• Inventatorul Ionuț Budișteanu a refuzat o bursă de 40.000 de dolari în SUA, pentru că ”și americanii au problemele lor, sunt universale pentru toți, dar anumite persoane încearcă să le accentueze în România.”
  • Claudiu Teohari, alis Teo: Eu mă gândesc că moartea ar trebui să fie incompatibilă cu funcția. Există viață după moarte? Nu știu, dar există funcție după moarte!”
  • Psihoterapeutul Alexandru Cojocaru: faptul că Piedone a fost ales iar primar arată faptul că memoria colectivă în cazul Colectiv este diferită: pe unii ne-a șocat, a existat un impact social foarte mare, dar pentru alții impactul a fost zero.

Ochii pe mine! cu Vlad Craioveanu i-a avut invitați la Aleph News pe Bianca Badea, fetița minune a baletului, Ionuț Budișteanu, inventator și informatician și Claudiu Teohari, alias Teo, actor de stand-up comedy.

Teo, actor de stand-up comedy: ”Moartea ar trebui să fie incompatibilă cu funcția. Există viață după moarte? Nu știu, dar există funcție după moarte!”

Prima invitată a lui Vlad a fost balerina Bianca Badea, care are un palmares de peste 100 de medalii până la vârsta de 13 ani și care singură se descrie ”un copil modest, muncitoare, ambițioasă, care știe ce are de făcut în viață”.

A câștigat până acum sute de concursuri din toată lumea. Multe școli internaționale de balet i-au oferit deja burse: Royal Ballet School, American Ballet Theatre, Princes Grace Academy și The Royal Danish Ballet.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

În 2018, Bianca a fost a doua din 1500 de concurenți care au ajuns în finală la cea mai mare competiţie de balet din lume, Youth America Grand Prix, de la New York. A fost prima româncă ce a câştigat un premiu acolo, la categoria solo. Anula cesta trebuia să meargă din nou, dar pandemia a amânat competiția. ”În timpul pandemiei am încercat să mă antrenez singură acasă. Mi-am amenajat acasă un colțișor pentru balet”, a mărturisit Bianca.

Bianca Badea și-am dorit foarte mult să facă balet după ce a văzut desenele animate Șoricica Balerina.

”Am început să mă antrenez de la vârsta de 7 ani. Tatăl meu mă susține foarte mult. Investiția ca să ajungi la un anumit nivel în balet este una foarte mare. Totul costă foarte mult, dar tatăl meu îmi confecționează costumele”, a mărturisit Bianca.

Bianca pleacă dimineața la 7:00 la școală și vine seara, după 12 ore, când ar trebui să își facă temele pentru a doua zi și s-o ia de la capăt. Are incluse două ore de balet și la Liceul unde învață, iar după cursuri merge să se antreneze alte 5-6 ore zilnic.

”A fost puțin dificil să țin pasul și cu școala. Sunt un copil modest. Sunt muncitoare, ambițioasă și știu ce am de făcut în viață. Primesc mesaje de la fetițe care vor să ajungă la performanța mea și le spun că fără muncă nu se poate. Ăsta este primul sfat.”

Când merge pe stradă, lumea își dă seama că e balerină, pentru că baletul i-a îmbunătățit foarte mult postura.

De la dans și poante am trecut la invenții și univers cu Ionuț Budișteanu, inventator și matematician.

Ionuț Budișteanu a fost pasionat de calculatoare de la vârsta de 3 ani. La 19 ani, invențiile sale cucereau deja America. În 2013, revista Time l-a clasat în topul celor mai influenți 16 tineri din lume, surclasându-i, atât pe fiica lui Barack Obama, cât și pe Justin Bieber. În 2020, la cei 26 de ani ai săi, Ionuț Budișteanu este un informatician și un inventator de excepție, adevărat ambasador al României în lume.

Ca să ajungem în actualitate, l-am întrebat pe Ionuț despre cum și-a petrecut pandemia și ne-a spus că la acest COVID-19 l-a intrigat faptul că era o creștere exponențială. ”În momentul de față, peste 90% dintre oameni sunt purtători asimptomatici.”

