• Circul din Budapesta și-a mărit echipa cu 100 de artiști din Ucraina.
  • Tinerii sunt refugiați din Harkov și Kiev și s-au adaptat mai ușor la noua viață datorită repetițiilor.
  • Pe lângă asta, antrenamentele îi ajută să se mențină în formă.

La aproape un an după ce au fugit din Ucraina în Ungaria, în mijlocul bombelor și terorii invaziei rusești, mai mult de 100 de tineri artiști de circ continuă să țină sesiuni zilnice intensive de antrenament în Budapesta, în timp ce așteaptă să vadă ce le rezervă un viitor incert, realtează presa franceză.

Grupul, ai cărui membri au vârste cuprinse între 5 și 20 de ani, a găsit un cămin la Capital Circus din Budapesta după ce au părăsit școlile de circ și locuiesc în orașele Harkov și Kiev în martie 2022.

Antrenoarea Svetlana Momot, care a fugit anul trecut din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, împreună cu un grup inițial de 12 dintre elevii săi, a privit și a reflectat luni în timp ce unii dintre tinerii artiști de circ se legănau de inele suspendate, atârnau de mătasea aeriană și repetau acrobații într-una dintre sălile de antrenament ale circului din Budapesta.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Momot a spus că, în ultimul an, artiștii au fost nevoiți să învețe să trăiască, să gătească, să facă curat și să studieze împreună în spații apropiate. Dar obiectivul său a fost tot timpul să se asigure că, în ciuda faptului că au fost dezrădăcinați de acasă, antrenamentul lor intensiv zilnic nu va fi întrerupt.

„Când sunt ocupați (cu antrenamentul), nu au timp să se gândească la lucruri nepotrivite. Acest lucru le distrage atenția” , a declarat Momot. Ceea ce văd este că trăim ca o familie și ca o echipă creativă. (…) Cred că nu le-a afectat antrenamentul și încerc să-i mențin în forma pe care o aveau în Ucraina.”

Peter Fekete, directorul Circului Capitală din Budapesta:

După ce Rusia a invadat Ucraina, Circul din Budapesta și o școală de acrobație din Ungaria au dat dovadă de solidaritate cu artiștii ucraineni, oferindu-le cazare, mâncare și șansa de a-și continua pregătirea, a declarat directorul Circului Capital din Budapesta, Peter Fekete.

„Trebuie să ne dăm seama că toată lumea are nevoie de un scop în viață. Chiar și un copil de 8 ani își poate pune întrebările: «De ce sunt în viață, care este scopul meu în lume?» ” .

Dacă le dăm ocazia să învețe și dacă le stabilim obiective pe care dorim să le atingem prin intermediul oportunităților de performanță, atunci în viața de zi cu zi nu vor fi concentrați doar pe situația dificilă în care se află, ci performanța artistică le poate umple viața într-o anumită măsură” , a spus el.

Anna Lysytska, o acrobată în vârstă de 14 ani, a declarat că a fost dificil la început să se adapteze la viața din Ungaria după ce a fugit de casa ei din Harkov. Dar, a spus ea, faptul că a rămas concentrată pe antrenamentele sale a făcut tranziția mai ușoară.

,,Îmi place pentru că e liniște, nu sunt bombardamente”

La început a fost dificil, dar apoi ne-am obișnuit puțin și am început să mergem la antrenamentele noastre” , a spus ea. Ne-am stabilit o rutină și apoi am început să studiem la o școală maghiară. Ne place aici.

Sora geamănă a lui Lysytska, Mariia, a declarat că ceea ce i-a plăcut cel mai mult la început în Ungaria a fost faptul că nu existau explozii” , dar de atunci a legat prietenii care au făcut mai ușor să plece de acasă.

Când am venit la această școală, ne-am împrietenit (cu maghiarii) imediat și am început să comunicăm cu ei, așa că am sentimente pozitive în această privință” , a spus Mariia.

În timp ce unii dintre artiști plănuiesc să se alăture în cele din urmă membrilor de familie care s-au stabilit în țări precum Germania și Slovacia, aproape toți vor să se întoarcă în Ucraina atunci când războiul se va încheia, a spus Momot.

Cu toții am fost în aceeași situație în care nu am avut de ales decât să lăsăm oameni în Ucraina. Familiile noastre sunt distruse” , a spus ea.

Cu toate acestea, în timp ce Rusia încearcă să intensifice ofensiva în estul Ucrainei și să își întărească controlul asupra altor părți ale țării, rămâne neclar când se vor putea întoarce artiștii acasă în siguranță. Până atunci, viitorul lor și întrebarea unde se află casa lor rămâne nerezolvată.

Trupa ucraineană s-a întors recent de la o competiție din Monte Carlo, a declarat Fekete, unde doi dintre artiști au câștigat medalii de aur și de argint.

Când am sărutat una dintre fetițe la aeroport și am spus că mergem acasă, m-am corectat și am spus: «Ei bine, acasă». Ea m-a oprit și mi-a spus: «Asta e și casa mea»” , a spus el.