• Peste 14 milioane de oameni au fugit din Ucraina de la invazia rusă din iarna anului 2022.
  • Până în prezent, peste 4,5 milioane de persoane s-au întors acasă, fie din străinătate, fie după ce au fost strămutate în Ucraina.
  • Un număr mare de ucraineni care s-au întors acasă se confruntă acum cu „provocări durabile, inclusiv insecuritate, pierderea mijloacelor de trai, distrugerea totală sau parțială a locuințelor și a infrastructurii”, a spus Soda Federico, directorul departamentului umanitar OIM.

Invazia rusă a declanșat cea mai mare criză de refugiați din Europa de la al Doilea Război Mondial, detaliază un nou raport al ONU.

În timp ce războiul din Ucraina se pregătește să intre în al treilea an, Organizația Internațională pentru Migrație a Națiunilor Unite a publicat un raport edificator joi, 22 februarie.

Potrivit acestui raport, peste 14 milioane de oameni au fugit din Ucraina de la invazia rusă din iarna anului 2022. Dintre aceștia, aproape 6,5 milioane sunt încă refugiați în străinătate. Cifre care reprezintă aproape o treime din populația ucraineană.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA


OIM precizează că, pe lângă persoanele care s-au refugiat în străinătate, mai sunt aproximativ 3,7 milioane de ucraineni strămutați în țara lor. Până în prezent, peste 4,5 milioane de persoane s-au întors acasă, fie din străinătate, fie după ce au fost strămutate în Ucraina.

OIM „salută guvernul și poporul Ucrainei pentru puterea și rezistența lor, precum și țările vecine Ucrainei pentru că îi primesc pe cei care fug de război”, spune în intervenția să directorului executiv Amy Pope.

Conflictul se instalează în timp

„Dar conflictul este de durată, iar nevoile continuă să crească și să depășească resursele disponibile ”, a spus organizația, care a primit donații de 957 de milioane de dolari (aproximativ 884 de milioane de euro) în primii doi ani de conflict.


Întrucât invazia rusă a declanșat cea mai mare criză de refugiați din Europa de la al Doilea Război Mondial, Națiunile Unite estimează că au nevoie de 4,2 miliarde de dolari (3,88 miliarde de euro) în acest an pentru a oferi ajutorul umanitar necesar în Ucraina, dar și refugiaților din străinătate.

„Contăm pe un sprijin sporit din partea donatorilor și a partenerilor locali pentru a face față provocărilor care ne așteaptă pentru a oferi o viață mai bună ucrainenilor ”, a subliniat directorul general al agenției ONU.


Un număr mare de ucraineni care s-au întors acasă se confruntă acum cu „provocări durabile, inclusiv insecuritate, pierderea mijloacelor de trai, distrugerea totală sau parțială a locuințelor și a infrastructurii”, a spus Soda Federico, directorul departamentului umanitar OIM.

Citește și