• Summitul va fi probabil dominat de divergențele privind modul de plafonare a prețului la gaze pentru a limita costurile energetice în creștere.
  • O creație a președintelui francez Emmanuel Macron, CPE reunește cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și alte 17 țări.
  • Unii au considerat deja că CPE este doar un alt forum de discuții.

Uniunea Europeană dorește ca cele 44 de țări care se vor reuni joi la Praga pentru summitul inaugural al Comunității Politice Europene (CPE) să sublinieze izolarea internațională a Rusiei din cauza războiului din Ucraina, a declarat cel mai înalt diplomat al blocului.

Cu toate acestea, summitul va fi probabil dominat de divergențele privind modul de plafonare a prețului la gaze pentru a limita costurile energetice în creștere, determinate de război, care scot aerul din redresarea economică post-COVID. O creație a președintelui francez Emmanuel Macron, CPE reunește cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și alte 17 țări, inclusiv câteva care așteaptă să adere la bloc și singura care a părăsit vreodată blocul, Regatul Unit.

Această reuniune este o modalitate de a căuta o nouă ordine fără Rusia. Nu înseamnă că vrem să excludem Rusia pentru totdeauna, dar această Rusie, Rusia lui Putin, nu are un loc, a spus el.
Borrell a subliniat că reuniunea CPE include țări de la Marea Britanie la Serbia și Turcia, întinzându-se din Caucaz până la Marea Nordului și Marea Mediterană.

Recomandări

COLDPLAY CÂNTĂ LA BUCUREȘTI
ZELENSKI PRIMEȘTE AJUTOR DIN GERMANIA
DISPUTA PATRIOT SE MUTĂ LA CSAT
HAMAS RĂSPUNDE CERERII DE PACE
CINE ȚI-A LUAT SECTORUL?
FRANCOISE HARDY A MURIT

Acesta este semnalul pe care vrem să îl transmitem, că, din nefericire, nu putem construi o ordine de securitate cu Rusia. Rusia este izolată… Nu are un loc, toți ceilalți sunt aici.

Adunarea de la vastul Castel din Praga este văzută ca o mare demonstrație de solidaritate pentru un continent împotmolit în multiple crize – inclusiv consecințele economice și de securitate ale războiului din Ucraina. Cu toate acestea, organizatorii au fost neclari cu privire la obiectivele concrete ale forumului. în ajunul summitului, Borrell declarase că numeroșii lideri se vor întâlni doar pentru o jumătate de zi pentru un schimb inițial. Întrebările cu privire la scopul final al forumului, la componența și funcționarea acestuia rămân nerezolvate, a spus el.

Unii au considerat deja că CPE este doar un alt forum de discuții, care va fi dificil de gestionat nu doar din cauza dimensiunii sale, ci și din cauza diversității sale și a rivalităților tradiționale dintre mulți dintre membrii săi, de la Armenia și Azerbaidjan la Grecia și Turcia.

Alții au văzut o speranță în decizia prim-ministrului britanic Liz Truss de a participa, un gest care ar putea deschide calea spre legături mai calde între UE și Londra, care au fost zdruncinate de disputele post-Brexit cu privire la Irlanda de Nord.

În rândul celor 27, tensiunile se vor manifesta, de asemenea, în legătură cu pachetul de sprijin de 200 de miliarde de euro (197,50 miliarde de dolari) al Germaniei pentru întreprinderi și gospodării, pe care multe alte state membre îl critică pentru că dăunează concurenței pe piața unică a UE.