• El a fost descris ca un om iluzoriu care se uita la stele pentru a se orienta, se ocupa de alchimie și comunica cu îngerii.
  • Însă o altă părere este că a fost unul dintre cei mai străluciți oameni ai Renașterii, a cărui contribuție a fost întunecată de secole de calomnii.
  • Dee și-a semnat scrisorile către Elisabeta I cu „007”.

Uitat de compatrioții săi, acest om de știință și iubitor al artelor întunecate a inspirat crearea agentului 007, a fost o figură cheie la curtea Elisabetei I și autorul unei „vrăji” meteorologice care a zădărnicit planurile lui Filip al II-lea de a cuceri Anglia, relatează BBC History Magazine.

Contemporanii săi, cum ar fi navigatorii, corsarii și politicienii englezi ca Sir Walter Raleigh și Sir Francis Drake sau dramaturgul William Shakespeare – despre care se spune că ar fi fost inspirat de Dee pentru crearea personajului Prospero în „The Tempest” – ocupă un loc fix în istoria Marii Britanii.

Dee, astrolog și confident al reginei Elisabeta I

El a fost descris ca un om iluzoriu care se uita la stele pentru a se orienta, se ocupa de alchimie și comunica cu îngerii. Însă o altă părere este că a fost unul dintre cei mai străluciți oameni ai Renașterii, a cărui contribuție a fost întunecată de secole de calomnii. A fost un polimat, implicat în cele mai avansate științe ale vremii sale, care la acea vreme se împletea cu magia și ocultismul. A fost un erudit, angajat în cea mai avansată știință a timpului său, care la acea vreme se împletea cu magia și ocultismul.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

John Dee s-a născut la 13 iulie 1527 la Londra. Tatăl său era un curtezan de rang inferior, care și-a trimis fiul la Cambridge la vârsta de 15 ani. Din cauza apetitului său vorace pentru cunoaștere. Dormea doar patru ore pe noapte, petrecându-și orele de veghe studiind greacă, latină, geometrie, matematică, astronomie, navigație, scriptură, drept, medicină și criptografie – arta de a scrie coduri.

A scris peste 80 de lucrări academice și a participat la reformarea calendarului, a descris comete și a întocmit descrieri geografice ale teritoriilor nou explorate. În timp ce se afla la Universitatea din Louvain, în Olanda, a studiat ocultismul. Acest lucru nu era neobișnuit pentru intelectualii vremii, pentru care știința și magia făceau parte din căutarea de a-l înțelege pe Dumnezeu.

O furtună deasupra Spaniei

Când Elisabeta I a preluat tronul englez în 1558, l-a consultat pe Dee în mod regulat în probleme medicale, juridice și de altă natură. A ales chiar și data încoronării ei. S-a spus că a aruncat o vrajă asupra Armadei spaniole în 1588, când valuri uriașe s-au ridicat peste navele lor, deși o explicație mai probabilă este că, deoarece cunoștea meteorologia, a fost capabil să anticipeze furtuna.

Pe măsură ce navele spaniole se apropiau de Anglia, Dee a sugerat să aștepte, prezicând corect că flota spaniolă va fi grav afectată de furtuni, astfel încât ar fi mai bine să țină navele engleze în golf. Cele mai multe dintre navele spaniole au fost pierdute sau avariate, iar când furtunile s-au potolit, navele englezești au scăpat de restul. Acesta a fost cel mai bun moment al lui Dee.

Doar pentru ochii tăi – 007

Elizabeth știa că Dee putea face mai mult pentru ea și pentru națiune. Regina avea nevoie de un spion care să culeagă informații despre dușmanii ei, iar Dee, un om loial și umblat prin lume, era cel potrivit.

S-a folosit de poziția sa de consilier științific și astrologic pentru a aduna cea mai mare bibliotecă din Anglia în casa sa din Mortlake – care a ajuns să numere aproximativ 2 670 de manuscrise, față de 451 la Cambridge și 379 la Oxford – și pentru a crea o rețea de oameni de știință, intelectuali și curteni din întreaga Europă, pe care probabil că a folosit-o pentru a culege informații.

Dee și-a semnat scrisorile către Elisabeta I cu „007”. Cele două cercuri simbolizau ochii reginei („doar pentru ochii ei”), iar șapte era numărul norocos al alchimistului. Savantul a jucat un rol esențial în ceea ce a devenit într-o zi serviciul de informații britanic, atât în versiunea reală, cât și în cea fictivă; iar secole mai târziu, semnătura sa a fost adoptată de creatorul lui James Bond, Ian Fleming.

Detestat de succesorul reginei

În anii 1580, Dee a plecat din Anglia în Polonia, încredințând casa și biblioteca în grija cumnatului său. În timp ce era plecat, casa sa a fost jefuită, iar manuscrisele sale au fost arse sau furate. Apoi, la scurt timp după ce Dee s-a întors în Anglia, ciuma s-a abătut asupra țării, pentru care a fost învinuit. Ciuma i-a răpus soția și patru dintre cei opt copii ai săi.

Când Elisabeta I a murit, în 1603, Dee a pierdut capacitatea de a se apăra împotriva numeroșilor săi dușmani, inclusiv a succesorului reginei, Iacob I al Angliei și al VI-lea al Scoției, căruia îi plăcea să supravegheze personal torturarea femeilor acuzate de vrăjitorie.

Dee și-a petrecut ultimele zile singur, în sărăcie, vânzându-și cărțile și întocmind hărți astrologice. A murit la vârsta de 82 de ani și a fost înmormântat în Mortlake. Cu toate acestea, piatra sa de mormânt a dispărut, așa că nu există niciun monument care să marcheze viața acestui cărturar foarte educat.