• Procesiunea regelui Charles al III-lea a pornit de la Palatul Buckingham la ora 10:20 BST (05:20 EDT) și s-a deplasat de-a lungul Mall-ului spre Trafalgar Square.
  • În fața porților palatului, a fost prezentă o gardă de onoare, formată din aproximativ 160 de membri ai celor trei servicii armate.
  • Regele a intrat în catedrală prin Poarta Mare de Vest la ora 10:53, purtând o haină de stat de catifea roșie.

Procesiunea regelui Charles al III-lea a pornit de la Palatul Buckingham la ora 10:20 BST (05:20 EDT) și s-a deplasat de-a lungul Mall-ului spre Trafalgar Square, apoi pe Whitehall și Parliament Street înainte de a se întoarce în Parliament Square și Broad Sanctuary pentru a ajunge la Great West Door a Westminster Abbey.

În fața porților palatului, a fost prezentă o gardă de onoare, formată din aproximativ 160 de membri ai celor trei servicii armate, iar alți 1.000 de membri ai personalului au mărșăluit pe traseu, scrie BBC.

Regele a intrat în catedrală prin Poarta Mare de Vest la ora 10:53, purtând o haină de stat de catifea roșie.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Prima etapă: Recunoașterea


Regele Charles va fi prezentat poporului” – o tradiție care datează din epoca anglo-saxonă. Stând lângă Scaunul Încoronării, vechi de 700 de ani, Regele se va întoarce cu fața spre cele patru laturi ale catedralei și va fi proclamat Rege neîndoielnic”, înainte ca adunarea să fie rugată să își arate omagiul și serviciul.

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, va face prima declarație, dar, pentru prima dată, declarațiile ulterioare vor fi făcute de către Lady of the Garter și Lady of the Thistle – reprezentând cele mai vechi ordine cavalerești din Anglia și, respectiv, Scoția – și de un deținător al Crucii George Cross din cadrul forțelor armate.

Congregația va striga Dumnezeu să-l salveze pe rege!”, iar trompetele vor suna după fiecare recunoaștere.

A doua etapă: Jurământul

Chiar înainte de depunerea jurământului, Arhiepiscopul de Canterbury va recunoaște multiplele credințe observate în Marea Britanie, afirmând că Biserica Anglicană va căuta să promoveze un mediu în care oamenii de toate credințele pot trăi liber”.

Arhiepiscopul va administra apoi jurământul de încoronare – o cerință legală. El îi va cere regelui Carol să confirme că va respecta legea și Biserica Angliei în timpul domniei sale, iar regele își va pune mâna pe Sfânta Evanghelie și se va angaja să îndeplinească și să respecte” aceste promisiuni.

Regele va depune, de asemenea, un al doilea jurământ – Jurământul de Declarație de Aderare – prin care va declara că este un protestant credincios”.

Etapa a treia: Ungerea

Roba de ceremonie a regelui va fi îndepărtată și acesta se va așeza în Scaunul Încoronării pentru a fi uns, subliniind astfel statutul spiritual al suveranului care este și capul Bisericii Angliei.

Arhiepiscopul va turna ulei special din Ampulă – un flacon de aur – pe Lingura Încoronării înainte de a-l unge pe rege în formă de cruce pe cap, pe piept și pe mâini.

Ampulla a fost făcută pentru încoronarea lui Carol al II-lea, dar forma sa amintește de o versiune anterioară și de o legendă conform căreia Fecioara Maria i-ar fi apărut Sfântului Toma a Becket în secolul al XII-lea și i-ar fi dat un vultur de aur din care vor fi unși viitorii regi ai Angliei.

Lingura încoronării este mult mai veche, deoarece a supraviețuit distrugerii regaliei de către Oliver Cromwell după Războiul Civil Englez.

Etapa a patra: Învestirea

La propriu, momentul încoronării – când Regele va purta Coroana Sfântului Edward pentru singura dată în viața sa.

Coroana poartă numele unei versiuni mult mai vechi, realizată pentru regele și sfântul anglo-saxon Eduard Mărturisitorul, despre care se spune că a fost folosită la încoronări după 1220, până când Cromwell a pus să fie topită.

A fost făcută pentru regele Carol al II-lea, care dorea o coroană asemănătoare cu cea purtată de Edward, dar și mai grandioasă.

Etapa a cincea: Intronizarea

În ultima parte a ceremoniei, Regele va urca pe tron.

În mod tradițional, o succesiune de membri ai familiei regale și de egali ar fi adus apoi omagiu îngenunchind în fața noului rege, jurându-i credință și sărutându-i mâna dreaptă.

Cu toate acestea, prințul William va fi singurul duce regal care va îngenunchea și va aduce omagiu regelui Carol.

Iar în locul egalilor, pentru prima dată arhiepiscopul va invita oamenii din abație, precum și pe cei care privesc și ascultă de acasă, să jure credință în ceea ce este numit de organizatori un moment nou și semnificativ în tradiția încoronării”.

Regina consoartă

După omagiu, regina Camilla va fi unsă, încoronată și întronizată în cadrul unei ceremonii mai simple – deși nu va trebui să depună un jurământ.

Ea va fi încoronată cu Coroana Reginei Maria – realizată inițial pentru încoronarea Reginei Maria alături de George al V-lea -, dar care este modificată pentru a elimina o parte din arcuri și va fi resetată cu diamantele Cullinan III, IV și V.