• El s-a remarcat la începutul anilor 1990 în filme de succes precum „Wilde” și „Sense and Sensibility”.
  • Actorul de origine engleză avea în palmares aproximativ 130 de credite pe ecran.
  • El a fost nominalizat la primul său premiu Oscar în 2002 pentru rolul principal din „În dormitor”, alături de Sissy Spacek.

Tom Wilkinson, actorul nominalizat de două ori la Oscar pentru filme precum „Shakespeare in Love”, „The Full Monty” și „Michael Clayton”, a murit. Avea 75 de ani. Vestea a fost confirmată de Nancy Seltzer, publicista lui Wilkinson, care a transmis o declarație pentru CNN.

„Cu mare tristețe, familia lui Tom Wilkinson anunță că acesta a murit subit acasă, pe 30 decembrie. Soția și familia sa au fost alături de el”, se arată în declarație. „Familia cere intimitate în acest moment”.

Actorul de origine engleză avea în palmares aproximativ 130 de credite pe ecran. El a fost nominalizat la primul său premiu Oscar în 2002 pentru rolul principal din „În dormitor”, alături de Sissy Spacek. Cea de-a doua nominalizare a lui Wilkinson la Oscar a fost pentru filmul „Michael Clayton” din 2007, pentru rolul secundar.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
KULEBA PREZINTĂ SPEAKER CU A.I.
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
HONEYHLINE ÎNCEPE LUPTA PENTRU EMBRIONI
BUCUREȘTI E CEA MAI IEFTINĂ CAPITALĂ EUROPEANĂ

Wilkinson a apărut în multe filme de mare anvergură de-a lungul carierei sale, de la „Girl with a Pearl Earring” la „Duplicity”, cunoscut pentru abilitatea sa abilă de a apărea atât în povești de epocă, cât și în drame și thrillere contemporane.

El s-a remarcat la începutul anilor 1990 în filme de succes precum „Wilde” și „Sense and Sensibility”, premiat cu Oscar, cu Emma Thompson și Kate Winslet.

A câștigat un premiu Emmy pentru rolul lui Benjamin Franklin în miniseria „John Adams” din 2008 și a primit un Emmy pentru interpretarea tatălui lui JFK, Joe, în miniseria „The Kennedys” din 2011. Pe marele ecran, Wilkinson l-a interpretat pe președintele Lyndon B. Johnson în filmul „elma” din 2014.

Dar, în afara politicienilor, actorul de caracter foarte solicitat a avut un impact și în roluri de răufăcători, interpretându-l pe Carmine Falcone, șeful mafiei, în „Batman Begins” din 2005, primul film din trilogia regizorului Christopher Nolan, și, mai devreme, în rolul unui geniu criminal în „Rush Hour” din 1998, alături de Jackie Chan.

Citește și