• UMG și TikTok au încheiat un nou acord, readucând muzica UMG pe platformă și abordând utilizarea AI generative în industria muzicală.
  • Acordul include noi modalități de monetizare pentru artiști, precum și instrumente centrate pe artist, cum ar fi funcția „Adăugați la aplicația muzicală” și analize îmbunătățite.
  • Îngrijorările legate de securitate și conținutul inadecvat pe TikTok au determinat cereri de interdicție și eliminare a conținutului din Marea Britanie și Statele Unite.

Muzica deținută de Universal Music Group va reveni pe TikTok în urma unui acord de licență încheiat între etichetă și aplicație, scrie DJ Mag.

UMG (Universal Music Group) și-a eliminat piesele de pe platformă în ianuarie a acestui an, din cauza expirării acordului său de licență.

Drept urmare, videoclipurile cu muzică de la artiști precum Taylor Swift, Björk, Drake și Kendrick Lamar, precum și artiștii de muzică electronică Aphex Twin, Skrillex, Knife Party și mulți alții au fost dezactivate.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
PROBLEME ÎN PARADIS?
E GENUL MEU
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL

La acea vreme, UMG a acuzat TikTok că își exploatează platforma „pentru a răni artiștii vulnerabili”, declarând că TikTok a propus să-și despăgubească artiștii și compozitorii cu o „fracțiune din rata” din ceea ce plătesc alte platforme sociale majore.

UMG a subliniat că, în ciuda bazei substanțiale de utilizatori ai TikTok, a creșterii veniturilor din publicitate și a dependenței tot mai mari de conținutul bazat pe muzică, a contribuit doar cu aproximativ 1% la veniturile sale totale.

Acum, cele două părți au ajuns la un nou acord, șeful UMG, Sir Lucian Grainge, declarând: „Acest nou capitol din relația noastră cu TikTok se concentrează pe valoarea muzicii, primatul artei umane și bunăstarea comunității creative”.

Shou Chew, CEO al TikTok, a adăugat: „Muzica este o parte integrantă a ecosistemului TikTok și suntem încântați că am găsit o cale înainte cu Universal Music Group.”

În special, alături de revenirea artiștilor UMG pe platformă, noua înțelegere va aborda problema AI generativă în muzică. La începutul acestei săptămâni, un grup parlamentar interpartit a cerut guvernului Regatului Unit să avanseze planurile blocate de implementare a reglementărilor privind inteligența artificială și protecția artiștilor.

„TikTok și UMG vor lucra împreună pentru a se asigura că dezvoltarea AI în industria muzicală va proteja arta umană și economia care curge către acești artiști și compozitori”, se arată în comunicatul de presă care anunță noua înțelegere. „TikTok se angajează, de asemenea, să colaboreze cu UMG pentru a elimina muzica neautorizată generată de AI de pe platformă, precum și instrumente pentru a îmbunătăți atribuirea artiștilor și compozitorilor.”

Acordul va include „noi oportunități de monetizare” pentru artiști, care decurg din capacitățile crescânde de comerț electronic ale TikTok. TikTok intenționează să dezvolte „instrumente centrate pe artist”, adaugă versiunea, inclusiv o funcție „Adăugați la aplicația muzicală”, date și analize îmbunătățite și capabilități integrate de ticketing.

La începutul acestui an, Senatul SUA a adoptat un proiect de lege menit să oblige ByteDance, compania-mamă a TikTok din China, să vândă aplicația populară în decurs de un an sau să se confrunte cu interdicția din magazinele de aplicații.

Peste iaz, solicitările de eliminare a conținutului TikTok din Marea Britanie din partea Poliției Metropolitane au înregistrat o creștere cu 366% față de 2020, potrivit datelor obținute de DJ Mag printr-o solicitare pentru libertatea de informare. În cursul anului fiscal 2022/23, eliminarea conținutului de foraj din Marea Britanie de pe platformă a reprezentat 64% din recomandările de eliminare de pe TikTok.

Citește și