Ionuț este un adevărat patriot și a ales România în ciuda tuturor ispitelor și burselor oferite. ”Și americanii au problemele lor. Sunt cam universale problemele pentru toți. Anumite persoane încearcă să le accentueze mai mult în România.”

Are întrebări existențiale Ionuț, întreabă, cercetează și crede-n Dumnezeu. ”Este infinit Universul în care trăim. Cred că trebuie să existe o explicație cu Universul ăsta. Cea mai mare enigmă este să răspundă omul la întrebarea de ce suntem în Universul ăsta?”

Ultima parte a emisiunii a fost despre o România tragi-comică, invitat în studio fiind Claudiu Teohari, care a comentat cazul comunei oltenești cu primar mort reales în funcție

”Trebuie să alegem cel mai competent mort. Eu mă gândesc că moartea ar trebui să fie incompatibilă cu funcția. Există viața după moarte? Nu știu, dar există funcție după moarte!”

”Eu recomand tuturor politicienilor: Vrei să te asiguri că ai mari sanse? Mori!”

Am cerut și părerea unui psihoterapeut – Alexandru Cojocaru – pentru a afla ce e, de fapt, în spatele acestor alegeri ale oamenilor din Deveselu

”Noi avem tendința să mergem pe drumul bătut. Dacă oamenii îl știau pe primar de mai bine de 12 ani, așa s-au obișnuit să voteze. Noi știm pe cine avem de votat, iar eu dacă nu mă prezint acolo, nu dau bine în vatra satului. În spate, au existat și persoane care aveau interese – vărul primarului, prietenul primarului – ca să urmeze un nou tur de scrutin”, a explicat psihoterapeutul.

”În România este o fragmentare extraordinar de mare de clase, de gândire, de interese, de ură. Pe partea de pandemie, COVID este un impact pshihologic major pe partea de anxietate. I-a făcut pe oameni mai speriati, mai agresivi. De cele mai multe ori, noi reactionăm instinctiv. Si intr-o situatie de criză, dacă nu exista un nivel de educatie înalt, reactia este una agresivă.”

Sunt pături sociale care au zis că focul de la Colectiv era un foc divin și că așa trebuia să se întâmple

”Vlad Craioveanu; Faptul că l-au votat pe Piedone nu e cea mai mare dovadă că memoria colectivă e scurtă?

Alexandru Cojocaru: Depinde de memoria colectivului că acolo sunt iar niște lucruri care pe unii ne-au șocat atunci și a existat un impact foarte mare social, dar există pături sociale care au avut un impact zero, sunt pături sociale care au zis că focul acela era un foc divin și că așa trebuia să se întâmple. Au fost persoane care ziceau că oamenii de acolo erau sataniști, nu că mergeau să asculte muzică. Din nou, există o atât de mare fragmentare a părerilor individuale, încât e extraordinar de greu să tragi o concluzie care să fie corectă. Pentru un om sărac care a auzit că Piedone a dărâmat trei tonete în sectorul 4 se pare că e o variantă foarte bună. Contează foarte mult ce a promovat în campania electorală. Dacă pe sărăcia oamenilor, te duceai și puneai canalizare cum a făcut dl. Vanghelie destul de mult, ar fi avut un impact destul de mare. Conta mai puțin dacă dl. Vanghelie era impecabil sau nu.

Claudiu Teohari: Nu e nepărat vorba de păreri, cred că e vorba de narrative, ceva mai complex decât păreri. Narativul poate să însemne o luptă epică între forțele Binelui și Răului și s-ar putea Piedone pentru mulți oameni să fie un om care a căzut sfâșiat de niște conflicte mai mari decât noi, a picat victimă. Părerea mea e că e un om bun, de fapt convingerea mea că omul e nevinovat de toate lucrurile astea.

Alexandru Cojocaru: Astfel, luăm în calcul că persoanele care analizează lucrurile astea au o capacitate de judecată foarte ridicată. Sunt oameni în zona de sărăcie și iau decizii impulsive: ăsta-mi va rezolva problemele, votat!”

