• Premierul Pedro Sánchez susține recunoașterea Palestinei.
  • Conferința lui Sánchez și De Croo a fost lăudată de Hamas.
  • Eli Cochen: „Nu vom uita cine este alături de noi în acest moment”.

Hamas l-a felicitat pe premierul spaniol Pedro Sánchez, iar Israel spune că nu va uita această lipsă de solidaritate. Liderul spaniol este criticat și la el acasă, unde opoziția consideră o rușine ceea ce s-a întâmplat la conferința de la punctul Rafah.

Spania susține Israelul, dar nu este de acord cu intervenția militară din fâșia Gaza care provoacă un număr inacceptabil de victime civile. Poziția este exprimată și de alte state europene, dar este prima declarație de acest fel, care a fost pusă în scenă, in mijlocul conflictului, mai precis cu o conferință de presă la pasul Rafah.

Cu puțin timp înainte să fie eliberați, primii ostateci israilieni, premierul spaniol si cel belgian au criticat felul în care Israelul raspunde la atacul terorist din 7 octombrie. Hamas a mulțumit sâmbăta acestei „poziții clare și îndrăzneață” a lui Sánchez și a premierului belgian, Alexander De Croo, care a criticat ieri numărul mare de victime civile din Gaza în războiul dintre Israel și gruparea islamistă din Fâșia Gaza.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

PP și Vox și-au ridicat vocea împotriva președintelui Guvernului, Pedro Sánchez, căruia i-au cerut explicații după recunoștința Hamas pentru poziția exprimată de liderul Executivului pentru denunțarea morții civililor din Palestina și apărarea sa. a soluţiei cu două stări.

Și multe persoane pe social media au criticat felul în care cei doi oficiali au încercat să câștige atenția cu puțin timp înainte de primul armistițiu din zonă.

Viziunea Israelului asupra acestor poziții explimate de liderii guvernelor belgian și spaniol

Israelul resimte criticile internaționale care vin de peste tot din cauza intervenției militare din Gaza. Dar premierul israelian Beniamin Netanyahu este dispus să continue ofensiva contra Hamas. De aceea, a și răspuns la declarația premierului spaniol cu acuzația că sprijină terorismul Hamas prin declarațiile sale de la Rafah. Drept urmare, ambasadorii celor două țări au fost chemați la discuții în ambele capitale și ploaia de acuzații reciproce nu a întârziat sa apară.

În Spania, ziarul El Pais justifică poziția lui Sanchez pe ideea că deși a supărat Israelul, vorbele sale sunt aprobate de majoritatea spaniolilor.

Pentru Israel, însă, mesajul public de recunoștință pe care gruparea teroristă islamistă palestiniană Hamas l-a dedicat președintelui Guvernului, Pedro Sánchez, nu a trecut neobservat la Tel Aviv, unde guvernul israelian a precizat clar că ia notă. Într-un mesaj scris pe X, Eli Cohen a spus: „Nu vom uita cine este alături de noi în acest moment și cine sprijină o organizație teroristă criminală care ține peste 200 de ostatici”.

Citește și