• Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că 95% dintre forțele nucleare strategice ale Rusiei au fost modernizate.
  • Putin a făcut comentariile într-un discurs înregistrat, pentru a marca Ziua Apărătorului Patriei din Rusia.
  • Forțele Aeriene ale Rusiei au primit încă patru noi bombardiere supersonice cu capacitate nucleară.
  • Pe 24 februarie se împlinesc 2 ani de când Putin a ordonat „operațiunea militară specială” în Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că 95% dintre forțele nucleare strategice ale Rusiei au fost modernizate și că Forțele Aeriene au primit încă patru noi bombardiere supersonice cu capacitate nucleară, scrie Reuters.

Putin a făcut comentariile într-un discurs înregistrat, pentru a marca Ziua Apărătorului Patriei din Rusia, care sărbătorește forțele armate, la o zi după ce a zburat cu un bombardier strategic modernizat Tu-160M cu capacitate nucleară.

În ajunul celei de-a doua aniversări de la începutul războiului din Ucraina, liderul rus i-a lăudat pe soldații care luptă în Ucraina, salutându-i drept eroi care luptă pentru „adevăr și dreptate”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
HARRY POTTER DAY
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
KULEBA PREZINTĂ SPEAKER CU A.I.
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3

De asemenea, a depus o coroană de flori la mormântul soldatului necunoscut de la poalele zidului Kremlinului pentru a-i onora pe cei căzuți în luptă.

El și-a dedicat o mare parte din discursul a ceea ce a spus că sunt realizările complexului militar-industrial.

Mesajul său: Triada nucleară a Rusiei – capacitățile ei strategice terestre, maritime și aeriene – este la zi, fiind în permanență modernizată și în stare bună.

„Incorporând experiența noastră reală de luptă, vom continua să consolidăm forțele armate în toate modurile posibile, inclusiv eforturile de reechipare și modernizare în curs”, a spus Putin.

„Astăzi, ponderea armelor și echipamentelor moderne în forțele nucleare strategice a ajuns deja la 95%, în timp ce componenta navală a „triadei nucleare” este de aproape 100%”, a adăugat el.

Putin a spus că Rusia a început producția în serie a noilor sale rachete hipersonice Zircon și că noi sisteme de lovitură, pe care nu le-a specificat, sunt testate.

Noi submarine strategice au fost adăugate marinei, iar patru avioane bombardiere cu capacitate nucleară Tu-160M de tipul celor în care a zburat joi tocmai au fost livrate forțelor armate.

„Următoarea pe linie este dezvoltarea și producția în serie de modele promițătoare, introducerea tehnologiilor de inteligență artificială în sfera militară”, a spus el.

Putin a spus frecvent că cea mai recentă generație de arme avansate a Rusiei este de neegalat de niciun rival, dar unele dintre noile sale sisteme au înregistrat întârzieri în testare și desfășurare.

Luna trecută, șeful companiei care produce racheta hipersonică Zircon a fost citat de presa de stat spunând că punerea acesteia în funcțiune „nu a fost o procedură rapidă” și că ar implica „o anumită cantitate de testare”.

În timpul războiului din Ucraina, Putin a amintit în mod repetat Occidentului de capacitățile nucleare ale Rusiei.

Avionul în care a zburat joi este capabil să transporte 12 rachete de croazieră sau 12 rachete nucleare cu rază scurtă de acțiune și poate zbura 12.000 de km (7.500 de mile) fără oprire, fără realimentare.

Putin a descris-o ca fiind de ultimă generație și de încredere, după un zbor demonstrativ de 30 de minute, pe care un reporter al televiziunii de stat l-a numit „eveniment unic”.

Citește și