• Navalnîi și-a împărtășit gândurile într-o serie de răspunsuri la un chestionar de 13 întrebări trimis de Boris Akunin, un pseudonim folosit de cel mai faimos și longeviv scriitor exilat al țării.
  • Acest extras exclusiv este din traducerea în engleză editată de Joanne Turnbull și Nikolai Formozov, care va fi publicată în martie.
  • Moartea lui Navalnîi a fost confirmată oficial sâmbătă dimineața.

Cu șase luni înainte de moartea sa într-o colonie penală din Cercul Arctic, Alexei Navalnîi, cel mai proeminent opozant al lui Putin, a scris despre speranțele sale pentru Rusia, dragostea pentru familia sa și pentru literatură, și despre maxima care i-a modelat gândirea. „Cred că Rusia va fi fericită și liberă”, a spus el. „Și nu cred în moarte”.

Navalnîi și-a împărtășit gândurile într-o serie de răspunsuri la un chestionar de 13 întrebări trimis deținuților politici din toată țară de către Boris Akunin, un pseudonim folosit de cel mai faimos și longeviv scriitor exilat al țării. Akunin, pe numele său real Grigori Chkhartishvili, a publicat răspunsurile compilate într-o carte electronică pe site-ul său, în octombrie. Acest extras exclusiv este din traducerea în engleză editată de Joanne Turnbull și Nikolai Formozov, care va fi publicată în martie, scrie Newsweek.

Moartea lui Navalnîi a fost confirmată oficial sâmbătă dimineața. Purtătoarea sa de cuvânt, Kira Yarmysh, a postat pe X că trupul dizidentului a fost transferat dintr-o colonie penală din Cercul Arctic într-un oraș învecinat și a cerut ca trupul său să fie eliberat familiei sale.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Iată răspunsurile lui Navalnîi la cele 13 întrebări.

1. Cine ești?

De la autoritățile penitenciare, aud constant această frază nemulțumită: „Hmm. Se pare că astăzi ești într-o stare bună de spirit…” Așa că cred că e cam așa: Sunt un deținut politic căruia îi lipsește foarte mult familia, munca și colegii, dar care rămâne într-o stare bună de spirit. Sunt și, desigur, un cititor. Îmi petrec cea mai mare parte a zilei cu o carte în mână.

2. În ce crezi?

În Dumnezeu și știință. Cred că trăim într-un univers nedeterminist și avem liber arbitru. Cred că nu suntem singuri în acest univers. Cred că faptele și acțiunile noastre vor fi evaluate. Cred în iubirea adevărată. Cred că Rusia va fi fericită și liberă. Și nu cred în moarte.

3. Pe ce te bazezi pentru a lua cele mai importante decizii – rațiune sau instinct?

Nu există o contradicție aici; este o alternativă falsă. Evoluția ne-a proiectat în așa fel încât să nu trebuiască să stăm mult pe gânduri atunci când vedem un șarpe în patul nostru. Și nici nu vom lua decizii pe loc despre cum să construim o casă în care șerpii nu pot intra.

Există o carte minunată despre acest lucru numită „Thinking, Fast and Slow” de laureatul Nobel Daniel Kahneman. O recomand din plin.

4. Care este cel mai important lucru în viață?

Să fii util societății și să rămâi o persoană bună.

5. Ce îți aduce cea mai mare bucurie?

Momentele simple în familie. Ca atunci când mergem undeva împreună cu mașina. Unul dintre noi începe să se dea în spectacol și să cânte, iar ceilalți se alătură. Și nu ne putem opri până nu am cântat o mulțime de cântece. Și dragostea și fericirea debordează.

6. Ce te întristează cel mai mult?

Lipsa de dorință a multor oameni de a gândi, neînțelegerea lor a relațiilor cauză-efect de bază.

De fiecare dată când cineva îmi spune ceva de genul: „corupția nu îmi afectează viața” sau „oamenii aflați la putere au furat tot ce s-a putut fura, dar dacă vin alții la putere, furturile vor începe din nou” – eu mă întreb „cum se face că sute de milioane de ani de evoluție i-au dat acestei persoane cel mai uimitor creier – și nu-l folosește?”

7. Ce aduce cel mai mare rău omului și omenirii?

Tot ce trebuie pentru ca răul să triumfe este inacțiunea oamenilor buni. O frază atribuită multora, deși nimeni nu știe exact cine a spus-o (am verificat). Este incredibil de precisă. Ipocrizia neutralității, a „apolitismului” și a retragerii, ascunzând lenea, lașitatea și meschinăria, este principalul motiv pentru care o gașcă de ticăloși bine organizată a condus milioane de oameni de-a lungul istoriei umane.

8. Și cel mai mare beneficiu?

Angajarea în lupta dintre bine și neutru.

9. Ce formă de artă are cel mai mare efect asupra ta?

Iubesc literatura și consider că știu ceva despre ea. Îmi plac filmele, muzica și arhitectura, dar nu știu prea multe despre ele. În ceea ce privește restul artelor, voi spune diplomatic, „le tratez cu respect”.

Literatura are cel mai puternic efect dintre toate formele de artă. Până la urmă, funcționează prin propria ta imaginație. Ce ar putea fi mai puternic decât asta?

10. Ai o maximă preferată?

Nu am doar o maximă preferată. Am o maximă preferată care conține cuvântul „maxim”: „Acționează în așa fel încât maximul acțiunii tale să devină o regulă a comportamentului universal”.

Aceasta este una dintre formulările lui Kant a legii morale.

Este foarte similară cu faimoasa „regulă de aur” din Biblie („Fă altora ceea ce ți-ai dori să-ți facă ție”). Versiunea biblică este mai miloasă; versiunea Kantiană este, cred eu, mai responsabilă, și o aleg pe aceasta.

Urmarea oricăreia dintre aceste reguli este foarte dificilă, dar este ceva la care ar trebui să tindem.

11. Dintre cărțile pe care le-ai citit, care este cea mai importantă pentru tine?

Aventurile lui Huckleberry Finn. Când am citit-o – aveam vreo 10 sau 11 ani – mi-am dat seama că cărțile pot fi nu numai plictisitoare și utile, ci și imposibil de lăsat din mână și te pot face să râzi la fiecare pagină. Așa că am început să citesc. Îmi pare întotdeauna foarte rău pentru oamenii care nu citesc cărți. Probabil nu au avut niciodată norocul în copilărie să le cadă în mână cartea potrivită.

12. Ai un model de urmat?

Au existat și există atât de mulți oameni buni – curajoși, excepționali, buni și inteligenți – încât să alegi doar o singură persoană ar însemna să te jefuiești pe tine însuți.

13. Ce înseamnă Rusia pentru tine astăzi?

Un loc în care îi înțeleg pe toți și mă simt acasă. O țară în care se vorbește limba mea și în care trăiesc oamenii mei.

Sunt capabil să separ țara de guvern, așa că în aceste vremuri dramatice iubesc Rusia la fel de mult ca întotdeauna.

Citește și