• Doar rezidenții olandezi vor mai putea să intre în cafenelele care vând marijuana.
  • În capitala Olandei sunt 166 de astfel de cafenele.
  • Măsurile au ca scop descurajarea criminalității organizate și reducerea turismului cu droguri.

Străinii vor putea avea interdicție de a intra în cafenelele de canabis din Amsterdam, ca parte a unor planuri extinse de descurajare a criminalității organizate și reducerea turismului cu droguri, care a atras reacții mixte din partea rezidenților și a proprietarilor de afaceri, relatează The Guardian.

Susținut de polițiști și procurori, primarul orașului, Femke Halsema, a prezentat propuneri care permit doar locuitorilor olandezi să intre în cele 166 de cafenele care vând marijuana, măsura urmând să intre în vigoare cândva anul viitor.

58% dintre turiștii străini care vizitează Amsterdam vin pentru droguri

Cercetările guvernamentale au arătat că 58% dintre turiștii străini care vizitează Amsterdam vin în principal să consume droguri, a spus Halsema, în timp ce un alt studiu a arătat că orașul ar mai rămâne cu mai puțin de 70 de cafenele dacă ar fi servite doar localnicilor.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

„Amsterdam este un oraș internațional și dorim să atragem turiști – dar pentru bogăția, frumusețea și instituțiile sale culturale”, a spus primarul, adăugând că piața canabisului era prea mare și avea prea multe legături cu criminalitatea organizată.

Ea a spus că orașul ar putea rămâne „deschis, ospitalier și tolerant”, dar în același timp ar face viața mai dificilă pentru infractori și va reduce turismul în masă, cu buget redus.

Cannabisul este ilegal din punct de vedere tehnic în Țările de Jos, dar deținerea a mai puțin de cinci grame de drog a fost dezincriminată în 1976 în baza unei „politici de toleranță”. Producția rămâne ilegală, dar cafenelele au voie să o vândă.

Halsema a declarat că măsura va dura câteva luni pentru a deveni efectivă, deoarece ar trebui să existe o perioadă de consultare și tranziție pentru proprietarii de cafenele, iar orașul a dorit să introducă o schemă distinctivă pentru furnizorii autorizați.

Maastricht și Den Bosch au interdicții similare, susținute de o lege din 2012

Interdicții similare, susținute de o lege din 2012, există deja în orașe precum Maastricht și Den Bosch, care s-au plâns de mult timp de un număr excesiv de vizitatori care trec frontierele din Belgia, Germania și Franța pentru a fuma marijuana.

Temându-se de o piață stradală scăpată de sub control, Amsterdam nu a impus așa-numitul „criteriu de reședință” pentru cafenelele sale care vând canabis, care reprezintă aproximativ o treime din totalul olandez, în loc să interzică fumatul în părți ale orașului și să închidă magazine individuale.

Alimentat de zboruri ieftine și rezervări online, totuși, numărul turiștilor din Amsterdam – un oraș de 850.000 de locuitori – a crescut la aproape 20 de milioane de vizitatori pe an, mulți dintre ei tineri și cu bugete restrânse. Peste 29 de milioane sunt prognozate până în 2025.