- Viitorul bazelor rusești din Siria este pus sub semnul întrebării
- Armata Israelului a ocupat o zonă tampon la granița cu Siria
- Biden: Căderea regimului Assad un moment de risc și oportunitate
- SUA au lovit ținte ISIS din Siria pentru a nu profita de haosul din țară
- Hamas a transmis Israelului o listă cu ostaticii care sunt gata să fie eliberați
Preşedintele sirian Bashar al-Assad şi familia acestuia se află la Moscova după ce Rusia le-a
acordat azil, anunță agențiile ruse de presă. Transferul de putere din Siria se face pe fondul
violențelor și jafurilor. Statele lumii salută căderea regimului Assad și-și arată sprijinul.
Cine câștigă și cine pierde după căderea regimului Aassad?
Într-adevăr, după 50 de ani de teroare, căderea a fost foarte bruscă, în doar 11 zile.
Acum se reașează cumva polii de putere. Astăzi Rusia a convocat și o reunine a Consiliului de Securitate al ONU. Oricum am privi, din orice unghi am privi, Rusia și Iranul sunt marii pierzători acestei mișcări a grupurilor siriene împotriva regimului Bashar al-Assad.
Iranul și-a retras toți militarii din Siria, Rusia și-a retras majoritatea activelor militare, vorbim de nave militare în baza navală de la Tartus, dar și de aeronave la Cadia. Acum Rusia încearcă să negocieze păstrarea acestor baze militare. Sunt singurele baze militare ale Rusiei în Mediterană, de unde amenință flancul sudic al NATO. Fără aceste baze militare, practic, Rusia nu va mai avea nicio influență militară la Sud de Marea Neagră.
Deci sunt foarte importante negocierile următoare, mai ales după ce vom vedea care va fi direcția noi Sirii. Alte țări, dacă ar fi să le privim, mai au militari în Siria: Statele Unite, care au stat deoparte, doar au bombardat în ultimele zile, conform lui Biden, peste 75 de ținte teroriste ale grupării Statului Islamic.
Turcia pare cel mai mare câștigător, Erdogan, chiar cu o zi înainte de căderea regimului a sugerat că sprijine această mișcare de eliberare. Și alta țară care este în câștig este chiar Israelul. Israelul a intrat cu armata în teritoriul sirian, din Înălțimele Golan, și a creat acolo o zonă tampon.
De altfel Netanyahu a și spus că armata israeliană a slăbit atât regimul sirian, dar și Hezbollah cu Hamas, lucrul care a dus la căderea regimului Assad.
Bineînțeles, sunt și alții actorii politicii implicați, însă cel mai important este rolul pe care îl va avea Siria în viitor. Va fi o țară unită, puternică? Sau vom vedea o luptă între diferitele grupuri și facțiuni? De exemplu, ieri au fost raportate zeci de victime în teritoriile kurde la un atac al rebelilor susținuți de Turcia.
Este foarte important ca în acest moment toate aceste grupări, toate aceste secte să se unească pentru formarea unui guvern.
Hamas este gata să elibereze un număr de ostatici, lista a fost dată autorităților egiptene. Este acesta drumul către un acord de încetare a focului și în Gaza?
Hamas a dat semne mai demult că este pregătit pentru un acord de încetarea focului. Netanyahu a spus că este de acord și el pentru un acord de încetarea focului, dar temporar, pentru o anumită perioadă.
Egiptul a propus un termen de 60 de zile în care ar fi un schimb de ostatici contra deținuți, ostatici israelieni contra deținuții palestineni.
Hamas a făcut primul pas, a prezentat o listă. Chiar dacă nu a spus numărul câți ostatici vor fi eliberați, patru au și cetățenia americană, nu se știe numărul exact, din cei 101 ostatici se vorbea că doar 32 de persoane ar mai fi în viață.
Acum trebuie să urmărim, bineînțeles, mișcarea Israelului, deoarece Netanyahu nu a avut nicio declarație pe acest subiect până la această dimineață.