• România este acuzată că a furnizat arme chimice Ucrainei
  • Un deepfake îl face pe un jurnalist France24 să vorbească despre asasinarea lui Macron
  • La originea dezinformării, „Portal Kombat”, o rețea de 193 de site-uri de propagandă rusești3

Fake News despre asasinarea lui Macron la Kiev, grafittiuri false anti-Zelenski la Paris sau folosirea unor arme chimice de fabricație românească de către ucraineni. Războiul dezinformării pe care Putin îl duce împotriva Occidentului a intrat în viteza de croazieră în acest an super-electoral.

Există deja alerte care au fost lansate privind manipularea, dezinformările și atacurile cibernetice rusești. Le vedem deja în acțiune?

Un fals videoclip inventează graffiti anti-Zelenski pe străzile Parisului. Altele răspândesc știri false pe rețelele de socializare prin articole de presă contrafăcute sau site-uri de propagandă adevărate . Atacurile virtuale au devenit atât de masive încât personalul militar occidental le abordează la fel de serios ca și lupta fizică.


În ziua morții lui Navalnîi, Macron a denunțat o „schimbare de postură” a Kremlinului, care „marchează foarte clar o dorință de agresiune împotriva noastră”.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD


Tot Franța a dezvăluit o nouă interferență digitală venită din Rusia: „Portal Kombat”, o rețea de 193 de site-uri de propagandă rusești care vizează sprijinul pentru Ucraina și un nume: Yevgeny Shevchenko, șeful TigerWeb, compania de dezvoltare web din spatele „Portal Kombat”. A doua zi, aproape toate cele 20 de canale Telegram care au servit drept „sursă de știri” au fost eliminate.


Săptămâna aceasta, un videoclip falsificat ne arata un jurnalist de la France 24 spunând că Ucraina plănuia să-l asasineze pe Emmanuel Macron în timpul călătoriei sale la Kiev, pentru a acuza Rusia. Un deep face care a fost răspândit cu viteza luminii pe rețele înainte de a putea fi dezmințit.

False imagini cu steaua lui David pe pereți în Paris, o falsă „taxă” pentru Ucraina care ar fi prelevată pe tranzacțiile bancare, scandalul ploșnițelor de care cu siguranță vă amintiți, toate acestea își au originea în dezinformarea rusă.


Ministrul Apărării, Sebastien Lecornu spune că Armata este ținta unor ciber atacuri pe care le ia foarte în serios. Și mai grav însă, în aceasta dimineața a confirmat pentru RTL că Rusia a amenințat să atace avioanele franceze din Marea Neagră, cele care sunt staționate în Romania și patrulează în apele noastre. Un război hibrid în care ne aflăm deja!

Este și Romania ținta acestor dezinformări?

Propaganda rusă susține că trupele ucrainene se pregătesc să folosească arme chimice pe front, sugerând că armamentul interzis de o convenție internațională ar putea proveni din Romania.
Dar o dată cu apropierea alegerilor – europene, americane, naționale în cazul nostru, aceste atacuri se vor înmulți și va trebui sa fim foarte atenti la ce spunem si la ce transmitem mai departe.

Citește și