• Ed Sheeran a fost acuzat în 2018 că a copiat o parte din melodie de la Sami Chokri.
  • Chokri – care cântă sub numele de Sami Switch – și co-scriitorul său Ross O’Donoghue, susțin că versul „Oh, I” din „Shape Of You” este „izbitor de asemănător” cu refrenul „Oh Why” din propria lor piesă.
  • La finalul procesului, marți, judecătorul Zacaroli le-a spus ambelor părți că va pronunța o hotărâre „cât mai curând posibil”.

Faimosul cântăreț și compozitor britanic Ed Sheeran așteaptă hotărârea instanței judecătorești în legătură cu drepturile de autor ale piesei sale din 2017, „Shape Of You”, după ce, în 2018, acesta a fost acuzat de plagiere.

Artistul a fost acuzat în 2018 că a copiat o parte din melodie de la Sami Chokri. Sheeran și co-scriitorii săi, John McDaid de la Snow Patrol și producătorul Steven McCutcheon (cunoscut și sub numele de Steve Mac), neagă faptul că „Shape Of You” copiază o parte din piesa „Oh Why” din 2015 a lui Sami Chokri.

Chokri – care cântă sub numele de Sami Switch – și co-scriitorul său Ross O’Donoghue, susțin că versul „Oh, I” din „Shape Of You” este „izbitor de asemănător” cu refrenul „Oh Why” din propria lor piesă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Avocatul care îl reprezintă pe Ed Sheeran în disputa privind plagiatul cântecului său de succes „Shape of You” a declarat că acest caz „nu ar fi trebuit să ajungă niciodată la proces”.

Judecătorul Zacaroli, care a prezidat audierea care a durat 11 zile, a declarat că „va avea nevoie de ceva timp pentru a se gândi la hotărârea [sa]”, pe care o va pronunța cât mai curând posibil.

Marți, 22 martie, în ultima zi a procesului, instanța a ascultat pledoariile finale ale lui Andrew Sutcliffe QC, reprezentantul lui Chokri și O’Donoghue.

Acesta a susținut că există o „similitudine incontestabilă între lucrări” și a sugerat că șansele ca două cântece care „corelează” să apară la câteva luni distanță unul de celălalt sunt „extrem de mici”.

De asemenea, a mai spus că Sheeran ar fi oferit dovezi „nesatisfăcătoare”, inclusiv în ceea ce privește „negarea faptului că interpolează, face referințe sau împrumută muzică de la alții”.

La începutul procesului, el îl numise pe Sheeran o „pasăre magică” care ar fi „împrumutat” idei de la alți muzicieni.
Ian Mill QC a declarat anterior pentru co-scriitorii „Shape of You” că Sheeran și co-scriitorii săi au spus clar că nu aveau „nicio idee preconcepută” atunci când au intrat în studiourile Rokstone, unde a fost scrisă „Shape of You”, pe 12 octombrie 2016.

O mare parte din proces s-a concentrat pe aflarea adevărului – dacă Sheeran a auzit vreodată melodia „Oh Why” a lui Chokri. Inculpații au insistat că autorii „Shape of You” au avut ocazia să o audă, descriind un „plan concertat” pentru a-l face pe Sheeran să asculte piesa în speranța de a obține susținerea publică a acestuia.

Ei susțin că au promovat „Oh Why” la o serie de persoane din cercul lui Sheeran, deși nu și la cântărețul însuși.

Ce părere au experții în muzicologie

Săptămâna trecută, experții în muzicologie au oferit opinii contrastante cu privire la faptul că „Shape of You” avea „asemănări semnificative” sau era „distinct” de „Oh Why”.

Muzicologul judiciar american Anthony Ricigliano a concluzionat într-un raport că este „obiectiv improbabil” ca orice asemănare între „Shape of You” și „Oh Why” să fie „rezultatul unei copieri”.

Cu toate acestea, Christian Siddell, un alt muzicolog, a raportat că că asemănările melodice erau „atât de numeroase și de izbitoare încât posibilitatea unei creații independente este…foarte improbabilă”.

Acuzatorul de plagiat al lui Ed Sheeran a fost „șocat” când a auzit „Shape of You”.

„Shape Of You”, piesa cu cele mai multe redări pe Spotify

Piesa „Shape of You” rămâne cea mai difuzată din toate timpurile pe Spotify, cu peste trei miliarde de redări. A fost piesa cu cele mai mari vânzări din 2017.

„Aceasta le aduce domnului Sheeran, domnului McDaid și domnului Mac aproximativ 5 milioane de lire sterline pe an”, a declarat instanța, potrivit BBC, în ciuda faptului că aproape 10% din plăți sunt înghețate din cauza disputei în curs.

Cazul datează din 2018, când cei care au compus piesa au cerut Înaltei Curți să declare că nu au încălcat drepturile de autor ale domnului Chokri și ale domnului O’Donoghue.

În iulie 2018, cei doi au formulat propria cerere de „încălcare a drepturilor de autor, daune-interese și un decont de profituri în legătură cu presupusa încălcare”.

La finalul procesului, marți, judecătorul Zacaroli le-a spus ambelor părți că va pronunța o hotărâre „cât mai curând posibil”.