• Hip-hop-ul împlinește 50 de ani, iar orașul New York a planificat 50 de evenimente pe parcursul anului, împreună cu Muzeul Bronx Hip-Hop.
  • Sunt planificate tururi turistice, expoziții, concerte, conferințe, proiecții de filme, care arată cum a schimbat hip-hop-ul lumea.
  • Muzeul de Artă din Baltimore prezintă, de asemenea, o expoziție de amploare, Hip-Hop și arta contemporană în secolul XXI, începând cu luna aprilie.

Se marchează 50 de ani de când DJ Cool Herc (Clive Campbell), în vârstă de 18 ani, a prezentat pentru prima dată mixul hip-hop la o petrecere de lansare din Bronx. Făcând acest lucru, el a inițiat, fără să vrea, una dintre cele mai influente mișcări din istoria culturală, care s-a dezvoltat în deceniile următoare și a câștigat popularitate pe scară largă în anii 1980 și 1990.

Pentru a sărbători această aniversare, orașul New York a planificat 50 de evenimente pe parcursul anului, împreună cu Muzeul Bronx Hip-Hop, care este încă în construcție. Când proiectul a fost lansat în urmă cu trei ani, viceprimarul Sheena Wright a remarcat că hip-hop-ul este una dintre cele mai mândre realizări ale orașului.

Sunt planificate tururi turistice, expoziții, concerte, conferințe, proiecții de filme, care arată cum a schimbat hip-hop-ul lumea. Centrul Fotografiska din New York organizează expoziția Hip-Hop: Conscious and Inconscious”, care urmărește originile și dezvoltarea mișcării culturale prin intermediul fotografiilor care documentează cele mai importante momente și personalități ale acesteia. Expoziția se va deschide săptămâna viitoare. Fotografiile incluse sunt ale unor muzicieni din istoria sa, precum Grandmaster Flash, Lil Kim, Beastie Boys, alături de fețe noi precum Kendrick Lamar și Megan de Stallion, realizate de fotografi legendari.

Institutul de Tehnologie a Modei din New York prezintă expoziția Fresh, Fly, and Fabulous: 50 de ani de stil hip-hop”. Aceasta urmărește influența hip-hop-ului asupra modei prin intermediul a peste 100 de articole de îmbrăcăminte și accesorii, cum ar fi șepci Kangol, pantofi de alergare Adidas, cizme Timberland, jachete Dapper Dan. Este cea mai mare și mai cuprinzătoare expoziție care prezintă stilul influent în modă. A început ca îmbrăcăminte pentru oameni săraci, dar a evoluat în îmbrăcăminte de lux pentru petrecerea timpului liber. Este reprezentată de mărci precum Tommy Hilfiger”, Karl Kani”, Fenti”. Un reprezentant important al acestui aspect este regretatul designer Virgil Abloh, care a lucrat inițial cu rapperul Kanye West.

Muzeul de Artă din Baltimore prezintă, de asemenea, o expoziție de amploare, Hip-Hop și arta contemporană în secolul XXI, începând cu luna aprilie, care urmărește impactul mișcării asupra culturii secolului XXI. Aceasta va arăta cum hip-hop-ul sfidează stilurile și structurile dominante și abordează subiecte de la sexualitate la sărăcie și urbanism. Începând cu luna august, expoziția se va muta la Muzeul de Artă din St. Louis. Aniversarea a jumătate de secol de existență a hop-hop-ului a fost sărbătorită săptămâna trecută la Premiile Grammy, cu reprezentații ale unora dintre cei mai mari rapperi – Gradmaster Flash, Missy Elliott, Lil Wayne, Salt-N-Pepa, LL Cool J.

Rap-ul, un stil muzical care combină ritmul vorbirii, a devenit cea mai durabilă, influentă și populară formă de hip-hop. A apărut în Bronx ca o reflectare a greutăților vieții urbane, în special în cartierele de negri și latino-americani. Prin dans, DJ, rap și soul, hip-hop exprimă problemele legate de nedreptatea socială, bucuria de a trăi, importanța comunității. Treptat, au trecut de la o mișcare închisă la o cultură globală premiată, de mai multe miliarde de dolari.

Deși rap-ul este considerat de mulți oameni ca fiind sinonim cu hip-hop-ul, acesta este o mișcare cu mai multe componente care include și DJ, graffiti și breaking. Este un stil general și o atitudine față de realitate, cu o poziție și un limbaj corporal caracteristice. La început, aceste componente ale hip-hop-ului au fost unite de mediul în care au evoluat. În istoria hip-hop-ului, graffiti-ul și breaking-ul au atras primele atenția publicului, dar influența lor a fost cea mai mică.