Gigi Căciuleanu: „Cineva sau ceva a hotărât să ne omoare civilizația. Să ne omoare ca specie, ca oameni care gândesc”

Gigi Căciuleanu, artistul total, “nebunul” indiscutabil, a radiografiat fără milă lumea în care trăim, într-un discurs savuros, dramatic, plin, adevărat. Vorbim de un discurs care, fără doar și poate, va face istorie, un manifest împotriva globalizării tâmpeniei, o declarație de iubire pentru esența umanității, pentru artă, pentru civilizație, pentru identitate.

Artistul a vorbit despre discrepanța dintre ceea ce se declară și ceea ce crede el că se întâmplă în realitate, despre cifre scoase din burtă și statistici, despre măsuri absurde sau prea dure și despre pandemie ca „pretext pentru campania deșănțată a tâmpirii globalizate”.

Gigi Căciuleanu: Vă vorbesc din orașul-lumină, dar nu este cazul. Suntem într-un oraș al întunericului și-ntr-o țară a întenebraților. Din păcate, tocmai astăzi ați auzit și știți, facem față mai multor viruși nu unuia singur.

Cineva sau ceva a hotărât să ne omoare civilizația. Să ne omoare. Să ne omoare ca specie, ca oameni inteligenți, ca oameni care gândesc. Probabil că acest virus este fooarte prezent. Nu trebuie să ne fie teamă să ne apărăm de el. Trebuie pusă mască, trebuie să ne spălăm, să facem gargară cu iod, inhaații, orice, ca să scăpăm de el. Pentru că este doar un pretext al unei tâmpiri organizate. O simt cu toți porii. Ca om, ca artist, ca nebun, ca bufon, simt că-mi tremură clopoțeii-n cap. Vibrațiile sunt de o foate înaltă intensitate.

Nu aș vrea să fiu în pielea doctorilor, în pielea autorităților în acest moment. Cu toții suntem păcăliți, e o păcăleală generală. Acest virus este satanic, aș zice eu, nu este un complot, nu e teoria complotului. Nu. Nu.

Cineva ne-a pus gând rău, hai s-o zicem pe șleau și pe românește. M-am uitat ieri pe harta lumii. Este extraordinar că în Asia, unde oamenii sunt mult mai diciplinați… robabiș. Eu am văzut în Paris japonezi, chinezi, care umblau cu mască pe față, pentru că aveau mică gripă, o mică răceală, ca să nu-i contamineze pe ceilalți. Sunt mult mai disciplinati și probabil din această cauză au putut pune capăt unei porcării universale care ni s-a aruncat pe cap ca o găleată de lături. Nu pot să sufăr această botniță care mi se pune, dar o pun. Pentru că trebuie să luptăm îpotriva acestei maladii. Nu e singurul. O să ni se mai arunce în cap alte virusuri. Nu e pericolul cel mai mare. Tâmpenia, prostia, ignoranța, intoleranța. Suntem asmuții, prin această maladie, care există și cu care trebuie să ne luptăm, suntem, pe undeva.

Romanii spuneau divide et impera, divide și domină. Asta se întâmplă în acest moment. Nu sunt nici medic, nu sunt nici savant, nu sunt nici filolog. Apropo de filologie, i-am trimit lui Marius Tucă 10 metode de manipulare de masă ale lui Chomsky. Sunt foarte adevărate. Este foarte interesant. Este un fel de mantră cu care să medităm cu toții. Și să nu ne lăsăm.

Arta ni se omoară. Oamenii din peșteri de la începuturile civilizației, oamenii din peșteri, desenau pe pereți și probabil dansau în jurul focului. Iar noi omorâm spectacolul, omorâm arta vie. Omorând arta vie, ne omorâm pe noi. Nu ne dăm seama.

Poate că această carantină este foarte bine-venită și să dea Domnul să funcționeze. A mai fost odată și parcă n-a funcționat, dar, în fine. Facem ceea ce ni se spune că trebuie să facem. Dar noi, ca artiști, trebuie să continuăm acest lucru. Dacă nu putem pe viu, prin tablete, prin telepatie. Cum se spunea adineauri, acele acele tablete care erau blasfemate și aruncate la gunoi pentru că tinerii stăteau cu ochii pe ele, acuma suntem prizonierii acestor tablete dar ne și scapă, sunt niște ferestre comunicăm între noi prin aceste ecrane și cred că Dumnezeu, dacă a vrut să ne pedepsească, ne-a dat și o portiță de scăpare cu aceste ferestre deschise de comunicare între noi.