• Se crede că sute de oameni au murit în timpul pelerinajului Hajj din Arabia Saudită – majoritatea din cauza căldurii extreme.
  • Pakistan, Malaezia, Iordania, Iran, Senegal, Sudan și regiunea autonomă Kurdistan a Irakului au confirmat decesele.
  • Hajj este pelerinajul anual făcut de musulmani în orașul sfânt Mecca.

Se crede că sute de oameni au murit în timpul pelerinajului Hajj din Arabia Saudită – majoritatea din cauza căldurii extreme, când temperaturile au trecut de 51 de grade Celsius, scrie BBC. Agenția de presă AFP a citat un diplomat arab care a spus că 658 de egipteni au murit. Indonezia a spus că peste 200 dintre cetățenii săi au murit. India a spus că 98 de persoane au murit.

Pakistan, Malaezia, Iordania, Iran, Senegal, Sudan și regiunea autonomă Kurdistan a Irakului au confirmat decesele. SUA consideră că un număr de americani au murit, a raportat Wall Street Journal. Prietenii și rudele i-au căutat pe cei dispăruți în spitale și au postat mesaje online.

Vineri, Iordania a declarat că a reținut mai mulți agenți de turism care au facilitat călătoria neoficială a pelerinilor musulmani la Mecca. Egiptul efectuează o anchetă similară. Mai târziu, vineri, președintele tunisian Kais Saied l-a concediat pe Ministrul Afacerilor Religioase, după ce presa locală a raportat că 49 de tunisieni au murit. O declarație a spus că majoritatea celor care au murit erau pelerini neînregistrați.

Recomandări

S-AU ÎNȚELES, NU SE POATE...ACUM
CHINA RĂSPUNDE ACUZAȚIILOR NATO
BIDEN FACE GAFĂ DUPĂ GAFĂ
GHINION: RĂMÂI FĂRĂ PERMIS TREI ZILE
AUSTRALIENI ACUZAȚI DE SPIONAJ
AU BĂGAT BANII LA SALTEA

Hajj este pelerinajul anual făcut de musulmani în orașul sfânt Mecca. Toți musulmanii care sunt capabili financiar și fizic trebuie să finalizeze pelerinajul cel puțin o dată în viață. Aproximativ 1,8 milioane de oameni au participat în acest an, spune Arabia Saudită.

Mai mult de jumătate dintre cei care au murit erau pelerini neînregistrați și s-au alăturat Hajj-ului pe canale neregulate, lăsându-i în imposibilitatea de a accesa instalații de răcire, cum ar fi corturi și autobuze cu aer condiționat, relatează AFP. Arabia Saudită a crescut măsurile de siguranță la Hajj în ultimii ani, dar încă se confruntă cu critici pentru că nu a făcut suficient, în special pentru pelerinii neînregistrați. Încă nu a comentat decesele.

Caldura extrema

Valurile de căldură fără precedent din Arabia Saudită sunt considerate a fi un factor major din spatele numărului mare de morți. În ciuda avertismentelor din partea Ministerului Sănătății din Arabia Saudită de a evita expunerea la căldură și de a rămâne hidratați, mulți pelerini au căzut victime ale șocului termic și ale insolației.

„Numai prin mila lui Dumnezeu am supraviețuit, pentru că era incredibil de cald”, spune Aisha Idris, un pelerin nigerian. „A trebuit să folosesc o umbrelă și să mă stropesc constant cu apă Zamzam (apă sfințită)”, a spus ea.

O altă femeie, Naim, ar fi murit din cauza unei insolații, lăsând familia ei în căutarea răspunsurilor. „Comunicarea cu mama mea a fost întreruptă brusc. Am petrecut zile întregi căutând-o, doar pentru a afla că a murit în timpul Hajj”, a declarat fiul ei, adăugând că i-ar onora dorința de a fi înmormântată la Mecca.

Pelerinii se confruntă cu riscuri din cauza căldurii crescute, a activității fizice intense, a spațiilor vaste deschise. Mulți sunt, de asemenea, în vârstă sau bolnavi. Cu toate acestea, decesele cauzate de căldură în timpul Hajjului nu sunt noi și au fost înregistrate încă din anii 1400.

Oamenii de știință avertizează că încălzirea globală se datorează înrăutățirii condițiilor. „Hajj-ul a funcționat într-un climat cald de peste un mileniu, dar criza climatică exacerbează aceste condiții”, a declarat Carl-Friedrich Schleussner de la Climate Analytics.

Cercetările sale sugerează că, odată cu o creștere de 1,5 C a temperaturilor globale peste nivelurile preindustriale, riscul de insolație în timpul Hajj ar putea crește de până la cinci ori.

Probleme de supraaglomerare și salubritate

Potrivit mai multor relatări, gestionarea defectuoasă de către autoritățile saudite a exacerbat condițiile extreme, ducând la o criză în multe zone desemnate pentru pelerini.

