• Cîrstoveanu, despre dragostea pentru copii și bătălia pentru un pat la terapie intensivă: ,,Încercăm să ne uităm care este primul care moare pe listă și pe acela îl luăm”
  • Cîrstoveanu: ,,Minunile apar acolo unde este foarte multă muncă”
  • Cătălin Cîrstoveanu: ,,Cei cărora le mor copiii la noi, uneori se întorc cu multă recunoștință și ne sunt alături de  în proiectele pe care le facem”

„Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu, de marți seara i-a avut invitaţi la Aleph News, pe dr. Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei de terapie intensivă neonatală de la spitalul Marie Curie, şi cântăreaţa Laura Bretan.

Doctorul Cătălin Cîrstoveanu a vorbit despre situaţia grea de la spitalul Marie Curie, unde din cauza lipsei fondurilor bebeluşii mor cu zile. Vorbim despre cea mai mare secţie de reanimare neonatală din ţară, unde ajung bebeluşi cu afecţiuni foarte grave care trebuie operaţi, precum cele cardiovasculare şi neurologice.

Pe cine mai interesează sănătatea copiilor noştri într-o perioadă în care COVID-19 a devenit problema majoră din sistemul sanitar românesc?

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?

Reamintim faptul că jurnaliștii Aleph News au publicat în exclusivitate situația de la Spitalul Marie Curie, cea legată de faptul că secţia de ATI nou-născuţi a rămas fără fonduri de mai bine de o lună. Pe acest fond, 30 de bebeluși din România născuți cu afecțiuni grave au murit numai în ultimul an, așteptând pe o listă pentru un pat performant de la Terapie Intensivă.

,,Suntem de mult aici. Și nu sunt doar 30 de copii (n.r. – copii decedați). Este o celulă în toată țara. Eu am informat Ministerul Sănătății de multe ori. Dacă aceste lucruri nu se înțeleg din statistici măcar din presă să se afle. Bine ca aflăm și din presă! Nouă ne lipsesc minimum 100 de paturi”,  explică doctorul Cătălin Cîrstoveanu situația.

C. Cîrstoveanu: Ne uităm care este primul care moare pe listă și pe acela îl luăm

Șeful secţiei de terapie intensivă neonatală de la spitalul Marie Curie a prezentat o aplicație foarte interesantă care transparentizează total lucrurile. Așadar, poți vedea în timp real câte paturi sunt libere, câte sunt ocupate și câte sunt în așteptare. Medicul de la Marie Curie îți spune însă un lucru extrem de dureros și emoționant în același timp: ,,ne uităm care este primul care moare pe listă și pe acela îl luăm”

Dr.Cătălin Cîrstoveanu: În stânga avem cererea de internare, iar în dreapta, câte paturi libere, ce se întâmplă în secție, că sunt șase peste cei 27 și, din nefericire, așteaptă 25. Acum trei minute s-a întâmplat asta acolo și nu e mână de om care să facă treaba asta. Este din sistemul informatic automat. Este atât de simplu să transparentizăm activitatea asta în toată țara, este atât de simplu…

Încercăm să fim extrem de rezonabili în ce facem și încercăm să ne uităm care este primul care moare pe listă și pe acela îl luăm. Nu am reușit întotdeauna. Ni se întâmplă ca mamele să plângă pe la uși. Acestea sunt lucrurile cele mai mișcătoare pentru toți, când vin părinți pentru care, pur și simplu, nu ai ce să faci. Acum am împrumutat incubatoare să îi ducem într-un loc, am extins și la etajul doi pacienți ventilați și sunt pe listă foarte mulți. Pe unii ne este frică să îi sunăm, pentru că știm ca poate nu mai există.”

C. Cîrstoveanu: ,,Cu un sms la 8844, cu mesajul bine

Medicul Cătălin Cîrstoveanu îți spune cum ai posibilitatea să contribui și tu la salvarea unei vieți de copil: ,,Cu un sms la 8844, cu mesajul BINE, puteți dona 2 euro lunar.  Exact ce mă întrebați. Nu avem locuri, noi facem locuri!”.

C. Cîrstoveanu: ,,Un pat de reanimare înseamnă o structură unde clar avem un incubator specializat”

Dacă te întrebai în ce constă adevărata valoare a unui pat de la reanimare  – și de ce nu este doar un pat banal – medicul Cîrstoveanu face o întreagă pleoarie. Și îți spune că ar mai fi nevoie de încă 100 de paturi.

,C. Cîrstoveanu: La numărul de paturi, la ce populație avem noi astăzi, trebuie atâtea paturi de reanimare nou-născuți, atâtea paturi de reanimare adulți etc. Nouă ne lipsesc minim 100, minim 100 de paturi lipsesc. Dacă este să ne luăm clar după statistici, ar fi în jur de 200. Am spus minim 100 de paturi să aibă România în plus.

