• Cu multe bugete naționale sub presiune, lideri precum prim-ministrul estonian Kaja Kallas, președintele francez Emmanuel Macron și președintele Consiliului European Charles Michel au lansat ideea emiterii de obligațiuni speciale ale UE pentru investiții în Apărare.
  • Cheltuielile europene de apărare au crescut constant de când Rusia a invadat Ucraina și a anexat Crimeea în 2014.
  • Multe guverne europene s-au angajat să crească cheltuielile militare în urma războiului Rusiei din Ucraina și a îndoielilor cu privire la angajamentul SUA față de securitatea europeană prin NATO.

Uniunea Europeană ar trebui să lucreze la un plan pentru a emite obligațiuni euro în valoare de 100 miliarde de euro (107,8 miliarde de dolari) pentru a stimula industria de apărare a continentului și, în același timp, să facă mai mult pentru a furniza arme Ucrainei, a declarat prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, scrie Bloomberg.

Kaja Kallas a spus într-un interviu cu Bloomberg la Conferința de Securitate de la München, duminică, că următoarea Comisie Europeană, după alegerile din iunie, ar trebui să abordeze o abordare similară și unitară în ceea ce privește securitatea, așa cum a făcut actuala atunci când a abordat pandemia de Covid.

Prim-ministrul belgian Alexander De Croo a afirmat că împrumuturile comune ale Uniunii Europene ar putea contribui la finanțarea unor cheltuieli mai mari în domeniul Apărării, dar guvernele ar trebui totuși să facă alegeri politice dificile pentru a o susține.

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
SĂRBĂTOREȘTI ZIUA STAR WARS
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA

Multe guverne europene s-au angajat să crească cheltuielile militare în urma războiului Rusiei din Ucraina și a îndoielilor cu privire la angajamentul SUA față de securitatea europeană prin NATO, care au fost din nou puse sub semnul întrebării în ultimele zile de Donald Trump.

Cu multe bugete naționale sub presiune, lideri precum prim-ministrul estonian Kaja Kallas, președintele francez Emmanuel Macron și președintele Consiliului European Charles Michel au lansat ideea emiterii de obligațiuni speciale ale UE pentru investiții în Apărare.

„Consider că este o idee solidă și este ceva care ne-ar putea ajuta să accelerăm lucrurile”, a declarat De Croo pentru Reuters într-un interviu. „Dar la un moment dat, trebuie să poți să o susții și nu poți să o susții împrumutând tot timpul”, a adăugat De Croo.

Șeful industriei UE, Thierry Breton, a lansat luna trecută ideea unui Fond European de Apărare în valoare de 100 de miliarde de euro, deși a spus că acest lucru va fi decis de următoarea Comisie Europeană care urmează să fie numită la sfârșitul acestui an. Cheltuielile europene de Apărare au crescut constant de când Rusia a invadat Ucraina și a anexat Crimeea în 2014.

NATO a declarat miercuri că se așteaptă ca cheltuielile de apărare ale membrilor săi europeni să crească cu 33 de miliarde de dolari în acest an, ajungând la 380 de miliarde de dolari.

Citește și