• Marile studiouri de la Hollywood au ajuns la un acord de muncă provizoriu cu sindicatul care îi reprezintă pe regizorii de film și televiziune.
  • Acordul include câștiguri salariale și reziduale, plus măsuri de protecție în ceea ce privește utilizarea inteligenței artificiale.
  • În timpul ultimei greve a WGA din 2007 și 2008, un acord al studiourilor cu DGA i-a determinat pe scenariști să se întoarcă la masa negocierilor.

Marile studiouri de la Hollywood au ajuns la un acord de muncă provizoriu cu sindicatul care îi reprezintă pe regizorii de film și televiziune, evitând probabil o întrerupere a lucrului care ar fi exercitat presiuni asupra companiilor media pentru a ajunge la o înțelegere cu scenariștii aflați în grevă.
Sindicatul regizorilor din America (Directors Guild of America – DGA) va cere celor 19.000 de membri ai săi să aprobe contractul pe trei ani, care a fost anunțat sâmbătă, după trei săptămâni de negocieri, scrie Reuters.

Acordul include câștiguri salariale și reziduale, plus măsuri de protecție în ceea ce privește utilizarea inteligenței artificiale, potrivit DGA și Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), care reprezintă Netflix (NFLX.O), Walt Disney Co (DIS.N) și alte studiouri importante.

Sindicatul scriitorilor din America (Writers Guild of America – WGA) este în grevă din 2 mai, oprind mai multe producții de televiziune și film, și nu are programate noi discuții cu studiourile.
În timpul ultimei greve a WGA din 2007 și 2008, un acord al studiourilor cu DGA i-a determinat pe scenariști să se întoarcă la masa negocierilor. Vineri, negociatorul WGA, Chris Keyser, a susținut că această strategie nu va funcționa de data aceasta.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Orice acord care readuce acest oraș la muncă trece direct prin WGA și nu există nicio modalitate de a ocoli acest lucru”, a declarat Keyser într-un videoclip postat pe YouTube.
Consiliul de administrație al DGA va analiza marți dacă va aproba acordul înainte de a-l supune ratificării membrilor. Nu a fost stabilită o dată pentru votul de ratificare.


Ce creșteri au obținut regizorii

În acordul DGA, regizorii au obținut creșteri salariale începând cu 5% în primul an, o creștere a veniturilor reziduale din streaming și o garanție că „AI-ul generativ nu poate înlocui sarcinile îndeplinite de membri”.
IA a apărut ca o preocupare majoră a scenariștilor și actorilor, care consideră că locurile lor de muncă sunt deosebit de vulnerabile la noua tehnologie.

Atât WGA, cât și SAG-AFTRA urmăresc să obțină protecții împotriva AI în cadrul negocierilor lor, precum și creșteri ale compensațiilor despre care spun că au rămas în urmă pe măsură ce companiile au beneficiat de creșterea televiziunii prin streaming.

SAG-AFTRA le-a cerut membrilor să le dea negociatorilor săi puterea de a declanșa o grevă, dacă este necesar, iar rezultatele votului sunt așteptate să fie anunțate luni. Negocierile contractuale dintre actori și studiouri încep miercuri. Actualul acord de muncă expiră la 30 iunie.
Greva de muncă a WGA a perturbat producția emisiunilor de noapte și a oprit proiecte de profil înalt, cum ar fi „Stranger Things” de la Netflix și un spinoff din „Game of Thrones”.

Citește și