• 39 de școli sunt încadrate în clasa de risc seismic 1.
  • Cu jumătate de an în urmă erau 118 școli cu risc seismic 1.
  • Aproape 80 de școli sunt în reabilitare sau conservare, explică ministrul.

Câte școli sunt în pericol de prăbușire în cazul unui cutremur puternic în România? Păi, în jur de…” – ăsta e răspunsul oficial și inter-ministerial!

După ce au aruncat de la unul la altul responsabilitatea unei evidențe a clădirilor educaționale cu risc seismic, Ministrul Dezvoltării și Ministrul Educației s-au pus de acord: lista a fost publicată în cele din urmă de Ministerul Educației, dar doar a școlilor cu risc seismic 1.

Concluzia? Peste elevii din 21 de școli din țară, pereții ar putea cădea în orice moment. Alte 18 școli sunt pe listă, dar ele nu sunt în prezent în uz.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Inițial, 118 unități de învățământ se aflau pe lista clădirilor cu risc seismic

Acum nici 6 luni, în sistemul informatic erau însă 118 școli încadrate în clasa risc seismic 1. Cum au dispărut de pe lista rușinii aproape 80 de clădiri? Ele sunt acum fie în reabilitare, fie în conservare”, e explicația Ministerului.

Întrebată de jurnaliști și câte școli cu risc seismic 2 sunt înregistrate în sistem, pentru că ele nu apar pe lista comunicată de minister, Ligia Deca, ministrul Educației a răspuns că undeva în jur de 600″ , dar prioritare la consolidare sunt deocamdată doar cele cu risc seismic 1.

Și totuși, câte școli sunt cu adevărat în pericol? Asta nu vom afla decât după ce cei care au în proprietate și în administrare clădirile vor face expertizele necesare – spune Ministerul.

Între timp, urmările cutremurelor din Gorj dau bătăi de cap – s-au produs pagube la 121 de clădiri, dintre care 27 de școli – anunță Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Elevii din școlile afectate sunt acum trimiși să învețe în alte clădiri, iar unele clase vor fi comasate. Azi dimineață, în zonă a avut loc un nou cutremur, de data asta de 4,1 grade.

Proprietarii ale căror locuințe au fost afectate de cutremure și care avea asigurare, sunt sfătuiți să se adreseze companiilor de asigurări. Acestea au avizat până acum 617 de cazuri de daună.