• Istoria Hollywood-ului este plină de roboți emblematici, de la Terminator la HAL din 2001: Odiseea spațială.
  • M3GAN a debutat într-o lume în care inteligența artificială ne înconjoară.
  • Regizorul Gerard Johnstone spune că regizorii trebuie să țină pasul cu ea.

Dincolo de atracția durabilă a continuării filmului Avatar al lui James Cameron, care continuă să ia cu asalt topurile de box office la mai bine de o lună de la lansare, M3GAN este ceea ce îi atrage pe oameni la cinema pentru a începe 2023.

În loc să fie posedată de un spirit demonic sau de un criminal în serie, precum strămoșii săi cinematografici, Annabelle și Chucky, M3GAN este alimentată de ceva care ar putea fi mult mai terifiant: inteligența artificială.

Inteligența artificială cu capacități înspăimântătoare a fost o cârjă pe care regizorii s-au sprijinit timp de decenii – de la Terminator al lui Cameron la HAL din 2001: Odiseea spațială, publicul a găsit în ea o sursă irezistibilă de evadare.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

M3GAN debutează într-o lume în care inteligența artificială și dilemele etice asociate acesteia sunt peste tot în jurul nostru, de la asistenții vocali pe care i-am invitat cu plăcere în casele noastre, până la un robot artistic care depune mărturie în Westminster.

A te grăbi să creezi inteligență artificială de uz general pentru că este cool, fără să te gândești cu adevărat la ramificații – asta este doar un lucru clasic al oamenilor”, a declarat directorul M3GAN, Gerard Johnstone, pentru Sky News.

Acest etos a stat la baza conceperii personajului titular al filmului, prezentat ca fiind dădaca cool” supremă, care se va dovedi irezistibilă atât pentru adulți, cât și pentru copii. M3GAN este produsul unei companii de jucării de înaltă tehnologie, prezentat cu un nivel de satiră morbid de amuzant.

Pentru că, în timp ce Alexa și Siri nu își exprimă dorința de a provoca violență, așa cum M3GAN sfârșește în mod previzibil prin a face, obiceiurile pe care utilizatorii le formează în jurul ei nu sunt la fel de departe de realitate. La fel cum Gemma lui Alison Williams îi încredințează păpușii să o distreze pe nepoata ei pentru ca ea să nu fie nevoită să o facă, mulți părinți lasă smartphone-urile sau boxele inteligente să le țină copiii ocupați.

Atunci când noul cel mai bun prieten al lui M3GAN se enervează la perspectiva ca ea să fie oprită, este greu să nu ne gândim la scene similare care au loc atunci când unui copil i se spune să lase jos un iPad. Am abordat problema din punctul de vedere al unui părinte”, spune Johnstone. Având în vedere cât de omniprezente sunt iPad-urile și smartphone-urile – cum îți poți educa copiii în legătură cu pericolele pe care le implică, cu timpul petrecut în fața ecranului și alte lucruri de acest gen.