• Peste 5.000 de oameni au fost arestați și 18 polițiști au fost uciși.
  • Președintele kazah permite deschiderea focului de către autorități fără avertisment.
  • Președintele Kazahstanului a spus că ordinea a fost în „linii mari restabilită”.

Peste 5.000 de oameni au fost arestați în Kazahstan de la debutul protestelor. Totodată, preşedintele Kazahstanului a semnat un decret prin care declară 10 ianuarie zi de doliu naţional pentru victimele revoltelor. Kassym-Jomart Tokayev le-a transmis zilele trecute celor care nu se vor preda, că vor fi „distruși”.

Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului: „Operațiunea antiteroristă este în curs de desfășurare. Militanții nu au renunțat la arme. Ei continuă să comită crime sau să le pregătească. Ar trebui să ducem la bun sfârșit lupta cu ei, până la capăt. Cei care nu se predau vor fi distruși.”

Autoritățile spun că ordinea a fost restabilită, însă forțele de securitate au primit ordin să pornească focul fără avertisment. Trupele rusești sunt în continuare pe teritoriul Kazahstanului, notează Mediafax. Protestele au început în urmă cu aproximativ o săptămână.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

18 poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi de la declanşarea protestelor. Procuratura a deschis un dosar pentru acțiuni teroriste, iar vinovații vor fi încarcerați între 8 ani și pedeapsa pe viață.

Chiar și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că urmărește cu „mare îngrijorare” evoluțiile din Kazahstan.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „Monitorizez cu mare îngrijorare situația din Kazahstan. Drepturile și securitatea cetățenilor sunt cele mai importante și ar trebui protejate, și fac apel la încetarea violenței. Uniunea Europeană este pregătită să ofere asistență acolo unde poate.”

Purtătorul de cuvânt al ministerului german de Externe, Christofer Burger, a declarat că aceștia analizează rapoartele potrivit cărora președintele Kazahstanului ar fi autorizat forțele de securitate să tragă pentru a-i ucide pe cei care participă la tulburările din țară.

Christofer Burger, purtătorul de cuvânt al MAE german: „În prezent, continuăm să analizăm aceste rapoarte. Din punctul de vedere al Germaniei, trebuie spus foarte clar că utilizarea forței letale, a muniției reale împotriva civililor poate fi doar o ultimă soluție, în special dacă sunt desfășurate forțe militare. Guvernul și toți cei care se află într-o poziție de apărare a civililor în Kazahstan poartă responsabilitatea de a asigura protecția populației civile.”