- Un expert în longevitate împărtăşeşte rutina sa de dimineaţă, vorbind despre „ştiinţa îmbătrânirii sănătoase”.
- Dr. Mark Hyman are 63 de ani, dar arată mult mai tânăr şi spune că vârsta sa „biologică” este de 43 de ani.
- Hyman spune că ideea potrivit căreia îmbătrânirea vine automat cu probleme de sănătate, cum ar fi articulaţiile dureroase, gândirea greoaie şi bolile cronice este greşită.
Un expert în longevitate, dr. Mark Hyman, în vârstă de 63 de ani, spune că „vârsta sa biologică” (bazată pe markeri ai sănătăţii celulare) este de 43 de ani, datorită anilor în care şi-a perfecţionat rutina. Deşi testele pentru determinarea vârstei biologice pot fi controversate, există dovezi solide că obiceiurile legate de stilul de viaţă, cum ar fi dieta, exerciţiile fizice şi gestionarea stresului, pot adăuga ani sănătoşi la viaţa noastră, scrie Insider.
Advertisment
Hyman spune că ideea potrivit căreia îmbătrânirea vine automat cu probleme de sănătate, cum ar fi articulaţiile dureroase, gândirea greoaie şi bolile cronice este greşită.
„Oamenii nu-şi dau seama că aceste probleme apar împreună cu lucruri pe care le putem schimba, care sunt reversibile. Sunt afecţiuni care pot fi tratate, spre deosebire de un declin inevitabil”, a declarat Hyman pentru Insider.
Recomandări
Noua sa carte, „Young Forever” (Tânăr pentru totdeauna), prezintă ştiinţa îmbătrânirii sănătoase, cu sfaturi pentru obiceiuri care prelungesc nu doar durata de viaţă, ci şi „durata sănătăţii”. Expertul spune că „strategiile de longevitate”, precum o alimentaţie bună şi exerciţiile fizice, sunt esenţiale nu doar pentru o viaţă lungă, ci şi pentru o calitate mai bună a vieţii.
Hyman îşi începe ziua cu meditaţie, cafea şi timp pentru a scrie. Primul lucru pe care îl face în fiecare dimineaţă, după ce se trezeşte la ora 6, este să mediteze timp de 20 de minute. Apoi, îşi savurează cafeaua de dimineaţă şi se aşează pentru un timp să scrie.
Dovezile sugerează că meditaţia şi cafeaua pot contribui la longevitate. Cafeaua este legată de un risc mai mic de afecţiuni precum bolile de inimă şi demenţa şi oferă antioxidanţi. Meditaţia poate contribui la îmbunătăţirea sănătăţii mentale şi la reducerea stresului, un factor important în ceea ce priveşte rapiditatea cu care îmbătrânim. Un antrenament de forţă este parte esenţială a rutinei. După cafea, Hyman face un antrenament de forţă despre care spune că îl ajută să îşi construiască muşchii şi să reducă durerile de spate.
„Înainte făceam yoga, tenis sau mergeam pe jos. Antrenamentul de rezistenţă mi-a transformat cu adevărat corpul şi sănătatea”, a spus el.
Cercetările sugerează că inclusiv cantităţile mici de antrenament de forţă pot reduce riscurile. Antrenamentul de dimineaţă al expertului durează 30 de minute, dar, dacă poate, doctorul mai face mişcare pe parcursul zilei, precum drumeţii sau ciclism. După antrenamentul de dimineaţă, Hyman face un duş cu aburi şi o scufundare la rece, rămânând în apa de 40 de grade timp de trei minute. Unele dovezi sugerează că expunerea la cald şi rece poate reduce inflamaţia şi îmbunătăţi metabolismul.
Micul său dejun pentru îmbătrânire sănătoasă este bogat în proteine şi plin de nutrienţi, respectiv un „shake de îmbătrânire sănătoasă”: o combinaţie de nutrienţi vegetali şi grăsimi sănătoase din ingrediente precum fructe de pădure, seminţe de chia şi seminţe de cânepă.
De asemenea, el are 48 de grame de proteine, un nutrient esenţial pentru construirea şi menţinerea muşchilor. El urmează o dietă care se concentrează în principal pe alimente integrale pe bază de plante. Pentru persoanele care nu au încă o rutină „de longevitate”, schimbările alimentare pot fi una dintre cele mai simple schimbări de făcut, la fel ca şi adăugarea mai multor activităţi fizice.
„Cele mai importante lucruri sunt exerciţiile fizice şi o dietă cu grăsimi sănătoase şi alimente vegetale”, a spus Hyman: „Nicio cantitate de suplimente nu le poate înlocui pe acestea”.
Partenerii noștri