• 22 de avioane de război și șase nave de război chineze au fost reperate în apropiere de Taiwan.
  • Avioanele Su-30 au traversat linia mediană la capătul nordic al acesteia, în timp ce celelalte șase avioane au făcut-o la capătul sudic.
  • Ministerul a declarat că a însărcinat patrulele aeriene de luptă, navele marinei și sistemele de rachete terestre să monitorizeze și să răspundă la mișcările chinezești.

China a desfășurat 22 de avioane de război și șase nave de război în zonele din jurul Taiwanului începând de duminică la ora 17.00, 10 dintre cele 22 trecând linia mediană a Strâmtorii Taiwan, potrivit Ministerului Apărării Naționale.

Cele 10 avioane erau formate din patru avioane de luptă Sukhoi SU-30, două avioane de luptă Chengdu J-10, două avioane de luptă Shenyang J-11 și două avioane de luptă Shenyang J-16, în timp ce un avion de avertizare timpurie și control Shaanxi KJ-500 a intrat în partea de sud-vest a zonei de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, a precizat MND.

Ca răspuns, Taiwanul a monitorizat situația cu patrule aeriene de luptă, nave militare și sisteme de rachete terestre, a precizat ministerul. Linia mediană a fost tratată anterior ca o graniță neoficială de ambele părți ale Strâmtorii Taiwan, motiv pentru care încălcarea ei reprezintă o poziție mai agresivă decât ieșirile frecvente ale Beijingului în ADIZ a Taipei din ultimii doi ani.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Beijingul a făcut desfășurări similare în fiecare zi de la 4 august, când a lansat exerciții militare cu focuri reale în șase zone maritime din jurul Taiwanului.

Manevrele au avut loc imediat după ce președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a încheiat o vizită de 19 ore în Taiwan pe 3 august.