• Ordinul de tragere a fost dat pentru a opri tulburările provocate de bandiți și teroriști.
  • Rusia a trimis trupe pentru a încetini revolta din Kazahstan.
  • Focurile de armă sunt încă auzite după zile de revoltă.

Președintele Kazahstanului dă ordin de tragere pentru a opri revolta. Vineri, președintele Kazahstanului a declarat că a ordonat forțelor sale să tragă pentru a ucide pentru a face față tulburărilor provocate de cei pe care i-a numit bandiți și teroriști, la o zi după ce Rusia a trimis trupe pentru a înăbuși o revoltă în întreaga țară.

Forțele de securitate păreau să controleze străzile din principalul oraș Almaty vineri dimineață, dar focurile de armă puteau fi încă auzite după zile de tulburări în care zeci de persoane au fost ucise și clădiri publice au fost jefuite și incendiate.

„Militanții nu au depus armele, ei continuă să comită crime sau se pregătesc pentru ele. Lupta împotriva lor trebuie să fie continuată până la capăt. Cine nu se va preda va fi distrus. Am dat ordin agențiilor de aplicare a legii și armatei să tragă pentru a ucide fără avertisment”, a declarat președintele Kassym-Jomart Tokayev într-un discurs televizat.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Tokayev a acuzat teroriștii antrenați în străinătate pentru cele mai grave violențe din cei 30 de ani de independență a statului din Asia Centrală. Ministerul rus al Apărării, citat de Interfax, a declarat că peste 70 de avioane zboară non-stop pentru a aduce trupe rusești în Kazahstan, iar acestea ajută acum la controlul principalului aeroport din Almaty, recucerit joi de la protestatari.

Demonstrațiile care au început ca răspuns la o creștere a prețului la combustibil s-au transformat într-o mișcare amplă împotriva guvernului și a fostului lider Nursultan Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, cel mai longeviv conducător al unui fost stat sovietic.