- Caba-Maria: Războiul tarifar dintre SUA și China este o situație fără câștig pentru ambele părți.
- SUA impun noi restricții la exportul de semiconductori către China.
- Politica SUA de securitate tehnologică se bazează pe blocarea accesului Chinei la A.I.
- Aproape 140 de companii chineze sunt afectate de aceste restricții.
- China impune măsuri restrictive legate de exportul mineralelor strategice către SUA.
Statele Unite au impus recent noi restricții economice, limitând exporturile de semiconductori și echipamente electronice către China. Măsura e menită să oprească avansul tehnologic al Chinei în domeniul militar. În replică, China a anunțat interdicția exporturilor de minerale esențiale, precum galiu, germaniu și antimoniu, către SUA, minerale folosite în industrie și tehnologie avansată.
Advertisment
Aceste măsuri sunt parte dintr-un război comercial în plină desfășurare între cele două economii globale. Disputa poate fi amplificată de politicile protecționiste ale lui președinte Donald Trump, care a început acest conflict. Impactul asupra comerțului global este considerabil, iar întrebarea care persistă este: vor beneficia vreunii actori economici de pe urma acestei dispute sau va conduce la o criză globală?
Impactul economic global
Aceste măsuri vor influența semnificativ comerțul global. Creșterea tarifelor va afecta în mod direct lanțurile de aprovizionare și costurile de producție. De asemenea, aceasta va conduce la formarea de noi alianțe și blocuri economice, unele dintre ele având impact asupra Uniunii Europene. Chiar și blocul BRICS a fost vizat de Trump, care a amenințat cu tarife suplimentare pentru produsele provenite din statele membre, în special dacă BRICS va promova o monedă proprie. Deși probabilitatea ca acest scenariu să devină realitate este scăzută, incertitudinea rămâne, spune Flavius Caba-Maria, președintele Middle East Political and Economic Institute
Recomandări
Cum afectează România războiul economic?
Pentru România, interacțiunile economice cu Statele Unite și China sunt strâns legate, iar efectele nu se vor lăsa așteptate. Deși conflictul direct nu afectează grav economia națională, creșterea costurilor de producție și modificările la nivelul comerțului global vor influența prețurile. De asemenea, măsurile aplicate de Trump asupra Uniunii Europene vor duce la creșterea costurilor pentru produsele importate.
Totodată, un alt factor de risc pentru România ar putea fi reorientarea comerțului, cu China căutând să utilizeze state tampon pentru a eluda restricțiile impuse de SUA. Astfel, unele industrii din România care depind de importurile din China ar putea observa modificări ale prețurilor și ale disponibilității produselor, relevă analistul.
Perspectiva economică în România
România va resimți efectele acestui conflict economic, dar nu într-un mod extrem. Modificările vor fi vizibile în creșterea prețurilor produselor și în adaptarea lanțurilor de aprovizionare. În același timp, aceste schimbări ar putea adânci provocările economice pentru cetățeanul român, care deja se confruntă cu prețuri ridicate și salarii mai mici decât în alte economii europene. Dacă salariile ar crește, aceste schimbări ar fi percepute mai ușor de către populație, spune Caba-Maria.
Conform analistului, în perioada următoare vom asista la o redefinire a modului în care se realizează schimburile comerciale globale, iar România nu va fi scutită de aceste schimbări economice semnificative.
Citește și
- Cum stă România la prevenirea bolilor cardiovasculare? Doctor: „Statul nu face absolut nimic”
- Iohannis declasifică informațiile din ședința CSAT privind alegerile prezidențiale
- STUDIU. Aproape toată gheața marină din Arctica s-ar putea topi până în vara anului 2027
Partenerii noștri