• Protestele din Kazahstan au dus la decesul a 225 de persoane.
  • 19 dintre persoanele decedate erau ofițeri de poliție.
  • Săptămâna trecută, bilanțul morților era 164.

Violențele mortale din Kazahstan, care au început cu proteste pașnice privind prețurile la energie și au determinat guvernul să apeleze la ajutorul unui bloc militar condus de Rusia, au ucis 225 de persoane, au anunțat autoritățile.

„În timpul stării de urgență, cadavrele a 225 de persoane au fost predate la morgă, dintre care 19 erau ofițeri de poliție și personal militar”, a declarat Serik Shalabayev, un reprezentant al procurorului de stat, în cadrul unui briefing sâmbătă. ceilalți erau „bandiți înarmați care au participat la atacuri teroriste”, a adăugat Shalabayev.

„Din nefericire, și civilii au devenit victime ale actelor de terorism. Kazahstanul recunoscuse anterior mai puțin de 50 de morți, 26 de „criminali înarmați” și 18 ofițeri de securitate în conflictul care a scos la iveală lupte interne chiar la vârful guvernului.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Un bilanț mai ridicat de 164 de morți, care a apărut săptămâna trecută pe un canal oficial Telegram, a fost retras rapid. Asel Artakshinova, o purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătății, a declarat că peste 2.600 de persoane au căutat tratament în spitale, 67 dintre acestea fiind în prezent în stare gravă.

Autoritățile din Kazahstan au pus violențele pe seama bandiților și a „teroriștilor” internaționali care, potrivit acestora, au deturnat protestele care au avut epicentrul tulburărilor din vest în cel mai mare oraș al țării, Almaty.Președintele Kassym-Jomart Tokayev a apelat la un bloc militar condus de Rusia pentru ajutor în timpul tulburărilor și l-a marginalizat pe fostul său patron și predecesor Nursultan Nazarbaiev, preluând conducerea Consiliului Național de Securitate.

Trupele Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, o alianță formată din șase foste state sovietice, au ajutat la calmarea violențelor din țara din Asia Centrală și au început joi o retragere treptată. În urma plângerilor privind bătăile și torturarea celor reținuți în urma evenimentelor, Tokayev a ordonat sâmbătă poliției să evite abuzurile și le-a spus procurorilor să fie indulgenți cu cei care nu au comis infracțiuni grave.

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că toate avioanele sale care transportau trupe s-au întors. Nu era clar dacă trupe din alte țări CSTO au rămas în Kazahstan.