidă.

OMS spune că 1.000 de persoane din Gaza au nevoie de dializă, 30 de bebeluși prematuri sunt în incubatoare și 2.000 de pacienți cu cancer au nevoie de tratament urgent. Toate acestea devin imposibile fără combustibil pentru a rula generatoarele de spital.

13.20 – Cel puțin 3 au fost răniți în urma căderii pe o clădire din Tel Aviv

13.00 – SUA aplică noi sancțiuni împotriva Hamas și a membrilor Gardienilor Revoluției din Iran

Statele Unite au emis vineri o a doua rundă de sancțiuni împotriva grupării palestiniene Hamas, în urma atacului din această lună asupra unor comunități israeliene, vizând inclusiv un oficial Hamas din Iran și membri ai Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran.

Departamentul american al Trezoreriei a precizat într-un comunicat că măsurile au vizat active suplimentare dintr-un portofoliu de investiții al Hamas și persoane care facilitează evaziunea de sancțiuni de către companii afiliate Hamas.

O entitate cu sediul în Gaza, despre care Trezoreria a afirmat că a servit drept canal pentru fonduri iraniene ilicite pentru Hamas și pentru gruparea Jihadul Islamic Palestinian (PIJ), a fost, de asemenea, vizată, a precizat departamentul. Iranul sprijină Hamas și alte grupări militante din Orientul Mijlociu.

12.50 – O echipă medicală și camioane cu ajutoare intră în Gaza prin punctul de trecere Rafah, informează un oficial palestinian de frontieră

O echipă medicală și 10 camioane cu ajutoare au intrat vineri în Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah cu Egiptul, transportând apă, alimente și medicamente, a declarat pentru Reuters un oficial palestinian de frontieră.

„În această vineri dimineață, o delegație medicală formată din 10 medici străini a intrat, pe lângă cele 10 camioane care au intrat în Fâșia Gaza prin punctul de trecere terestră Rafah, transportând apă, alimente și medicamente, ceea ce face ca numărul total de camioane de la începutul războiului să ajungă la doar 84 de camioane”, a declarat oficialul.

Negocieri detaliate au loc cu Israelul în încercarea de a asigura mai multe puncte de trecere umanitară în enclava palestiniană asediată de Israel, a declarat Lynn Hastings, coordonatorul umanitar al ONU pentru teritoriile palestiniene ocupate, pentru reporterii de la Geneva.

Gaza a fost lovită de atacuri aeriene israeliene necruțătoare care au ucis mii de oameni ca răspuns la un atac transfrontalier al atacatorilor Hamas în sudul Israelului, la 7 octombrie.

12.20 – Sondaj de opinie: 65% dintre israelieni susțin lansarea unui atac la sol pe scară largă în Fâșia Gaza

49% dintre israelieni cred că trebuie avută puțină precauție înainte de a lansa o operațiune la sol. Puterea partidului de guvernământ Likud a scăzut la doar 19 locuri din 120, iar puterea taberei Gantz a crescut la 36 de locuri. Puterea partidelor afiliate opoziției israeliene în Knesset a crescut la 77 de locuri din 120.

11.55 – Haaretz: OMS citează rapoarte despre 1.000 de cadavre neidentificate sub dărâmături din Gaza

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat vineri că agenția a primit estimări potrivit cărora aproximativ 1.000 de cadavre neidentificate sunt încă îngropate sub dărâmături în Gaza, care nu sunt încă incluse în bilanțul morților.

„De asemenea, primim aceste estimări potrivit cărora sub dărâmături se află încă peste 1.000 de persoane care nu au fost încă identificate”, a declarat Richard Peeperkorn, reprezentantul OMS pentru teritoriile palestiniene ocupate, ca răspuns la o întrebare referitoare la bilanțul morților din Gaza. El nu a precizat sursa.

Autoritățile sanitare din Gaza, controlate de Hamas, afirmă că peste 7.000 de persoane au fost ucise de bombardamentele israeliene ca răspuns la atacurile transfrontaliere mortale asupra Israelului, lansate de teroriștii Hamas la 7 octombrie.

11.20 – SUA afirmă că nu susține o încetare a focului care ar permite Hamas să se regrupeze

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat pentru BBC că SUA nu sprijină o încetare a focului care ar permite Hamas „să se odihnească și să se regrupeze și să continue să lanseze operațiuni teroriste împotriva Israelului”.

Matthew Miller a adăugat că, pe lângă atacurile din 7 octombrie asupra Israelului, „Hamas a lansat rachete în fiecare zi, lansează rachete astăzi, le-a lansat ieri, vizând civili nevinovați din Israel”.

„Ne-am opune oricărui tip de încetare a focului care le-ar permite să continue aceste operațiuni”, a adăugat el.

11.00 – Armata israeliană estimează acum că 226 de persoane sunt ținute ostatice de Hamas

Numărul persoanelor despre care Israelul crede că sunt reținute de Hamas, în Gaza, a fost actualizat de câteva ori de când au fost capturate pe 7 octombrie – același lucru s-a întâmplat și în această dimineață.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), spune că cifra estimată este acum de 226 – cu două în plus față de ieri.

10.20 – Hamas spune că este nevoie de încetarea focului înainte ca ostaticii să fie eliberați – raport

Un reprezentant al Hamas la Moscova ar fi declarat că ostaticii israelieni reținuți în Gaza nu pot fi eliberați până când nu se ajunge la un acord de încetare a focului.

Ziarul rus Kommersant l-a citat pe Abu Hamid, membru al unei delegații Hamas în vizită în capitala rusă, care a declarat că grupul are nevoie de timp pentru a-i găsi pe cei răpiți la 7 octombrie și de un mediu calm pentru a finaliza această sarcină.

