• Rusia a declarat duminică că are control deplin asupra orașului ucrainean Avdiivka, după ce Ucraina și-a retras armata.
  • Armata ucraineană a declarat că au fost victime, dar că situația s-a stabilizat într-o oarecare măsură după retragere.
  • „Rusia are arme cu rază lungă de acțiune, în timp ce noi pur și simplu nu avem suficiente”, a spus Zelenski la Conferința de Securitate de la München.

Rusia a declarat duminică că are control deplin asupra orașului ucrainean Avdiivka, după ce Ucraina și-a retras armata, deși Moscova a afirmat că unele trupe ucrainene erau încă adăpostite într-o vastă fabrică de cocs din era sovietică după una dintre cele mai intense bătălii ale războiului, scrie CNBC.

Căderea Avdiivka este cea mai mare cucerire a Rusiei de la capturarea orașului Bakhmut în mai 2023 și survine la aproape doi ani de la ziua în care președintele Vladimir Putin a declanșat un război pe scară largă prin ordonarea invaziei Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au înaintat 8,6 km (5,3 mile) în acea parte a liniei frontului de 1.000 km (620 mile) și că trupele ruse continuă să înainteze după o bătălie urbană mortală care a transformat orașul într-o ruină aproape complet depopulată.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Ucraina a declarat că și-a retras soldații pentru a salva trupele de la a fi complet încercuite după luni de lupte grele. Putin a salutat căderea Avdiivka ca pe o victorie importantă și a felicitat trupele rusești.

După eșecul Ucrainei de a sparge liniile rusești anul trecut, Moscova încearcă să zdrobească forțele ucrainene în timp ce Kievul se gândește la o nouă mobilizare majoră și președintele Volodimir Zelenski numește un nou comandant pentru a conduce războiul.

„Șeful statului a felicitat soldații ruși pentru acest succes, o victorie importantă”, a declarat Kremlinul într-o declarație pe site-ul său.

Dar Rusia a declarat că unele forțe ucrainene erau încă adăpostite la fabrica de cocs din era sovietică, cândva una dintre cele mai mari din Europa, din Avdiivka, care este cheia pentru obiectivul Rusiei de a-și asigura controlul complet al regiunii industriale Donbas.

„Se iau măsuri pentru a curăța complet orașul de militanți și pentru a bloca unitățile ucrainene care au părăsit orașul și sunt adăpostite la Fabrica Avdiivka”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov.

Nu exista comentarii publice încă din partea autorităților ucrainene în acest sens. Televiziunea de stat rusă a arătat steagurile ucrainene albastre și galbene fiind coborâte în Avdiivka și steagul tricolor rus alb, albastru și roșu ridicat, inclusiv peste fabrica de cocs.

Rusia a descris retragerea ucraineană ca fiind grabnică și haotică, cu unele trupe și arme rămase în urmă. Armata ucraineană a declarat că au fost victime, dar că situația s-a stabilizat într-o oarecare măsură după retragere.

Putin a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina în februarie 2022, declanșând războiul pe scară largă după opt ani de conflict în estul Ucrainei între forțele ucrainene pe de o parte și ucraineni pro-ruși și proxy-uri rusești pe de altă parte.

Avdiivka, numită Avdeyevka de ruși, a suferit un deceniu de conflict. Are o semnificație specială pentru Rusia, deoarece a fost capturată pentru scurt timp în 2014 de separatiștii sprijiniți de Moscova, care au ocupat o parte din estul Ucrainei, dar a fost apoi recucerită de trupele ucrainene, care au construit fortificații extinse.

Penurii de armament

Președintele american Joe Biden a avertizat că Avdiivka ar putea cădea în mâinile forțelor ruse din cauza penuriilor de muniție după luni de opoziție a congresului republican față de un nou pachet de ajutor militar al SUA pentru Kiev.

O declarație a Casei Albe a spus că Biden l-a sunat pe Zelenski sâmbătă pentru a sublinia angajamentul SUA de a continua să sprijine Ucraina și a reiterat necesitatea ca Congresul să adopte urgent pachetul.

Casa Albă a declarat că retragerea a fost impusă Ucrainei „prin reducerea stocurilor ca rezultat al inacțiunii Congresului”, ceea ce a determinat soldații ucraineni să raționalizeze muniția și a dus la „primele câștiguri notabile ale Rusiei în luni”.

Zelenski a îndemnat aliații la o conferință globală de securitate la München sâmbătă să acopere o penurie „artificială” de arme și a spus că ajutorul SUA blocat este imperativ. Președintele ucrainean și-a lăudat trupele sale pentru că au „epuizat” forțele ruse în Avdiivka și a sugerat că retragerea a fost cauzată în mare parte de lipsa de arme.

„Rusia are arme cu rază lungă de acțiune, în timp ce noi pur și simplu nu avem suficiente”, a spus Zelenski.

Un impuls pentru Rusia

Capturarea Avdiivka este susceptibilă de a oferi un plus de încredere pentru Rusia, înaintea candidaturii lui Putin pentru realegere luna viitoare, pe care aproape sigur o va câștiga.

De asemenea, este văzută ca un alt pas către consolidarea controlului Moscovei asupra centrului regional Donetsk, la aproximativ 20 km (12 mile) spre est, controlat de forțele ruse și pro-ruse din 2014.

Nici Rusia, nici Ucraina nu au oferit detalii despre pierderile lor în război sau în bătălia intensă pentru Avdiivka. Evaluările de informații occidentale spun că sute de mii de bărbați de ambele părți au fost uciși sau răniți în război.

Putin l-a felicitat pe comandantul rus responsabil de asaltul asupra Avdiivka, general-colonelul Andrei Mordvichev.

„Glorie eternă eroilor căzuți în îndeplinirea sarcinilor operațiunii militare speciale!” a spus Putin într-un mesaj pe Telegram.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a spus că Avdiivka arată necesitatea sistemelor moderne de apărare antiaeriană pentru a contracara bombele ghidate și armele cu rază lungă de acțiune pentru a distruge formațiunile inamice. A spus că sunt necesare și proiectile de artilerie.

General-colonelul Oleksandr Syrskyi, care a preluat comanda militară ucraineană într-un amplu schimb de săptămâna trecută, a spus că forțele ucrainene s-au retras la poziții mai sigure în afara orașului „pentru a evita încercuirea și a menține viețile și sănătatea militarilor”.

Brigada de Asalt 3 ucraineană, despre care oficialii spun că a fost desfășurată în Avdiivka săptămâna aceasta, a declarat pe Telegram că s-a retras în poziții pregătite la periferia Avdiivka și a echilibrat linia frontului.

„În acest moment, rușii nu își încetinesc asaltul. Continuăm să menținem linia în zona Avdiivka”, a spus el.

În mod separat, forțele ucrainene au respins o ofensivă rusă pe frontul sudic în zona Zaporojie, a declarat armata ucraineană duminică.

Nu a fost încă un comentariu din partea rusă în acest sens.

Citește și