• Spionii ruși au interferat în diferitele manifestații sociale.
  • Acțiunile vizează inclusiv atacarea imigranților ucraineni.
  • Ținta următoare ar putea fi Jocurile Olimpice.

Direcția Generală de Securitate Internă din Franța (DGSI) face apel la forțele de ordine să raporteze toate semnalările privind operațiuni de interferență desfășurate de serviciile ruse de informații în țară, după mai multe acțiuni de acest tip la scară europeană, potrivit unei note consultate de AFP vineri, 23 februarie.


Serviciile ruse de informații au pus în aplicare „metode alternative de operare care mobilizează rețele de „proxy” (intermediari) cu scopul de a desfășura activități de interferență”, detaliază nota. Aceste operațiuni au ca rezultat „acțiuni subversive”, desfășurate de acești „împuterniciți” și care se încadrează în general la „infracțiuni de drept comun”, ca de exemplu „degradarea proprietății publice (graffiti, etichete), pancartare de afișe, autocolante, distribuirea fluturașilor”.


Mesajele difuzate în timpul acestor operațiuni „vizează în ansamblu să amplifice disensiunile și fracturile interne ale societății franceze”, prin exploatarea tuturor tipurilor de subiecte, de la „reforma pensiilor” la „luarea unei poziții în conflictul israelo-palestinian” sau la „denigrarea Jocurilor Olimpice din 2024”, continuă DGSI. Chiar și „sprijinirea deschisă a intereselor Rusiei ” prin „denunțarea politicii externe a Franței, a Statelor Unite sau a NATO”.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

„Nu este exclus” ca „acțiuni de natură violentă” să poată „fi și sponsorizate”, adaugă DGSI, referindu-se la „amenințări sau atacuri fizice, în special împotriva cetățenilor ucraineni sau a dizidenților ruși”.


Această notă, semnată de noul director al Securității Interne Céline Berthon, se adresează directorilor poliției naționale (DGPN) și jandarmeriei naționale (DGGN), precum și prefectului de poliție din Paris. În „contextul geopolitic actual și în timp ce Franța se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice”, DGSI le cere „să sensibilizeze serviciile de securitate publică care ar putea fi solicitate să se ocupe de acest tip de caz”.


Aceste fapte sunt „în general săvârșite de membri ai comunităților de limbă rusă din Europa de Est”, detaliază DGSI, precizând că aceste persoane fie pot rămâne „temporar” în Franța, fie „se stabilesc acolo pentru o perioadă lungă de timp, legal sau ilegal”. La sfârșitul lunii octombrie, în plin conflict dintre Israel și Hamas palestinian , au fost descoperite zeci de stele albastre ale lui David șablonate pe fațadele clădirilor din Paris și suburbii. Un cuplu de moldoveni a fost arestat, iar presupusul sponsor, un om de afaceri moldovean pro-rus, a fost identificat. Franța a condamnat „interferența digitală a Rusiei” în această afacere.

Citește și