• Zelenski a vorbit la Conferința de Securitate de la München, un eveniment anual al oficialilor de securitate și politică externă.
  • Vineri, Zelenski a mers la Berlin și Paris, unde a semnat acorduri bilaterale pe termen lung privind securitatea cu Germania și Franța, după un acord similar cu Marea Britanie în luna precedentă.
  • Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a declarat sâmbătă, după întâlnirea cu Zelenski la München, că „este în interesul strategic al Statelor Unite să continue să sprijine Ucraina”.

Zelenski a vorbit la Conferința de Securitate de la München, un eveniment anual al oficialilor de securitate și politică externă. Ucraina este din nou pe poziție defensivă împotriva Rusiei în războiul de aproape doi ani, împiedicată de rezerve scăzute de muniție și de o lipsă de personal, scrie France 24.

„Ucrainenii au demonstrat că putem forța retragerea Rusiei,” a spus el. „Ne putem recupera teritoriul, iar președintele rus Vladimir Putin poate pierde, și acest lucru s-a întâmplat deja de mai multe ori pe câmpul de luptă.”

Retragerea armatei din Avdiivka

„Acțiunile noastre sunt limitate doar de puterea noastră” a adăugat el, referindu-se la situația din Avdiivka. Comandantul ucrainean, colonelul general Oleksandr Syrskyi, a declarat sâmbătă dimineața că retrage trupele din oraș, unde apărătorii ucraineni, depășiți numeric, au luptat contra unui asalt rus timp de patru luni, pentru a evita încercuirea și pentru a salva viețile soldaților.

„Dragi prieteni, din păcate, menținerea Ucrainei într-un deficit artificial de arme, în special în deficit de artilerie și capacități pe termen lung, permite lui Putin să se adapteze la intensitatea actuală a războiului,” a spus Zelenski. „Slăbirea autonomă a democrației în timp subminează rezultatele noastre comune”.

Președintele a spus că retragerea trupelor a fost „o decizie corectă” și a subliniat prioritatea salvării vieților soldaților ucraineni. El a sugerat că Rusia nu a realizat prea mult, adăugând că a atacat Avdiivka „cu toată puterea pe care o aveau” din octombrie și a pierdut mii de soldați – „asta a realizat Rusia. Este o epuizare a armatei lor”.

„Noi doar așteptăm armele de care avem nevoie,” a adăugat el, referindu-se la lipsa de arme cu rază lungă. „De aceea, arma noastră astăzi sunt soldații noștri, poporul nostru.”

Acorduri bilaterale cu Germania și Franța

Vineri, Zelenski a mers la Berlin și Paris, unde a semnat acorduri bilaterale pe termen lung privind securitatea cu Germania și Franța, după un acord similar cu Marea Britanie în luna precedentă.

Aliații europeni ai Ucrainei fac apel la Congresul SUA să aprobe un pachet care include ajutor pentru Ucraina – 60 de miliarde de dolari care ar merge în mare parte către entitățile de apărare americane pentru fabricarea rachetelor, munițiilor și altor echipamente militare destinate câmpului de luptă din Ucraina. Pachetul se confruntă cu rezistența republicanilor din Camera Reprezentanților.

Întrebat dacă ar fi o idee bună să-l invite pe fostul președinte american și posibilul candidat la președinție în 2024, Donald Trump, la Kiev, Zelenski a răspuns: „L-am invitat public, dar depinde de dorințele sale”.

„Dacă va veni, sunt gata chiar să merg cu el la linia frontului,” a adăugat el.

SUA reiterează sprijinul pentru Ucraina

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a declarat sâmbătă, după întâlnirea cu Zelenski la München, că „este în interesul strategic al Statelor Unite să continue să sprijine Ucraina”.

„Istoria ne arată: Dacă permitem unui agresor precum Putin să ia teren fără consecințe, va continua. Alți agresori potențiali devin apoi încurajați,” a spus Harris. Ea a adăugat că „trebuie să fim hotărâți și să nu jucăm jocuri politice”.

Stând lângă Harris, Zelenski a spus reporterilor că pachetul de ajutor blocat în Congres „este vital”.

Ar reprezenta un pas înainte pentru Ucraina, iar „a merge înainte este mult, mult mai bine decât stagnarea pe câmpul de luptă” a spus el, subliniind că Kievul se bazează pe SUA să rămână un „partener strategic”.

De asemenea, la conferință, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că întârzierea Congresului a dus la scăderea fluxului de arme și muniții americane, cu un impact direct asupra liniei frontului.

„Fiecare săptămână în care așteptăm înseamnă că vor fi mai mulți oameni uciși pe linia frontului din Ucraina,” a spus el.

Avertismentul Estoniei

Prim-ministrul estonian, Kaja Kallas, a cărei țară se învecinează direct cu Rusia, a făcut referire la istoria anilor ’30.

„Dacă America se izolează, în cele din urmă vă va costa mai mult,” a spus ea, avertizând că dacă „agresiunea este recompensată undeva, servește ca o invitație de a o folosi și în alte locuri, punând în pericol securitatea globală”.

Cancelarul german Olaf Scholz, al cărui stat este al doilea cel mai mare furnizor militar al Ucrainei după SUA, și-a reînnoit apelul către alte țări europene să contribuie cu mai multe livrări și a subliniat ajutorul militar al Americii de când războiul a început.

Citește și