• Anul 2023 a fost anul reconfigurării ordinii mondiale.
  • Dictaturile lumii s-au aliat împotriva occidentului.
  • Putin se visează noul Stalin, sperând să recâștige influența pierdută.

Anul 2023 a fost anul reconfigurării Ordinii Mondiale. La 30 de ani de la încheierea Războiului Rece, iluzoria pace mondială s-a încheiat și, treptat, în noul joc de alianțe impus de războiul Rusiei în Ucraina, țările lumii s-au aliniat de o parte sau de alta. Iar această nouă ordine mondială aliniază Lumea împotrivă Occidentului, cu foarte puține rezerve.

În timp ce noi priveam în alta parte, Putin a transgresat toate granițele pe care 50 de ani de război rece și alți 30 de ani de globalizare fericită le-au instalat. Rezoluțiile Națiunilor Unite care lovesc Iranul și Coreea de Nord, au fost adoptate inclusiv cu votul Rusiei. Asta nu l-a împiedicat pe Putin să facă înțelegeri cu regimul mollahilor, nici să facă schimb de tehnologie pentru muniție cu Phenianul.

Războiul din Ucraina și atacul Hamas împotrivă Israelului au accelerat o recompoziție a lumii pe baza unor alianțe cu geometrii variabile. Pe scheletul fostului Război Rece, de o parte se află Occidentul, de cealaltă Rusia, cu aliați de circumstanță: China, India, o parte a țărilor arabe, Coreea de Nord, Iranul, dar și țări africane ieșite complet din sfera de influență euroatlantică și prada haosului. Un focar de migrație și terorism pe care Rusia îl exploatează cu cinism.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
CUM AR FI EUROPA FĂRĂ ZIUA EUROPEI
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI

Asistăm la o noua cursa a înarmărilor și pericolul nuclear e mai real ca oricând. Daca România se afla de această dată de partea buna a istoriei, Occidentul pare să nu fi înțeles complet miza acestei noi ordini mondiale care se joacă pe frontul din Ucraina.

Citește și