• Organizatorii Festivalului Good Vibes din Kuala Lumpur cer daune de 1,9 milioane de lire sterline de la trupa The 1975, acuzând încălcarea regulilor de performanță.
  • Festivalul a fost anulat după ce solistul Matty Healy a criticat legile anti-LGBT din Malaezia, a ținut un discurs blasfemator și a sărutat un coleg pe scenă.
  • Organizatorii susțin că trupa a fost avertizată de mai multe ori despre regulile stricte, dar a ales să le ignore.

Organizatorii unui festival din Kuala Lumpur dau în judecată trupa britanică The 1975 pentru daune, după ce cântărețul său Matty Healy a atacat legile anti-LGBT din Malaezia, ceea ce a dus la anularea evenimentului, scrie BBC.

În timpul spectacolului principal al trupei în iulie anul trecut, Healy s-a adresat publicului într-un discurs încărcat de blasfemie și a sărutat un coleg al trupei.

Compania din spatele Festivalului Good Vibes solicită despăgubiri de 1,9 milioane de lire sterline (2,4 milioane de dolari) la Înalta Curte din Marea Britanie pentru încălcarea regulilor de performanță.
Actele homosexuale sunt ilegale în Malaezia și se pedepsesc cu 20 de ani de închisoare. Festivalul nu permite să se vorbească despre politică și religie, să se înjure, să se fumeze sau să se bea pe scenă.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Într-un dosar în instanță, organizatorii festivalului au spus că The 1975 și echipa sa de conducere cunoșteau regulile pentru artiști. Future Sound Asia a spus că trupa a cântat la același festival în 2016 și i s-au primit mai multe mementouri cu privire la reguli înainte de spectacolul său în iulie anul trecut.

Procesul susține că trupa a decis să „acționeze într-un mod care a fost destinat să încalce liniile directoare”. Acesta a citat „discursul provocator” al lui Healy și „îmbrățișarea pretinsă îndelungată” a lui Healy cu basistul Ross MacDonald, despre care a spus că are „intenția de a ofensa și de a încălca regulamentele”.

A adăugat că trupa a introdus și o sticlă de vin pe scenă pentru a-i oferi lui Healy „acces ușor” la ea.

Future Sound Asia a citat, de asemenea, liniile directoare ale Agenției Centrale din Malaezia pentru cererea de filmări și spectacole străine de către artiști străini, care interzic „sărutul, sărutarea unui membru al publicului sau efectuarea unor astfel de acțiuni între ei”.

Reprezentanții trupei nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii a BBC.

Evenimentul de la Kuala Lumpur a fost anulat a doua zi după spectacolul trupei. Ministerul Comunicațiilor din Malaezia a declarat că a luat o „poziție neclintită împotriva oricăror părți care contestă, ridiculizează sau contravin legilor malaeziene”.

În august anul trecut, organizatorii au amenințat trupa cu acțiuni în justiție și au cerut formației să-și recunoască răspunderea și să despăgubească organizatorii pentru daunele suferite.

Performanța lui Healy a fost criticată de membrii comunității LGBT din țară care au spus că actul de „activism performativ” le va îngreuna viața.

Citește și