• Japonia a început deversarea în Oceanul Pacific a apei radioactive tratate de la centrala nucleară distrusă de la Fukushima.
  • Grupurile de pescuit japoneze, afectate de ani de zile de daune din cauza temerilor legate de radiații, s-au opus de mult timp planului.
  • Tepco se așteaptă ca procesul de eliberare a apelor reziduale să dureze cel puțin 30 de ani.
  • Grupuri civice au lansat proteste în Japonia și Coreea de Sud, iar China a calificat guvernul japonez drept „extrem de egoist și iresponsabil”.

Japonia a început joi să elibereze în Oceanul Pacific apa radioactivă tratată de la centrala nucleară distrusă de la Fukushima, o măsură care a atras noi și vehemente critici din partea Chinei, care consideră gestul „egoist și iresponsabil”, potrivit Reuters.

Aprobată în urmă cu doi ani de guvernul japonez și luna trecută de către organismul de supraveghere nucleară al ONU, evacuarea este un pas esențial în procesul extrem de lung și dificil de dezafectare a centralei Fukushima Daiichi, care include îndepărtarea combustibilului topit.

Operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco), a declarat că deversarea a început la ora locală 13:03 (04:03 GMT) și că nu a identificat nicio anomalie la pompa de apă de mare sau la instalațiile din jur.

Recomandări

LE-O DĂM ÎN VOT!
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ
SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA

Cu toate acestea, China – înainte de eliberarea apei – și-a exprimat furia.

Prin intermediul unui purtător de cuvânt, administrația chineză pentru securitate nucleară a calificat joi guvernul japonez drept „extrem de egoist și iresponsabil în lansarea forțată a deversării … punându-și propriile interese egoiste mai presus de bunăstarea întregii omeniri”.

China a declarat că va lua, de asemenea, măsurile necesare pentru a proteja mediul marin, siguranța alimentară și sănătatea publică și va intensifica monitorizarea nivelului de radiații din apele sale în urma deversării.

La rândul său, Tokyo a criticat China pentru că a răspândit „afirmații nefondate din punct de vedere științific”. Aceasta susține că deversarea de apă este sigură, menționând că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat de asemenea că impactul pe care l-ar avea asupra oamenilor și a mediului este „neglijabil”.

Eliberarea apelor reziduale a neliniștit alte țări din regiune, premierul Insulelor Cook, Mark Brown, afirmând că, deși știința a susținut decizia Japoniei, este posibil ca regiunea să nu fie de acord cu privire la această problemă „complexă”.

Grupurile de pescuit japoneze, afectate de ani de zile de daune din cauza temerilor legate de radiații după ce centrala a fost distrusă de un tsunami, s-au opus de mult timp planului. Ei se tem că acesta va duce la o pierdere de vânzări, inclusiv din cauza restricțiilor de export către piețele majore.

Hong Kong și Macao – ambele regiuni controlate de China – vor aplica începând de joi o interdicție privind fructele de mare japoneze din regiuni care includ capitala Tokyo și Fukushima.

Apa va fi eliberată inițial în porții mai mici și cu verificări suplimentare. Prima deversare, în valoare totală de 7.800 de metri cubi – echivalentul a aproximativ trei bazine olimpice de înot – va avea loc pe parcursul a aproximativ 17 zile.

Potrivit rezultatelor testelor Tepco publicate joi, apa respectivă conține aproximativ până la 63 de becquereli de tritiu pe litru, sub limita de 10.000 de becquereli pe litru pentru apa potabilă a Organizației Mondiale a Sănătății. Un becquerel este o unitate de radioactivitate.

Tepco se așteaptă ca procesul de eliberare a apelor reziduale – în prezent, în total peste 1,3 milioane de tone metrice – să dureze aproximativ 30 de ani.

Grupuri civice au lansat proteste în Japonia și Coreea de Sud, deși guvernul sud-coreean a declarat că propria sa evaluare nu a constatat nicio problemă în ceea ce privește aspectele științifice și tehnice ale eliberării.

Înaintea eliberării, câteva zeci de protestatari s-au adunat în fața sediului central al Tepco din Tokyo cu pancarte pe care scria „Nu aruncați apă contaminată în mare!”. Mitingul s-a încheiat în aproximativ o oră.

Centrala Fukushima Daiichi a fost distrusă în martie 2011, după ce un cutremur masiv cu magnitudinea 9,0 a generat valuri tsunami puternice care au provocat topirea a trei dintre reactoarele sale.

Citește și: