• Un fanatic ISIS a obținut cetățenie britanică după ce a reușit să intre ilegal în țară.
  • Bărbatul din Sudan a fost denumit legat „S3”.
  • MI5 a primit informații că S3 a devenit un propagandist ISIS în 2016 și obișnuia să difuzeze mesajele grupului pe rețelele de socializare.

Un fanatic al ISIS despre care MI5 avertizează că reprezintă o amenințare teroristă pentru UK a primit dreptul de a trăi în Marea Britanie după ce s-a strecurat ilegal în țară, scrie Daily Mail.

Judecătorii au decis că bărbatul sudanez poate rămâne în UK din motive care au la bază drepturile omului, în ciuda dovezilor din partea serviciilor de securitate că ar putea fi un pericol și ar putea încuraja alți extremiști să lanseze atacuri în Marea Britanie.

Decizia judecătorilor s-a bazat pe riscul ca, dacă ar fi trimis înapoi în Sudan, ar fi reținut și torturat. Decizia a fost luată în ciuda ședinței de judecată potrivit căreia bărbatul – pe care, prin lege, a fost denumit ca „S3” – a intrat pentru prima dată în Marea Britanie ilegal în urmă cu 18 ani și i s-a acordat azil, înainte de a călători în mod regulat între această țară și Sudan, fără niciun fel de probleme.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

MI5 i-a avertizat pe judecători că bărbatul este un propagandist ISIS care a răspândit materiale prin care cere organizarea unui jihad împotriva Occidentului. Curtea a auzit că oficialii britanici i-au luat pașaportul britanic în 2018 din cauza temerilor legate de amenințarea pe care o reprezenta, dar că a reușit să se strecoare înapoi în Marea Britanie ilegal pentru a doua oară. Luna aceasta, judecătorii de imigrație au decis că poate rămâne aici și i-au acordat anonimatul pe viață. Aseară, parlamentarii și experții în terorism au spus că acest caz este un exemplu al modului în care oamenii pot „păcăli sistemul”, chiar și atunci când Serviciile de Securitate avertizează că imigranții ilegali amenință securitatea națională.

Documentele judecătorești obținute de către Ministerul de Vest dezvăluie că MI5 a avertizat că bărbatul „demonstrase un angajament față de ideologia extremistă a ISIS”. Documentele afirmă: „Exista o posibilitate realistă ca [el] să încerce să radicalizeze alți indivizi și să îi încurajeze să se implice în activități extremiste islamiste”.

Aseară, fostul lider conservator Iain Duncan Smith a spus: „Este ridicol. Judecătorii ar trebui să înțeleagă, atunci când Serviciile de Securitate declară clar că cineva reprezintă un pericol pentru publicul britanic, el și-a pierdut drepturile omului în ceea ce privește șederea în Regatul Unit.” Profesorul Anthony Glees, expert în terorism la Universitatea Buckingham, a numit decizia „inacceptabilă”.

Trei judecători de la o instanță numită Comisia Specială de Apel pentru Imigrație au pronunțat hotărârea împotriva Ministerului de Interne, care încearcă să-l deporteze pe S3 din 2018. Suspectul terorist poate trăi acum liber în țară, fără vecini, colegi de muncă.

Alp Mehmet, președintele Migration Watch, a declarat: „Fie judecătorii noștri de imigrație sunt total naivi, fie le face o plăcere perversă să se apropie de escroci și teroriști și să-și pună interesele înaintea securității poporului britanic. Dacă teroriștii ar trebui să hoinărească liber printre noi, avem dreptul să știm cine sunt ei și ce rău ar putea face.”

Documentele instanței dezvăluie cum S3 a intrat ilegal în țară în iulie 2005, la câteva zile după atacurile 7/7 asupra rețelei de metrou londonez. El a cerut azil imediat, declarând că ar fi torturat dacă ar fi trimis înapoi în Sudan. În ciuda încercărilor Ministerului de Interne de a-l deporta, lui S3 i s-a acordat un permis pe termen nedeterminat să rămână în Marea Britanie. I s-a acordat cetățenia britanică în 2015. În timpul unei șederi de patru luni în Sudan, din decembrie 2016, MI5 a primit informații că S3 a devenit un propagandist ISIS și difuza mesajele grupului pe rețelele de socializare.

La acea vreme, în timp ce o coaliție condusă de Occident ataca ISIS în Siria, grupul trimitea mesaje și videoclipuri îndemnând extremiștii să lanseze atacuri teroriste. Nu se știe cu cine s-a asociat S3 în Khartoum, Sudan, în timpul șederii sale – dar la acea vreme, Universitatea de Științe Medicale și Tehnologie a orașului devenise un teren major de recrutare ISIS. Peste 20 de studenți britanici la medicină care studiază acolo au plecat în Siria pentru a se alătura ISIS.

Avocații săi au susținut că decizia Ministerului de Interne de a-l priva de cetățenia britanică a fost ilegală, deoarece a încălcat articolele 2 și 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care sunt dreptul la viață și dreptul de a nu fi supus torturii.

Citește și