Doi ani de război. Ce șanse are Ucraina împotriva Rusiei? Analiștii de război spun că apărarea trebuie prioritizată: „Până în 2025 sau 2026, Rusia nu își va atinge obiectivele”

Astăzi se împlinesc 2 ani de când Putin a ordonat începerea „operațiunii militare speciale” în Ucraina.

Analiștii de război spun că Ucraina încă poate câștiga împotriva Rusiei dacă prioritizează apărarea, reconstruiește capacitățile de apărare și lovește acolo unde Rusia este vulnerabilă, scrie Business Insider.

„Menține”, „construiește” și „lovește” ar putea fi strategia cheie în ceea ce privește războiul, a spus Michael Kofman, un membru senior la Carnegie Endowment for International Peace, în timpul unei discuții de grup privind prioritățile apărării.

În etapa de „menținere”, Ucraina ar trebui să apere linia frontului suficient pentru a epuiza forțele ruse. Dacă Ucraina se va menține în mod constant împotriva Rusiei, a remarcat Kofman, acest lucru ar menține Rusia într-o poziție slabă, lăsând uzura să-și facă efectul.

Ținând linia frontului, Ucraina ar putea „construi” capacitatea militară prin reconstituirea, instruirea și extinderea industriei de apărare a țării, precum și sprijinul partenerilor occidentali ai Ucrainei.

„Poate că, în cel mai bun scenariu, Ucraina poate relua inițiativa anul viitor”, a spus Kofman, „și în cel mai rău scenariu, Ucraina poate rezista în mod eficient, iar Rusia nu va reuși să-și realizeze obiectivele de război până în 2025 sau 2026″.

„Susținem creșterea fortificațiilor statice, săpăturile în liniile ucrainene, folosirea de mine antipersonal, mine antitanc – toate aceste lucruri pe care rușii le-au făcut în ultimul an și care i-au făcut destul de eficienți în apărare”, a spus ea, referindu-se la jocul rusesc care a împiedicat contraofensiva Ucrainei vara trecută. 

Ashford a remarcat că focusul pe apărare ar putea funcționa cu interesele politice ale partenerilor occidentali, deoarece Europa ar putea fi capabilă să susțină Ucraina, în timp ce sprijinul esențial al SUA pentru Ucraina rămâne în impas, cel puțin în viitorul previzibil. 

„Această abordare este mai ieftină, este mai eficientă, ajută la problemele cu forța de muncă, deoarece apărarea este mai ușoară pentru forța de muncă decât ofensiva”, a spus ea, și „chiar și în absența finanțării SUA, acesta este un domeniu în care statele europene pot contribui efectiv”.

Deși Ashford a remarcat că sprijinul SUA este important pentru anumite muniții și provizii cheie, ea a spus că prioritizarea apărării nu necesită neapărat ajutorul de miliarde de dolari pentru Ucraina pe care SUA le dezbat în prezent în Congres. 

În ceea ce privește cum ar putea arăta o victorie pentru Ucraina, Ashford a subliniat existența continuă a statului și supraviețuirea poporului său. Ucraina a câștigat deja războiul într-un anumit sens, a spus ea, datorită succesului țării în a rezista forțelor ruse. Kofman a sugerat că nu este neapărat să recucerească teritoriul capturat, ci mai degrabă să creeze o bază pentru a putea negocia o pace de durată cu Rusia dintr-o poziție de forță. 

„Scopul nu este încă acela de a permite Ucrainei să-și recupereze întreg teritoriul – înțeleg că aceasta este politică oficială a Ucrainei, dar nu cred că este o teorie a victoriei”, a spus Kofman.

„A fost pentru a pune Ucraina într-o poziție în care să poată obține o pârghie decisivă pentru a negocia cu Rusia încheierea războiului, dintr-o poziție favorabilă și apoi pentru a obține o pace durabilă”. 

În ciuda acestor argumente, nu fiecare analist de război vede o cale potențială către victorie pentru ucraineni, cel puțin nu prin acțiuni pe câmpul de luptă. Daniel Davis, de la Prioritățile Apărării, a susținut că țara nu poate câștiga războiul militar. Davis a spus că Ucraina trebuie să încerce să negocieze cât mai curând posibil cu Rusia pentru a pune capăt războiului. Prin negocieri, Ucraina ar putea câștiga timp pentru a-și reconstrui securitatea națională și capacitatea industrială. 

„Acest război nu poate fi câștigat militar de Ucraina, punct, în niciun moment”, a spus expertul în Apărare, adăugând că „indiferent dacă primesc 60 de miliarde de dolari din SUA, dacă au primit finanțare susținută pentru o lungă perioadă de timp, nu va conta, pentru că elementele fundamentale care contribuie la construirea puterii de luptă și a puterii militare naționale sunt decisiv în favoarea Rusiei”. 

Forțele ucrainene s-au confruntat cu deficitul de muniție și alte provizii critice, îngreunând apărarea. Rușii au demonstrat o capacitate mai mare și, pe măsură ce forțele ruse au capturat Avdiivka, forțele lor aeriene au reușit să ofere sprijin aerian apropiat pentru trupele terestre care înaintau, arătând pentru prima dată atingerea unui anumit grad de superioritate aeriană.

Experții militari au spus că, dacă acest lucru se extinde, ar putea fi devastator pentru Ucraina. Deocamdată însă, Ucraina este încă în luptă, iar Rusia încă înregistrează pierderi. Viitorul războiului este incert.   

Citește și

Exit mobile version