• ,,Plasticul viu” este un plastic care se autodistruge la sfârșitul duratei sale de viață.
  • Materialul este compus din spori bacterieni ai unei tulpini de Bacillus Subtilis.
  • Oamenii de ştiinţă au folosit spori bacterieni pentru că rezistă la condiții dure de mediu.

Aerul poluat este o problemă la nivel mondial, însă ce inițiative de combatere apar în acest sens? De exemplu, o echipă de cercetători de la Universitatea din California a inventat un plastic care se autodistruge la sfârşitul duratei sale de viaţă. I-au pus și un nume – „Plasticul Viu”!

La ce poate fi folosită noua invenție?

Noua invenție este practic un material care a fost denumit „plasticul viu”. Este vorba despre un poliuretan termoplastic, moale ce poate fi utilizat la producția de diverse obiecte, cum ar fi încălțăminte, covorașe sau perne. Acest material inovator este compus din bacterii și are potențialul de a schimba complet modul în care producem și utilizăm plasticul. Secretul constă în sporii bacterieni, care pot descompune materialul în proporție de 90%. Și asta, chiar dacă poate te miră, se întâmplă în doar cinci luni.

Cum a fost făcută această descoperire?

Pentru a fabrica plasticul biodegradabil, cercetătorii au introdus spori de Bacillus Subtilis şi granule de poliuretan termoplastic într-o maşină de presare. Ulterior, cele două componente au fost amestecate şi topite la 135 de grade Celsius. Deși tehnologia este încă în stadiul de producție la scară de laborator, cercetătorii sunt hotărâți să aducă această inovație și în producția industrială.  Așadar, plasticul viu ar putea fi cheia în lupta noastră pentru un viitor eco-friendly.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
PROBLEME ÎN PARADIS?
E GENUL MEU
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL

Citește și