6.000 de ucraineni au fost evacuați din Harkov în ultimele trei zile. SUA au încredere că Ucraina poate să-și mențină pozițiile în estul țării

Forțele armate rusești își concentrează toate eforturile militare pe cucerirea orașului Vovceansk, care se află în nord-estul Harkovului. 1.600 de ucraineni au fost evacuați doar din acest oraș, ieri, și 6.000 de persoane, în total, din regiunea Harkov, de la începutul noii ofensive militare rusești.

SUA au transmis că au încredere că Ucraina poate să-şi menţină poziţiile în estul ţării şi au recunoscut că ezitarea trimiterii ajutorului militar de la Washington a dus la această nouă situaţie de pe front. Între timp, preşedintele Putin a propus un nou ministru al apărării, pe Andrei Belousov, numindu-l pe Serghei Şoigu secretar în Consiliul de Securitate a Ţării.

Situaţia pare să fie extrem de dificilă în oraşul Vovceansk, mai ales că ucrainenii nu au fortificaţii adecvate aici, iar ruşii au încercuit oraşul. Este vorba despre un avans de 2,5 km al ruşilor pe direcţia Vovceansk, unde Moscova a  dislocat cel puţin patru batalioane motorizate din cadrul Districtului Militar Leninngrad.

Şi Statul Major al Apărării din Ucraina a anunţat, noaptea trecută, că situaţia este dificilă în Vovceansk şi pe direcţiile Plina-Likianţi, Plina-Hliboke, Plina-Oliinikove şi Murom-Buruvatka. Kievul a anunţat şi că dislocarea de rezerve militare pentru a stabiliza situaţia în zonă continuă.

În acest context, secretarul de stat american, Antony Blinken, a transmis, duminică seara, că evenimentele din regiunea Harkov şi începutul noii ofensive militare ruseşti au fost cauza ezitării trimiterii ajutorului american în Ucraina, însă că SUA sunt încrezătoare că ucrainenii îşi vor menţine frontul.

Exit mobile version