Israelul a îndemnat Rusia să expulzeze delegația Hamas în vizită, calificând invitația lor la Moscova drept „deplorabilă”.

Rusia are legături cu toți actorii cheie din Orientul Mijlociu, inclusiv Israel, Iran, Autoritatea Palestiniană și Hamas.

08.42 – Israelul lovește zeci de ținte Hamas în Fâșia Gaza

În ultimele 24 de ore, forțele israeliene au efectuat raiduri țintite în zona centrală a Fâșiei Gaza și au lovit zeci de ținte ale Hamas, au anunțat Forțele de Apărare Israeliene (IDF) într-un comunicat postat în urmă cu câteva minute.

Forțele terestre însoțite de avioane de luptă și drone au lovit ținte în zona Shuja’iyya. Au fost lovite, de asemenea, și alte obiective din întreaga Fâșie Gaza, se arată în comunicat. Printre ținte s-au numărat locuri de lansare a rachetelor antitanc, centre de comandă și control militar, precum și luptători Hamas, a precizat IDF.

08.02 – Adăposturile supraaglomerate din Gaza reprezintă un risc pentru sănătate, susține o agenție umanitară a ONU

Agenția de Ajutor și Lucrări a Națiunilor Unite (UNRWA) afirmă că aproximativ 629.000 de refugiați se adăpostesc în prezent în 150 de locații ale ONU din Fâșia Gaza.

Acest lucru înseamnă că aceste adăposturi au ajuns la o capacitate de aproape trei ori mai mare decât cea prevăzută. „Condițiile actuale de supraaglomerare rămân îngrijorătoare și reprezintă un risc pentru sănătate și protecție”, a declarat agenția într-o actualizare recentă.

De asemenea, agenția a precizat că trei școli din Gaza au fost avariate de loviturile aeriene din apropiere. O persoană a fost ucisă și alte 15 au fost rănite.

07.00 – Atacurile din Siria au lovit depozite de arme iraniene

Atacurile au lovit instalații de depozitare a armelor și munițiilor folosite de forțele iraniene, au declarat oficialii.

Acestea au avut loc în jurul orei locale 04:30 în apropiere de Abu Kamal, un oraș de la granița cu Irakul, și au fost efectuate de avioane de luptă F-16 care au folosit muniție de precizie.

04.00 – Israelul spune că raidurile vor continua, în timp ce se pregătește pentru o incursiune terestră

Forțele de Apărare ale Israelului vor continua raidurile terestre în Gaza în zilele următoare pentru a pregăti următoarele etape ale războiului împotriva Hamas, a anunțat joi purtătorul de cuvânt, contraamiralul Daniel Hagari.

Acesta a precizat că FDI continuă loviturile împotriva Gaza din aer și de pe mare și se concentrează pe uciderea comandanților de rang înalt ai Hamas și pe distrugerea infrastructurii Hamas.

UPDATE ORA 03.00 – Biden organizează o întâlnire cu liderii musulmani americani la Casa Albă

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit joi cu un mic grup de lideri musulmani americani la Casa Albă, au declarat două surse familiare cu întâlnirea, în contextul în care președintele este criticat de această comunitate pentru că nu face mai mult pentru a atenua criza umanitară din Gaza.

Se aștepta ca întâlnirea să se concentreze în parte pe eforturile de combatere a islamofobiei, a declarat una dintre surse. Biden a denunțat islamofobia, inclusiv în timpul unui discurs în prime-time săptămâna trecută.

UPDATE ORA 02.00 – Liderii UE cer „pauze” în conflictul dintre Israel și Hamas pentru a permite ca ajutorul umanitar să ajungă în Gaza

Liderii Uniunii Europene, reuniți joi la Bruxelles, Belgia, și-au exprimat joi îngrijorarea cu privire la deteriorarea situației umanitare din Gaza și au cerut ca „ajutorul să ajungă la cei care au nevoie prin toate măsurile necesare”.

UPDATE ORA 01.00 – Franța închiriază un zbor special pentru a trimite 54 de tone de ajutoare de urgență pentru Gaza

Franța închiriază un zbor special pentru a transporta 54 de tone de ajutor umanitar de urgență pentru palestinienii din Gaza, potrivit unei declarații publicate joi de Ministerul francez al Afacerilor Externe.

Știre inițială

Ministrul israelian al apărării a spus că țara sa nu are niciun interes în război cu nimeni altul decât Hamas. Purtăm război pe frontul de sud împotriva Hamas, pregătiți pentru orice dezvoltare în nord, Hezbollah suferă multe pierderi.

Cu toate acestea, „nu avem niciun interes în extinderea războiului”, a spus Yoav Gallant, ca răspuns la faptul că există posibilitatea ca o confruntare cu Iranul. Întrebat despre o invazie terestră a Fâșiei Gaza, Gallant a spus că „nu este departe”, dar nu va începe până când condițiile vor fi potrivite. Israelul a reținut până acum ofensiva terestru așteptată, cu presiuni din partea liderilor occidentali să aștepte până când mai mulți ostatici vor fi eliberați.

Trupele americane au fost atacate de cel puțin 12 ori în Irak și de patru ori în Siria în ultima săptămână de către grupurile afiliate Iranului, a anunțat Pentagonul. Un atac din Irak a fost dejucat astăzi, a adăugat acesta.

Aproximativ 900 de militari sunt dislocați sau au fost dislocați în Orientul Mijlociu din SUA. Amenințarea la adresa sutelor de trupe americane din bazele din Orientul Mijlociu este de așteptat să crească pe măsură ce Israelul se pregătește pentru o invazie terestră a Gaza.

Citește și: