• Rusia păstra teritoriile ocupate, iar armata Ucrainei se reducea la 85.000 militari.
  • Ucraina nu putea avea peste 340 tancuri, 1.000 vehicule, 2 nave, 100 avioane și 35 elicoptere.
  • Ucraina ar fi trebuit să se angajeze să menţină „neutralitatea permanentă”, fără aderare la NATO.

Publicaţia germană Die Welt arată că un acord de pace ar fi putut fi semnat la câteva săptămâni după începerea invaziei Rusiei în Ucraina. Condiţiile pentru încheierea războiului au fost apoi precizate într-un proiect de acord de 17 pagini pe care părţile l-ar fi convenit, în mare, la 15 aprilie 2022.

Rusia a cerut neutralitate din partea Ucrainei şi o limitare a numărului de trupe, arme, echipamente şi aeronave. Teritoriile ocupate urmau să rămână Rusiei.

Putin și Zelenski trebuiau să se întâlnească pe 22 aprilie, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
DE CE ROMÂNIA NU ARE EURO?
CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION

Ce cerea Rusia pentru încetarea invaziei și de ce nu a mai fost semnat acordul?

Să ne aducem aminte că Rusia a atacat Ucraina pe 22 februarie. Toată ofensiva rusească a avut succes în prima lună. Deja, de la finalul lunii martie, ucrainenii începeau să contraatace și să-i alunge pe ruși. Era puțin probabil ca acel raport, care este un raport pentru o țară învinsă să fie acceptat de Ucraina în condițiile în care Ucraina deja începuse să-și elibereze teritoriile și să împingă armata Rusiei în afară din țară.

De altfel, Rusia, în decurs de un an, a pierdut jumătate din teritoriile cucerite în prima lună în Ucraina. În mare, Ucraina nu mai avea dreptul să ia nicio decizie în plan extern sau intern. De exemplu, în plan extern, nu mai putea să adere la NATO, dar și politica externă era condiționată de mai mulți factori. În plan intern trebuia să aibă o armată până în 85.000 de militari, doar 340 de tancuri, 1.000 de alte vehicule blindate, doar două aeronave, 100 de avioane și 35 de elicoptere. Trebuia să se angajeze la o neutralitate permanentă.

Limba rusă ar fi devenit a doua limbă oficială în Ucraina. Ucraina trebuia să renunțe la efortul internațional de a recăpăta teritoriile pierdute în2014, dar și parte din 2022, iar Rusia ar fi fost printre țările care ar fi garantat securitatea Ucrainei.

Să nu uităm că în 2014 și în 2022, în cele două invazii ale Rusiei, Rusia oricum garanta securitatea Ucrainei în baza unui acord din 1994, semnat la Budapesta, când Ucraina a renunțat la armele nucleare sovietice, care i-au rămas pe teritoriu.

Este posibil ca acest acord să fi fost scăpat de la Moscova. De fiecare dată când echipamente militare sau fonduri vin către Ucraina, propaganda rusă spune că ar fi putut fi pace încă din luna aprilie, dar acea pace era o pace pentru un stat învins, iar Ucraina nu arată deloc ca un stat învins în acest moment.

Să nu uităm că Rusia, de exemplu, este în ofensivă de la începutul acestui an, nu mai e mult și trece deja în jumătate de an și nu a cucerit decât un oraș, Avdiivka și două-trei sate, ceea ce este foarte puțin, având în vedere cât efort de război depune în acest moment armata lui Putin. Sunt 450.000 de militari ruși dizlocați în Ucraina în acest moment.

Citește și