- Oamenii de știință au măsurat răspunsurile fiziologice a 75 de voluntari în timp ce urmăreau spectacolele din opt țări participante la Eurovision, pentru a prezice ce melodii se vor descurca bine la votul popular.
- Suedia va fi una dintre cele mai populare țări la votul public al Eurovision din această seară, potrivit cercetătorilor care au analizat răspunsurile fiziologice ale oamenilor la opt dintre spectacole.
- Daniel Richardson de la University College London și colegii săi au rugat 75 de persoane cu o vârstă medie de 30 de ani să urmărească performanța a opt națiuni pentru finala Eurovision de anul acesta.
Oamenii de știință au măsurat răspunsurile fiziologice a 75 de voluntari în timp ce urmăreau spectacolele din opt țări participante la Eurovision, pentru a prezice ce melodii se vor descurca bine la votul popular.
Norvegia, Germania, Spania, Polonia, Italia, Australia, Suedia și Franța au fost țările monitorizare. România nu a intrat în „vizorul” specialiștilor, pentru că nimeni nu acordă șanse reale de reușită țării noastre.
Oamenii de știință au monitorizat ritmul cardiac și nivelurile de conductanță a pielii participanților în timp ce urmăreau spectacolele. Acest lucru a fost apoi folosit pentru a face predicții despre cât de bine se va descurca fiecare dintre aceste țări la votul public din această seară.
Cercetătorii au ales aceste națiuni, deoarece patru dintre ele au avut accesul garantat în finală din cauza regulilor Eurovision, în timp ce Suedia și Australia au un palmares bun, iar Polonia și Norvegia sunt printre favoritele de casele de pariuri.
Cotele primelor 10 favorite la Eurovision
Ucraina: Kalush Orchestra, Stefania – 1.33
Marea Britanie: Sam Ryder, Space Man – 7
Suedia: Cornelia Jakobs, Hold Me Closer – 7
Italia: Mahmood and Blanco, Brividi – 13
Spania: Chanel, SloMo – 13
Polonia: Ochman, River – 41
Grecia: Amanda Tenfjord, Die Together – 41
Olanda: S10, De Diepte – 51
Norvegia: Subwoolfer, Give That Wolf A Banana – 51
Finlanda: The Rasmus, Jezebel– 81
Ucraina nu a fost inclusă în sondaj, deoarece este favorita clară anul acesta. „Nimeni nu ar fi fost impresionat dacă am fi prezis că Ucraina va câștiga”, a explicat Richardson.
Predicțiile se bazează pe ideea echipei că, în măsura în care ritmul cardiac și nivelurile de conductanță ale pielii sunt mai asemănătoare în rândul unui grup de oameni atunci când urmăresc aceeași performanță, atunci acea performanță trebuie să fie mai captivantă.
Richardson și echipa sa au descoperit anterior că bătăile inimii unei mulțimi pot fi sincronizate atunci când oamenii urmăresc împreună un spectacol live. Conductanța pielii reflectă cât de mult transpira cineva, ceea ce este stimulat de adrenalină.
„Când ceva este cu adevărat captivant, creierul fiecăruia procesează același stimul și astfel vei avea o sincronizare fiziologică”, spune el. „În același timp, cu toții ne plictisim în moduri diferite – cineva poate să se uite la o fereastră, în timp ce cineva va lovi cu picioarele și astfel va avea stări mentale divergente”, a adăugat specialistul.
Cercetătorii au descoperit că predicțiile lor bazate pe nivelurile de conductanță a pielii nu se potriveau exact cu cele bazate pe ritmul cardiac. Richardson speculează că asemănarea ritmului cardiac ne poate spune cât de captivantă din punct de vedere emoțional este o performanță, în timp ce conductanța pielii poate fi mai mult un indicator al gradului de implicare în narațiunea unei performanțe – deși el subliniază că acest lucru este încă speculativ.
„Sunt cuplate, dar doar vag – adevărul este că încă nu știm ce transmit exact”, a punctat Richardson. Pentru a-și face predicțiile generale, cercetătorii au făcut doar o medie a celor două tipuri de predicții.
Dintre țările analizate în studiu, echipa de cercetători anticipează că Suedia va ocupa cel mai mare loc în votul publicului, urmată de Australia și Italia. Norvegia va obține cel mai mic scor, prevăd cercetătorii.