Partitura lui Hans Zimmer pentru „Dune 2” nu îndeplinește cerințele de eligibilitate pentru Oscar. Compozitorul va concura pentru alte premii importante

Una dintre cele mai așteptate și epice partituri muzicale ale anului, „Dune: Part Two”, nu va fi în cursa pentru un premiu Oscar, scrie Variety.

Warner Bros. „Dune: Part Two”, regizat de Denis Villeneuve, a fost întâmpinat cu aplauze din partea criticilor atunci când a ajuns în cinematografe în luna martie. Atât criticii, cât și publicul au lăudat imaginile filmului, narațiunea și, mai ales, partitura muzicală a compozitorului Hans Zimmer, câștigător al premiului Oscar. Cu toate acestea, puternica și evocatoarea coloană sonoră a lui Zimmer pentru epopeea SF nu este eligibilă pentru a fi prezentată la ediția din acest an a premiilor Oscar din cauza depășirii limitei impuse de Academie pentru muzica preexistentă; prin urmare, nu poate fi nominalizată la categoria cea mai bună coloană sonoră originală.

Regula Academiei spune că: „În cazuri precum continuările și francizele din orice media, partitura nu trebuie să folosească mai mult de 20% din temele preexistente și muzica împrumutată de la partiturile anterioare din franciză”. Deoarece compoziția lui Zimmer pentru „Dune: Part Two” încorporează elemente substanțiale din munca sa la „Dune” din 2021, aceasta nu se încadrează în criteriile de eligibilitate.

Cu toate acestea, munca lui Zimmer la „Dune 2” rămâne în competiție pentru a fi recunoscută de alte organisme de premiere, inclusiv Critics Choice Awards, Globurile de Aur, BAFTA și chiar Grammy. În plus, coloana sonoră a lui Zimmer pentru „Blitz”, drama din al Doilea Război Mondial a lui Steve McQueen, rămâne eligibilă, oferindu-i compozitorului încă o șansă la recunoașterea Academiei în acest an. Zimmer și McQueen au mai colaborat la „Widows” și la câștigătorul premiului pentru cel mai bun film, „12 Years a Slave”.

„În lumea poveștilor, scopul nostru este să servim narațiunea și să ne conectăm cu publicul”, spune Zimmer. „Cu Dune: Partea a doua, continuăm călătoria pe care am început-o în prima jumătate a cărții exact în momentul în care ne-am oprit. Partitura a fost întotdeauna scrisă pentru a-și extinde și evolua temele și pentru a le duce, ca și cartea, la un final natural, planificat de la primul cuvânt până la ultima notă.”

În ciuda eșecului, maestrul german continuă să susțină „Dune 2” în continuarea călătoriei sale în circuitul premiilor. „Sunt extrem de mândru de ceea ce am creat în colaborare cu vizionari precum Denis Villeneuve. Aceasta este contribuția noastră la o experiență cinematografică mai amplă”, a declarat Zimmer.

Cariera remarcabilă a lui Hans Zimmer se întinde pe zeci de ani, cu un corp de muncă care a lăsat o amprentă de neșters asupra cinematografiei moderne. Prolificul compozitor a adunat 12 nominalizări la Oscar și a câștigat de două ori, pentru „The Lion King” (1994) și „Dune” (2021). Dincolo de premiile Oscar, el a obținut patru premii Grammy, șase nominalizări la premiile Emmy și chiar o nominalizare la premiile Tony, consolidându-și și mai mult moștenirea ca unul dintre cei mai realizați și influenți compozitori din industria divertismentului.

În timp ce partitura sa pentru „Dune: Part Two” s-ar putea să nu concureze pentru premiul cel mare al Academiei, impactul lui Zimmer asupra filmelor și muzicii rezonează dincolo de cursa pentru Oscar. Ca să nu mai vorbim de faptul că se preconizează că „Dune 2” va fi nominalizat la mai multe premii Oscar, după ce prima parte a devenit unul dintre cele cinci filme nominalizate în fiecare categorie tehnică.

Exit mobile version