• La începutul lunii martie, peste 3.500 de persoane au încercat să escaladeze bariera de șase metri care înconjoară Melilla și aproape 1.000 au reușit să treacă.
  • Acum, mai mult de 2.000 de migranți au luat cu asalt frontiera dintre orașul marocan Nador și Melilla.
  • Câteva zeci au reuşit să treacă din Maroc după o încăierare violentă de două ore cu poliţiştii de frontieră.

Optsprezece migranți africani au murit și zeci de persoane au fost rănite în încercarea de a trece în enclava spaniolă nord-africană Melilla, au anunțat autoritățile marocane, în ceea ce reprezintă primul incident de trecere în masă de acest fel de la restabilirea relațiilor diplomatice dintre Spania și Maroc luna trecută.

Peste 2.000 de migranți au luat cu asalt vineri frontiera dintre orașul marocan Nador și Melilla, 133 de persoane reușind să treacă gardul, potrivit autorităților. „Un grup mare de subsaharieni [africani] … a spart poarta de acces a punctului de control de frontieră Barrio Chino și a intrat în Melilla sărind peste acoperișul punctului de control”, a declarat anterior delegația guvernului spaniol în zonă, într-un comunicat. „Toți sunt bărbați și aparent adulți”, a adăugat aceasta.

Migranții au sosit la punctul de trecere în jurul orei 6.00 dimineața, iar trecerea a avut loc după o încăierare în jurul orei 8.40. Un purtător de cuvânt al biroului guvernului spaniol din Melilla a declarat că mulțimea a fost oprită de poliția spaniolă a gărzii civile și de forțele marocane de o parte și de alta a gardului de frontieră. Acest lucru a dus la ciocniri cu forțele de securitate.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Ministerul de Interne marocan a declarat inițial că cinci migranți au murit în timpul raidului de frontieră, unii după ce au căzut de pe gardul care înconjoară Melilla, iar alții în urma unei striviri, și că 76 de migranți au fost răniți. Ulterior, acesta a declarat că alți 13 au murit la spital din cauza rănilor suferite.
Asociația marocană pentru drepturile omului a raportat 27 de morți, dar cifra nu a putut fi confirmată imediat.

Aproximativ 140 de membri ai forțelor de securitate marocane au fost, de asemenea, răniți, a adăugat aceasta, dintre care cinci grav, deși niciunul nu a murit. Patru vehicule de poliție au fost avariate de pietre aruncate de unii migranți. Cei care au reușit să ajungă de cealaltă parte a frontierei au fost duși la un centru local pentru migranți, unde autoritățile le evaluează circumstanțele. Imaginile difuzate de mass-media spaniole arătau refugiați și migranți epuizați, întinși pe trotuar în Melilla, unii cu mâinile însângerate și hainele rupte.

Trecerile de vineri au fost prima încercare de când relațiile dintre Spania și Maroc s-au îmbunătățit în martie, după o dispută de un an de zile centrată pe Sahara Occidentală, o fostă colonie spaniolă anexată de Maroc în 1976. Migranții fug din cauza sărăciei și a violenței din zonele lor locale și fac adesea astfel de încercări în masă de a trece granița pe teritoriile spaniole din Africa de Nord.