• Site-ul web de strângere de fonduri GoFundMe a eliminat săptămâna aceasta o campanie falsă despre care se spunea că a încercat în mod fraudulos să strângă 1 milion de dolari pentru actrița Amber Heard, după ce a pierdut un proces pentru defăimare introdus de fostul ei soț, actorul Johnny Depp.
  • Pagina, eliminată de atunci, a fost creată de cineva care se identifică drept Kimberly Moore, încerca să strângă 1 milion de dolari pentru a o ajuta pe Heard să plătească cei 8,35 milioane de dolari pe care îi datorează lui Depp pentru că l-a defăimat.

Site-ul web de strângere de fonduri GoFundMe a eliminat săptămâna aceasta o campanie falsă despre care se spunea că a încercat în mod fraudulos să strângă 1 milion de dolari pentru actrița Amber Heard, după ce a pierdut procesul pentru defăimare intentat de fostul ei soț, actorul Johnny Depp.

Un purtător de cuvânt al site-ului de strângere de fonduri a declarat pentru TMZ că a semnalat rapid strângerea de fonduri ca fiind o înșelătorie înainte să fie strânsă „o sumă substanțială” de bani și după ce a stabilit că campania nu are nicio legătură cu Heard sau cu echipa ei juridică.

Newsweek a raportat sâmbătă că unele celebrități ies în sprijinul lui Heard în urma procesului de șase săptămâni în care Depp a dat-o în judecată pentru 50 de milioane de dolari în daune punitive și daune compensatorii pentru pierderea mai multor roluri din cauza acuzațiilor de abuz pe care le-a făcut împotriva lui.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Raportul spune că Heard a fost coautor al articolului de opinie cu Uniunea Americană pentru Libertăți Civile.

GoFundMe a spus că protejează utilizatorii să nu cadă victime ale unor astfel de pagini și îi încurajează pe utilizatori să raporteze campaniile despre care cred că ar putea fi frauduloase.

„GoFundMe este dedicat împuternicirii oamenilor pentru a-i ajuta pe oameni”, se arată pe o pagină de pe site. „Majoritatea strângerilor de fonduri de pe site sunt sigure și legale, întrucât cele frauduloase reprezintă mai puțin de o zecime din 1% din toate strângerile de fonduri de pe GoFundMe. În cazul rar în care cineva creează o strângere de fonduri înșelătoare cu intenția de a profita de generozitatea altora, GoFundMe ia măsuri rapide pentru a rezolva problema.”

Tot mai multe campanii frauduloase apar pe site-urile de strângere de fonduri

În ianuarie 2017, Money a raportat că site-ul a avut parte de strângeri de fonduri false care au victimizat oameni bine intenționați care încearcă să îi ajute pe alții.

„Este regretabil că oamenii profită de faptul că oamenii încearcă să facă ceea ce trebuie, dar așa funcționează criminalii”, a declarat la acea vreme expertul în securitate cibernetică și fraudă Joseph Steinberg. „Dacă sunt bani acolo, criminalii vor încerca să exploateze acel mediu”.

Una dintre cele mai faimoase campanii frauduloase a implicat un trio de rezidenți din New Jersey care au încercat să înșele sute de mii de dolari de la donatori cu o poveste despre un bărbat fără adăpost care a dat unei femei ultimii 20 de dolari pentru benzină după ce aceasta a rămas blocată fără combustibil pe o autostradă în Philadelphia.

Ca o rasplată pentru această „bunătate”, femeia, Katelyn McClure și iubitul ei de atunci Mark D’Amico, au început o campanie GoFundMe pentru a-l ajuta pe bărbatul fără adăpost, Johnny Bobbitt, strângând aproape 400.000 de dolari, potrivit raportului.

Povestea a ajuns să fie falsă și un complot al celor trei pentru a obține bani de la oameni cu bunăvoință.

D’Amico a fost condamnat la 27 de luni de închisoare și amendat cu 20.000 de dolari pentru rolul său în conspirație în aprilie.

„Atât Bobbitt, cât și McClure au pledat vinovați de acuzațiile lor în 2020 și așteaptă sentința”, a raportat Courier Post în aprilie.