• Ursula von der Leyen anunță prezentarea unui proiect de industrie de apărare comună pentru UE peste 3 săptămâni.
  • UE va avea un comisar european specializat pe Apărare.
  • Țările UE pregătesc Apărarea Comună Europeană.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată la München la Summitul pentru Securitate, solicită UE să-și intensifice eforturile pentru proiecte comune de apărare; ea a vorbit despre un comisar specializat, strategii industriale și interoperabilitatea armelor.

De la reuniunea NATO de joi, europenii au recunoscut în sfârșit nevoia unei apărări comune, care să poată completa forțele americane, sau chiar să le înlocuiască, după amenințările lui Donald Trump.

Conștientizarea nu este nouă, dar ideea a apărut acum în prim-plan. Ursula von der Leyen a avansat deja ideea unui portofoliu de comisar european pentru apărare și își dorește și dezvoltarea industriei de apărare europene.

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
HATHAWAY ÎȘI FACE DEBUTUL PE TIKTOK
APPLE VINE CU UPDATE PENTRU IPAD-URI

De asemenea, propune lansarea de noi programe de arme bazate pe succesul programelor de muniție.

Comisia Europeană va prezenta o propunere pentru o strategie industrială de apărare în trei săptămâni, a spus ea.

Propunerea vizează creșterea cheltuielilor pentru apărare, cu achiziții comune și acorduri pentru a oferi prognoze industriei și o mai bună interoperabilitate între forțele armate europene, potrivit președintelui.

Deschiderea unui birou de apărare la Kiev

Președintele Comisiei dorește, de asemenea, să colaboreze mai strâns cu Ucraina, așa cum face NATO. „Ceea ce face Rusia în acest moment este să înece forțele ucrainene sub o masă de soldați, adică sacrifică mii și mii de tineri aruncați pe câmpul de luptă în valuri”, spune Ursula von der Leyen.

Rusia folosește arme rapide și murdare produse în Coreea de Nord și Iran împotriva Ucrainei. Deci trebuie să fim mai deștepți decât Rusia. Acesta este motivul pentru care vom integra Ucraina în programele noastre de apărare și vom deschide un birou la Kiev pentru inovarea în domeniul Apărării, consemnează RFI.

Citește și