Bătălia cu un virus nu e pe bază pe crez

”Alexandru Cojocaru: Din punctul meu de vedere în România e o fragmentare extraordinar de mare de clase, de gândire, de frustrări, de răutăți, de interese. E foarte greu să găsești un numitor comun. Pe de-o parte ne face spectaculoși, pentru că e fun să trăiești în România, pe de altă parte ne face surprinzători de multe ori.

Vlad Craioveanu: Eu speram din tot sufletul că se zice că la catastrofe oamenii devin mai uniți și în speranța mea ziceam că acest Covid ne unește pe toți și ne respectăm și să vezi ce bine ne înțelegem după această pandemie, dar nu mi se pare că ar fi avut efectul scontat.

Alexandru Cojocaru: Pe partea de pandemie sunt niște studii destul de mari pe care le-am citit și cu care am lucrat. Impactul Covid cred că este cu un impact psihologic major mai degrabă în zona de anxietate și depresie și foarte multă lume a resimțit această zonă de izolare. Nu i-a făcut mai buni, i-a făcut mai speriați, mai agresivi pentru că prima reacție când ești pus în fața unei situații de criză este să fii agresiv, frica naște agresivitate. Și atunci o să vrem reacții ale unor oameni la care nu te aștepți că reacționeze foarte urât la o persoană care poartă sau nu poartă mască și o să apară niște conflicte. Există o sumedenie de tehnici ca să îi spui unui om care nu poartă mască să îi pui să se gândească de ce n-ar face asta când nu-l doare cu nimic, fără să fii agresiv. Dar pentru asta îți trebuie un pic de școală și un interes. De cele mai multe ori noi acționăm instinctiv și instinctul zice: fight, flight, freeze și într-o siuație de criză dacă nu există un nivel de educație foarte înalt, reacția o să fie destul de primară.

Claudiu Teohari: Tu aveai dreptate că te gândeai că o să ne aducă laolaltă, pentru că părea un dușman comun, dar din păcate este un dușman invizibil și noi am început să ne luptăm cu ce am perceput ca fiind inamici vizibili: alți oameni. Nu degeaba o lecție de bază la dictatori este – când ai probleme pornești război cu o altă țară, pentru că nimic nu aduce laolaltă oamenii decât un dușman comun, dar dușmanul acela trebuie să fie clar definit și să fie exterior societății, astfel încât toată societatea să se poată aduna împotriva dușmanului. Din păcate acum dușmanul e între noi și războiul se poartă în interior și îl ducem noi între noi.

Alexandru Cojocaru: Bătălia cu un virus nu e pe bază pe crez, nu e un ideal în sine și mai mult de atât întoarce un om către celălalt. Poți să ai ghinion, să porți mască și să îți strănute cineva în față. Porți o cutumă cu tine, dacă nu e o societate care să respecte individul, tendința o să fie să îl stigmatizezi pe cel care a luat Covid, care, în mod normal, ar avea nevoie de ajutor social.

Vlad Craioveanu: Nu te umanizează deloc să faci asta, ai fi uman în momentul în care ai înțelege trauma prin care trece persoana cu Covid și să îi arăți și niște empatie eventual.

Claudiu Teohari: Domnul Craioveanu, uman este un termen foarte vag. Ce e omul, domne, dacă nu o mașinărie?!”


Bianca Badea, despre munca, talentul și ambiția care au dus-o pe marile podiumuri ale lumii la doar 13 ani

„Tatăl meu mă susține foarte mult”

,,Mi-am dorit foarte mult să fac balet după ce am văzut desenele animat Șoricica Balerina”

,,În timpul pandemiei am încercat să mă antrenez singură acasă. Mi-am amenajat acasă un colțișor pentru balet”

,,Am început să mă antrenez de la vârsta de 7 ani. Nu am lucrat încât să-mi distrug picioarele, ci doar pentru a-mi antrena mușchii”

,,Nu vreau să supăr pe nimeni, dar unii se comporta destul de urât cu mine. Eu am învățat să apreciez pe toată lumea, chiar dacă sunt mai buni decât mine. Au muncit peste ceea ce au făcut.”

