• Ziua de 20 aprilie este asociată cu consumul de marijuana în Statele Unite încă din anii 70.
  • În prezent, există evenimente tematice precum Mile High 420 din Denver sau Golden Gate Park.
  • Sprijinul pentru legalizarea marijuana a ajuns la un nivel record, cu 70% din americani în favoare.
  • Un grup de studenți din California numit The Waldos au inventat termenul în anii 70.
  • Termenul care face referire la consumul de cannabis este recunoscut de Oxford English Dictionary.


Este 20 aprilie. Pentru țara noastră acest lucru nu înseamnă prea multe. Însă în Statele Unite, această zi este una specială din alte motive. Numărul 420 este asociat cu consumul de marijuana de jumătate de secol deja.

Multă vreme au există mituri legate de originea acestei simbolistici pentru 420. Unii spuneau că se referă la codul poliției pentru cazurile în care o persoană este prinsă având în posesie droguri, alții că ar veni de la melodia Rainy Day Women No. 12 and 35 a lui Bob Dylan, unde refrenul face referire la consum, iar cele două nume, 12 și 35, înmulțite dau 420.

Însă adevărul este altul. Un grup de studenți de la liceul San Rafael din California au devenit cunoscuți sub numele de The Waldos. Ei bine, în 1971, pe 20 aprilie la ora 4.20 pm, cei 4 au fost prinși în fața statuii chimistului Louis Pasteur. Povestea s-a transformat în tradiție, iar în 2017, Oxford Dictionary recunoștea termnul 420 ca fiind referitor la consumul de cannabis. Iar în Statele Unite au acum loc festivaluri dedicate acestei zile, precum Mile High 420 Festival în Denver și Hippie Hill în Golden Gate Park din San Francisco.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Desigur, vorbim în continuare de un obicei ilegal și în Statele Unite. Chiar dacă 24 de state permit folosirea recreațională, iar alte 14 în scopuri medicale, legea federală încă mai clasifică marijuana drept drog. Însă 70% dintre adulții americani sunt în favoarea legalizării conform sondajului Gallup. Cine știe cât timp doar ziua de 20 aprilie va mai fi dedicată consumului în Statele Unite sau se va trece la legalizare și astfel obiceiul va deveni istorie.

Citește și