• NASA lucrează cu o coaliție mondială de astronomi pentru a găsi și urmări asteroizi periculoși.
  • În cazul unui impact iminent al unui asteroid periculos, NASA are deja planul său pregătit pentru a alerta publicul.
  • Dacă ar putea salva Pământul de un astfel de dezastru este o chestiune de moment.

Când impactorul Chicxulub, un asteroid, a lovit Pământul acum 66 de milioane de ani, dinozaurii nu au avut nicio avertizare, conform Business Insider.

Dacă un asteroid de această dimensiune ar lovi Pământul astăzi, o undă de șoc de două milioane de ori mai puternică decât o bombă cu hidrogen ar distruge pădurile și ar declanșa tsunamiuri. Un impuls seismic egal cu un cutremur de magnitudine 10 ar distruge orașe. Și mult timp după impact, un nor de praf fierbinte, cenușă și aburi ar acoperi soarele, aruncând Pământul în frigul înghețat.

Și dacă NASA are ceva de spus în legătură cu asta, s-ar putea chiar să putem preveni apocalipsa.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
O NUNTĂ CU PERIPEȚII

Oficiul de Coordonare a Apărării Planetare al NASA este însărcinat cu găsirea, urmărirea și evaluarea riscului asociat cu asteroizii potențial periculoși din sistemul nostru solar.

„Cu siguranță vrem să găsim toți acești asteroizi înainte să ne găsească ei pe noi”, a spus Lindley Johnson, Director Oficiul de Coordonare a Apărării Planetare.

Pentru a face acest lucru, NASA lucrează cu o coaliție globală de astronomi numită Rețeaua Internațională de Avertizare a Asteroidelor (IAWN).

Un sistem de avertizare internațional

În cazul în care un asteroid periculos este îndreptat spre Pământ, IAWN are proceduri pentru a notifica publicul. Mai întâi, membrii partidului care detectează amenințarea ar împărtăși observațiile lor în întreaga rețea IAWN pentru a verifica descoperirile lor și a evalua pericolul.

Odată ce toți cei implicați sunt de acord că Pământul ar trebui să se pregătească pentru impact, NASA ar trimite o alertă.

„Nu am un telefon roșu pe biroul meu sau ceva de genul”, a spus Johnson. „Dar avem proceduri formale prin care ar fi furnizată notificarea unui impact grav.”

Dacă asteroidul ar fi îndreptat spre SUA, NASA ar notifica Casa Albă, iar guvernul ar emite o declarație oficială către public. Dacă ar fi suficient de mare pentru a reprezenta o amenințare internațională, IAWN ar notifica Biroul ONU pentru Afaceri Spațiale Externe.

Vânătoarea de asteroizi

Un asteroid este considerat „potențial periculos” dacă intersectează orbita Pământului la o distanță minimă de 0,5 unități astronomice, care este jumătate din distanța dintre Pământ și soare.

Există aproximativ 2.300 de asteroizi potențial periculoși cunoscuți și aproximativ 153 dintre aceștia au mai mult de 0,6 mile în diametru. Acest lucru este suficient de mare pentru a declanșa o catastrofă dacă ar lovi Pământul.

Pentru a-i găsi și urmări, NASA și ceilalți parteneri IAWN caută asteroizi noi în plus față de urmărirea celor care au fost deja descoperiți. Toate observațiile lor sunt compilate într-o bază de date la Centrul pentru Planete Minore.

„Până acum, IAWN a descoperit peste 34.000 de asteroizi apropiindu-se de Pământ. Cu suficiente date observaționale, NASA poate prezice cu încredere orbitele lor cel puțin un secol în viitor”, a declarat Johnson.

Citește și