,,A fost puțin dificil să țin pasul și cu școala. Sunt un copil modest. Sunt muncitoare, ambițioasă și știu ce am de făcut în viață.”

,,Primesc mesaje de la fetițe care vor să ajungă la performanța mea și le spun că fără muncă nu se poate. Ăsta este primul sfat.”

,,Baletul mi-a îmbunătățit foarte mult postura. Când merg pe stradă, lumea își dă seama că sunt balerină.”

,,Investiția ca să ajungi la un anumit nivel în balet este una foarte mare. Totul costă foarte mult.”

Ion Budișteanu, despre viața de inventator în pandemie

Ionuț Budișteanu a fost pasionat de calculatoare de la vârsta de 3 ani. La 19 ani, invențiile sale cucereau deja America. În 2013, revista TIME l-a clasat în topul celor mai influenți 16 tineri din lume, surclasându-i, atât pe fiica lui Barack Obama, cât și pe Justin Bieber. În 2020, la cei 26 de ani ai săi, Ionuț Budișteanu este un informatician și un inventator de excepție, adevărat ambasador al României în lume.

Despre ce l-a intrigat la COVID-19: ,,Mă intriga faptul că era o creștere exponențială. În momentul de față, peste 90% dintre oameni sunt purtători asimptomatici.”

Despre fizică și Univers. ,,Este infinit Universul în care trăim. Cred că trebuie să existe o explicație cu universul ăsta. Cea mai mare enigmă este să raspundă omul la întrebarea de ce suntem în Universul acesta.”

Despre bursa refuzată în SUA: ,,Și americanii au problemele lor. Sunt cam universale problemele pentru toți. Anumite persoane încearcă să le accentueze mai mult în România.

Teo, despre recomandări pentru politicieni și rezultatul alegerilor

Fiindcă după atâta știință mai avem nevoie și de puțin umor, ne bazăm pe Teo, actor de stand-up comedy, să făcă o radiografie a vremurilor pe care le trăim: de la viața de artist până la alegerile în pandemie, așa cum numai el știe.

Despre votul dat unui edil mort: ,,Trebuie să alegem cel mai competent mort. Eu mă gândesc că moartea ar trebui să fie incompatibilă cu funcția. Există viața după moarte? – Nu știu, dar există funcție după moarte!

TEO, despre votul dat lui Piedone: ,,S-ar putea Piedone pentru foarte mulți oameni să fie o victimă, un nevinovat”

„Nimic nu aduce laolaltă oamenii mai mult decât un dușman. Din păcate, COVID-ul ăsta este unul invizibil, este între noi”

„Eu recomand tuturor politicienilor… Vrei sa te asiguri ca ai mari sanse? Mori!”

Alexandru Cojocaru, Psihoterapeut & Personal Coach

Despre situația din România:. ,,În România este o fragmentare extraordinar de mare de clase, de gândire, de interese, de ură. Pe partea de pandemie, COVID este un impact pshihologic major pe partea de anxietate. I-a făcut pe oameni mai speriați, mai agresivi. De cele mai multe ori, noi reacționăm instinctiv. Și într-o situație de criză, dacă nu există un nivel de educație înalt, reacția este una agresivă.”

Despre votul în pandemie: ,,Noi avem tendința să mergem pe drumul bătut. Dacă oamenii îl știau pe primar de mai bine de 12 ani, așa au obișnuit să voteze. Noi știm pe cine aveam de votat, iar eu dacă nu mă prezint acolo, nu dau bine în vatra satului. În spate, au existat și persoane care aveau interes – vărul primarului, prietenul primarului – ca să urmeze un nou tur de scrutin.

Psihologul Cojocaru despre votul dat de oameni lui Piedone. ,,Depinde de memoria Colectivului. Sunt pături sociale care au zis că focul de la Colectiv era un foc divin și că așa trebuia să se întâmple. Și că oamenii de acolo erau sataniști.”