• Potrivit The Hollywood Reporter, filmul „Black Panther: Wakanda Forever” va fi probabil trecut pe lista neagră alături de „Black Adam” al DC.
  • O relație homosexuală prezentată în film ar putea fi motivul pentru care s-ar putea ca filmul să nu ajungă niciodată în cinematografele din China.
  • Pe lista actuală a filmelor cu supereroi interzise în China se află „Spider-Man: No Way Home”, „Doctor Strange in the Multiverse of Madness” și „Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings”.

„Black Panther: Wakanda Forever” a ajuns vineri în cinematografele din întreaga lume, dar evoluția sa în China nu a fost încă stabilită. Potrivit The Hollywood Reporter, probabilitatea ca ultima producție a studioului Marvel dedicată supereroilor să ajungă în cinematografele chinezești este scăzută – principala teorie care explică de ce este includerea unor personaje homosexualizate în mod deschis. După cum a relatat anterior Insider, „Wakanda Forever” dezvăluie că membrii Dora Milaje, Ayo (Florence Kasumba) și Aneka (Michaela Coel) sunt un cuplu. Cei doi sunt, de asemenea, împreună în „Black Panther” din 2016 al Marvel: Wakanda Forever”, o bandă desenată.

Dar dacă cel de-al doilea film „Black Panther” va ajunge să fie trecut pe lista neagră a autorității de cenzură din China, se va alătura unei lungi liste de alte filme ale studiourilor Marvel care au avut aceeași soartă. Fortune relatează că pe lista actuală a filmelor cu supereroi interzise în China se află „Spider-Man: No Way Home”, „Doctor Strange in the Multiverse of Madness” și „Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings”.

„No Way Home” – o producție Sony și Marvel – a fost aprobată de Administrația locală de film din China, dar nu a obținut niciodată o dată de lansare, potrivit Business Insider. Potrivit The Hollywood Reporter, principala teorie a fost că ar fi existat prea mult simbolism al patriotismului american, și anume Statuia Libertății.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Între timp, Deadline a relatat că Doctor Strange in the Multiverse of Madness” a fost criticat pentru o scenă în care apare un chioșc de ziare cu ziarul Epoch Times, care se opune guvernului chinez. După data de lansare din septembrie 2021 în SUA, „Shang Chi” nu a primit o dată de lansare în China – probabil din cauza comentariilor pe care Simu Liu, protagonistul filmului, le-a făcut în 2017 cu privire la această țară, a relatat Business Insider.

Filmul a fost, de asemenea, implicat într-o controversă legată de istoria personajului principal din benzile desenate, deoarece a inclus un personaj considerat acum că a perpetuat stereotipuri asiatice rasiste atunci când a fost lansat pentru prima dată. În luna iunie, filmul Disney „Lightyear”, un prequel al francizei „Toy Story”, a riscat, de asemenea, să fie interzis în China, după ce compania de producție a refuzat să taie scenele din film care prezentau un sărut între persoane de același sex. Începând din noiembrie, filmul nu are o dată de lansare în China, potrivit IMDb.

La momentul respectiv, Chris Evans, care interpretează rolul principal, a declarat pentru Variety că era „frustrat” de faptul că includerea personajelor gay a fost chiar un punct de dispută. „Scopul este de a putea ajunge la un punct în care să devină o normă și să nu mai fie niște ape necunoscute, dar, în cele din urmă, așa stau lucrurile”, a spus el.

Potrivit The Hollywood Reporter, cel mai recent film cu supereroi DC Comics al Warner Brothers, „Black Adam”, nu va ajunge niciodată în cinematografele chinezești. Publicația relatează că există speculații potrivit cărora în spatele interdicției s-ar afla o fotografie pe care Pierce Brosnan, care joacă rolul lui Kent Nelson/Doctor Fate în film, a făcut-o cu Dalai Lama în urmă cu doi ani.