Ei spun că locurile de cazare și facilitățile au fost prost gestionate, corturile supraaglomerate lipsite de facilități adecvate de răcire și salubritate. Amina, o tânără de 38 de ani din Islamabad, spune: „Nu erau aparate de aer condiționat în corturile noastre din Mecca. Ventilatoarele care au fost instalate nu aveau apă de cele mai multe ori.

„A fost atât de multă căldură în aceste corturi încât picuram de sudoare și a fost o experiență îngrozitoare”, adaugă ea. Fauziah, un pelerin din Jakarta, este de acord, spunând: „Mulți au leșinat din cauza supraaglomerării și a supraîncălzirii în corturi.

Totuși, Ministrul saudit al Sănătății a evidențiat resursele alocate pentru a asigura bunăstarea pelerinilor.

O declarație guvernamentală a spus că țara dispunde de 189 de spitale, centre de sănătate și clinici mobile cu o capacitate combinată de peste 6.500 de paturi și peste 40.000 de personal medical, tehnic, administrativ și voluntari.

Transport

Pelerinii erau adesea obligați să meargă pe distanțe lungi în căldura intensă, unii dând vina pe blocaje rutiere și gestionarea proastă. Muhammad Acha, un organizator de Hajj pentru un grup privat, a spus că în timpul verii, un pelerin tipic poate fi nevoit să meargă cel puțin 15 kilometri pe zi. Acest lucru îi expune la insolație, oboseală și lipsă de apă disponibilă, „Acesta este al 18-lea Hajj al meu și, din experiența mea, controlorii saudiți nu sunt facilitatori. Ei controlează, dar nu ajută”, a spus el.

„În anii anteriori, traseele pentru întoarcerea la corturi erau deschise, dar acum toate acele trasee au fost închise. Drept urmare, un pelerin obișnuit, chiar dacă stă într-un cort de Categoria A din Zona I, trebuie să meargă 2,5 kilometri ca să ajungă la cortul lui”, explică el.

„Dacă este o urgență pe această rută, nimeni nu vă va ajunge în 30 de minute. Nu există aranjamente pentru a salva vieți și nici nu există puncte de apă de-a lungul acestor căi”, adaugă Acha.

Pelerini fără acte

Pentru a efectua Hajj, un pelerin trebuie să solicite o viză specială pentru Hajj. Dar unii indivizi încearcă să meargă în pelerinajul de cinci zile fără documentația corespunzătoare, în ciuda încercărilor oficialilor saudiți de a-i reprima.

Pelerinii fără documente adecvate evită adesea autoritățile, chiar și atunci când au nevoie de ajutor. Se crede că această problemă a „Hajj-ului neoficial” contribuie la decesele în exces, iar autoritățile le-au învinuit pentru o parte din supraaglomerarea în corturi.

„Suspectăm că cei care folosesc vize non-Hajj s-au infiltrat în zonele Hajj”, spune Mustolih Siadj, președintele Comisiei Naționale de Hajj și Umrah din Indonezia (Komnas Haji). Saad Al-Qurashi, un consilier al Comitetului Național pentru Hajj și Umrah, a declarat pentru BBC: „Oricine nu are o viză Hajj nu va fi tolerat și trebuie să se întoarcă în țara [lor]”.

El notează că pelerinii neregulați sunt identificați folosind carduri Nusuk, care sunt date pelerinilor oficiali și conțin un cod de bare pentru intrarea în locurile sfinte.

Pelerini în vârstă, infirmi sau bolnavi

Un motiv pentru care pot exista multe decese în fiecare an la Hajj este că mulți pelerini sunt bătrâni.

Mulți musulmani merg, de asemenea, în speranța că vor muri în timpul Hajj-ului – deoarece este considerată a fi o binecuvântare să mori și să fii îngropat în orașul sfânt.

Ce se întâmplă dacă cineva moare făcând Hajj?

Când un pelerin moare în timp ce face Hajj, decesul este raportat Misiunii Hajj. Ei folosesc brățări sau ID-uri pentru gât pentru a confirma identitatea. Ulterior, ei primesc un certificat de la medic, iar Arabia Saudită emite un certificat de deces.

Funerariile au loc la moschei importante precum Masjid al-Haram din Mecca sau Moscheea Profetului din Medina. Cadavrul este spălat, împachetat și mutat în congelatoare puse la dispoziție de guvernul saudit, care acoperă toate costurile.

Înmormântările sunt simple, fără marcaje, uneori cu multe cadavre într-un singur loc. Cartea cimitirului listează cine este îngropat unde, astfel încât familiile să poată vizita morminte dacă doresc.

Guvernul saudit, cu ajutorul diferitelor grupuri și al Semilunii Roșii, spune că asigură „procese de înmormântare demne și respectuoase”.

Citește și