Pat ce înseamnă? Nu e patul pe care l-am întins pe un hol. Este vorba de cu totul și cu totul altceva. Un pat de reanimare înseamnă o structură unde clar avem un incubator specializat. Credeți-mă, pe vremea mea, un incubator costa cât apartamentul meu. Sunt incubatoare care costă 30.000€, 20.000€, 10.000€…este un pat cu anumite calități, este într-o anumită zonă. Aeromicroflora este într-un fel, este așezat într-un fel, niște circuite medicale. Patul ăla nu este doar un pat, că l-ai pus în pat și atât.

Că așa mă mai sună niște colegi: “domnul doctor, măcar un pat pe hol…” Noi am făcut și lucruri din astea. Nu e bine! Patul ăla trage lângă el un plămân artificial pentru că e operat sau are o problemă pulmonară, sau neurologică, sau cardiacă. Îndeamnă multe insuficiențe de organ, nu bate inima cum trebuie, ai trei, cinci pompe, nu merg rinichii, ai trei, cinci pompe, trebuie să îl anesteziezi, să îl sedezi, ai trei, cinci pompe. Uie așa te trezești cu 15 pompe injectomate pe un pacient. Apoi, înseamnă o groază de lucruri în jur… echipamente adiționale. Patul acesta…cine vine la patul acela? Este pacientul, dar lângă pacient înseamnă personal medical, adică angajare de personal medical. Cum să angajezi personal medical în pandemii?”

Dr. C. Cîrstoveanu: Muți dintre acei donatori, 315.000, sunt dintre cei care și-au pierdut copiii la noi

Cătălin Cîrstoveanu este medicul datorită cărui bat și acum zeci de inimi de copil. Părinții l-au numit simplu ,,Îngerul copiilor”. Este omul care face imposibilul să devină posibil și care aduce excelența în domeniul neonatologiei în România. Care credeți că este pentru doctoral Cîrstoveanu ce mai frumoasă mulțumire primită de-a lungul timpului?

Dr. Cătălin Cîrstoveanu: Cei cărora le mor copiii la noi, uneori se întorc cu multă recunoștință și sunt alături de noi în proiectele pe care le facem și mulți dintre cei care sunt printre acei donatori, 315.000, care sunt astăzi , mulți sunt dintre cei care și-au pierdut copiii la noi. Este cea mai emoționantă și, dincolo de frustrările sistemului, este ceva incredibil pentru noi.”

C. Cîrstoveanu: ,,Toate minunile apar acolo unde este multă, multă muncă”

Ce spune medicul Cătălin Cîrstoveanu despre știință, credință și miracole.

,,Cred în Dumnezeu! Este sensul vieții și rațiunea vieții. Până la urmă, este realitatea ultimă de la început până la sfârșit. Înainte ca noi să fim, a fost Dumnezeu și după ce n-o să mai fim noi, tot Dumnezeu o să fie. Și noi suntem aici vremelnic și ne desfășurăm… avem o viață aici pe care ne-o raportăm sau nu la Dumnezeu. Tot ce facem, tot ce fac, încerc să raportez cât mai corect la ceea ce este el, la Dumnezeu. Dacă eu cred în minuni… înainte de toate, cred în următorul lucru: toate minunile apar acolo unde este multă, multă muncă. Și apoi sigur, apar și minunile și lucrurile pe care nu le putem explica. Așa aș putea să explic foarte multe minuni, deși Dumnezeu este creator, poate să fac orice, oricând, dar de cele mai multe ori l-am văzut lucrând prin oameni. Tot ceea ce noi facem, Dumnezeu vindecă.

Doctorul Cătălin Cîrstoveanu crede în puterea echipei, dar mai ales în puterea exemplului. Tocmai de aceea, la începutul lunii martie, atunci când a început pandemia, s-a mutat la spital pentru a fie lături de colegi și aproape de copiii care așteptau să fie salvați.

Laura Bretan, despre muzica și viața în pandemie: ,,Sper că voi ajunge cât mai repede în România”

În direct din Chicago, Laura Bretan a povestit cum trece prin perioada de pandemie, dar şi cum este viaţa la 18 ani. Cântăreaţa vorbeşte despre proiecte, despre muzică, despre familie, dar şi despre dragostea pentru România.

Este extrem de fragilă și delicată, însă pe scenă se transformă total. Are o voce angelică, are prestanță și ca să fie formula completă și să fim și noi mulțumiți, are și ceva sânge de româncă.

 ,,Eu aș vrea să reiau concertele și sper că voi ajunge cât mai repede în România. Eu zic că talentul nu-i al meu, e de la Dumnezeu”, mărturisește tânăra care în luna aprilie a împlinit 18 ani.

Laura Bretan, care a stârnit un val de admirație după ce a câștigat cea de-a șasea ediție a concursului ,,Românii au talent”, ne dezvăluie că, dintre artiștii români, i-ar plăcea să facă un duet cu Andra sau cu Angela Gheorghiu.

Laurei Bretan îi place mâncarea românească

Cât despre România – mama Laurei fiind originară din Hațeg, Hunedoara – tânăra de 18 ani mărturisește că îi place mâncarea românească, dar și frumusețile țării pe care mama sa a lăsat-o să le descopere și să-și formeze singură o idee.

Concluzia este una singură: abia așteaptă să revină în România!